návrat na blog

Z čoho sa skladá odkvapový systém?

Dátum pridania: 26.07.2022
0

Odkvapový systém je základnou súčasťou každej strechy. V posledných rokoch sa však postoj k dažďovej vode mení, najmä pokiaľ ide o jej využitie v záhrade. Namiesto kanalizácie sa na uskladnenie vody zvyčajne inštalujú podzemné nádrže. Z čoho sa skladá odkvapový systém? Ktoré komponenty sú najdôležitejšie? 


 

Najdôležitejšie komponenty odkvapového systému

Najdôležitejšou úlohou odkvapového systému je odvádzať dažďovú vodu zo strechy. Voda by nemala prísť do kontaktu so stenami domu. Táto funkcia si vyžaduje vhodný odvodňovací systém, ktorý by mal byť prispôsobený danej nehnuteľnosti. Aby odkvapový systém fungoval efektívne, musí obsahovať všetky potrebné komponenty systému odkvapového, primárne aj sekundárne.

Strešné žľaby

Strešné žľaby sú pripevnené k okraju strechy. Zhromažďujú dažďovú vodu, ktorá sa odvádza do zvodov. Strešné žľaby majú zvyčajne okrúhly alebo obdĺžnikový tvar. Pri týchto prvkoch je najdôležitejšia montáž úrovne žľabu. Hovoríme predovšetkým o správnom sklone, ktorý umožní účinný odtok dažďovej vody. 

Z čoho sa skladá odkvapový systém?

Stropné rúry

Zvodové rúry majú tvar zvislých profilov s uzavretým prierezom. Ich najdôležitejšou funkciou je zachytávať vodu, ktorá preteká žľabmi, a odvádzať ju preč z budovy. Zvodové potrubie je tvarované tak, aby zodpovedalo ostatným komponentom systému. Zvodové potrubie, žľaby a ostatné komponenty tak tvoria kompletný systém odvádzania dažďovej vody

Odtoky - spojenie medzi žľabom a potrubím

Odtokový žľab slúži ako prípojka. Má polkruhový alebo štvorcový tvar v závislosti od špecifík samotného žľabu. Zvyčajne má dve formy. Prvým z nich je priechodný tvar, ktorý sa nazýva stile. Je nainštalovaný v strede zariadenia. Konečný model sa naopak inštaluje do rohov budov. 

Lakťové kĺby

Kolená, zvyčajne vyrobené z PVC, umožňujú meniť smer prúdiacej vody. Zároveň spájajú jednotlivé prvky odkvapového systému. Kolená umožňujú prispôsobiť rozmery odkvapového systému tvaru domu. 

Spojovací materiál

Upevňovacie prvky sú veľmi dôležitými súčasťami celej inštalácie, pretože zabezpečujú pevnosť systému tým, že ho spájajú. Patria sem svorky, háky a skrutky. Pripevňujú systém k stene. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, ale zvyčajne sú z pozinkovanej ocele alebo titánzinkového plechu. 

Kompletný odkvapový systém - ostatné komponenty

Aby bola inštalácia kompletná, existujú aj menšie komponenty, ktoré inštaláciu dokončujú. Základným prvkom odvodňovacieho systému sú komponenty, ako sú žľaby, objímky, kolená alebo odtoky. Systém si však vyžaduje aj použitie menších komponentov, ako je sitko (filtruje vodu, zachytáva nečistoty, napr. lístie), odtokový kanálik (klapka na ľahšie čistenie), ejektor (nahrádza klasický odtok, ale má najmä dekoratívnu funkciu) alebo odtoková zátka (koncovka inštalovaná na konci horizontálneho systému). Čoraz častejšie sa inštaluje aj celý systém proti námraze, ktorý chráni žľaby, aby vplyvom nízkych teplôt nepraskali. Čoraz častejšie sa na ochranu odkvapového systému pred pretekajúcou vodou používajú aj koše na umývadlá. 

Zhrnutie

Odkvapové systémy by mali umožňovať pravidelný odtok vody. Treba však spomenúť, že čoraz častejšie sa dažďová voda odvádza do špeciálnych nádrží, ktoré zachytenú vodu uskladňujú. Odtok vody zo žľabu tak môže skončiť v nádobe na vodu. Tá sa potom okrem iného používa pri zalievaní kvetov v záhrade. Stojí za to zvážiť toto riešenie a vybaviť inštaláciu ďalším prvkom, ktorý umožní nielen ekologické využitie zrážok, ale aj dlhodobú úsporu peňazí. Ako vidíte, odkvapový systém sa skladá z mnohých komponentov, ktoré tvoria neoddeliteľný celok na ochranu strechy a stien pred dažďovou vodou. 

Komentáre