návrat na blog

Fasáda domu - je plech na fasádu budovy dobrý nápad?

Dátum pridania: 25.08.2022
1
4 min

Moderné stavebníctvo sa vyznačuje používaním známych a oceňovaných materiálov úplne novým spôsobom. Trapézové plechy sú toho dokonalým príkladom: donedávna sa spájali najmä so strešnou krytinou, ale v súčasnosti sa čoraz častejšie používajú na fasády, a to nielen na hospodárskych budovách. Aké sú výhody trapézového plechu, kde by sa mal použiť ako fasádny obklad a čo treba zohľadniť pri výbere tohto materiálu?

Trapézový plech na fasáde domu - na ktoré budovy sa hodí?

Trapézový plech je široko používanou a oceňovanou strešnou krytinou, či už pre budovy so šikmou, jednošikmou alebo úplne plochou strechou. Elegantný, minimalistický vzhľad plechu je výhodou, vďaka ktorej sa čoraz častejšie používa ako fasáda domu. Už mnoho rokov sa používa v garážach, skladoch a hospodárskych budovách. 

Pri hľadaní zaujímavých foriem si projektanti rodinných domov všimli, že trapézový plech veľmi dobre zapadá do obrazu moderného bývania. Je ľahký, vysoko odolný a má minimalistický, mierne industriálny charakter, ktorý dokonale zodpovedá očakávaniam zákazníkov.

plechova fasada domu

Vlastnosti trapézového plechu ho predurčujú na použitie v budovách s jednoduchým kubickým tvarom. Použitie trapézového plechu na celú fasádu je najvhodnejšie pre nízkopodlažné budovy; vo viacpodlažných budovách sa trapézový plech môže použiť na hornú časť fasády. Trapézové plechy sú ideálne pre módne a moderné fasády domov. Čierna a podobné odtiene, ako je antracitová, patria medzi hlavné farby, ktoré si vyberajú tí, ktorí uprednostňujú toto riešenie. Trapézové plechy sú k dispozícii v mnohých rôznych farbách.

  • trapézový plech T-55 Pladur Wrinkle Mat Plus vo farbe 7016 s dekoratívnym matným lakom, ktorý dodá stavbe elegantný a inovatívny charakter.
  • trapézový plech T-8 Pladur Relief Textured Wood vo farbe TK 9005 - ideálny pre budovy v škandinávskom štýle, presvedčivo reprodukuje štruktúru dreva
  • rapézový plech T-8 Polyester štandard RAL lesklý v odtieni 6029 - odolný plech s minimalistickým dizajnom v ušľachtilej zelenej farbe je ideálnou voľbou pre tých, ktorí oceňujú neobvyklé riešenia.

Moderna fasada

Aké sú výhody trapézového plechového obkladu?

Hlavnou výhodou trapézového plechu je jeho odolnosť voči negatívnym atmosférickým podmienkam. Materiál veľmi dobre odoláva silným dažďom a krupobitiu, zmenám teploty a intenzívnemu slnečnému žiareniu. Na rozdiel od mýtov trapézový plech nespôsobuje prehrievanie budovy - tomu účinne zabraňuje použitie tepelnoizolačnej vlny. Okrem toho je ľahký, takže je vhodný aj pre budovy s menej robustnou konštrukciou. Môže sa použiť ako obklad drevostavby - za predpokladu, že sa predtým odstráni staré debnenie a na izoláciu sa použije minerálna vlna. Plechová fasáda je zárukou trvanlivosti a elegantného vzhľadu.

Medzi výhody trapézových plechov patrí ich cena. Materiál je lacný, čo - vzhľadom na jeho trvanlivosť - umožňuje vykonať metamorfózu fasády s relatívne nízkymi nákladmi. Ak si zakúpite plech od osvedčeného výrobcu, môžete sa tešiť z jeho vynikajúcich vlastností a dokonalého vzhľadu po mnoho rokov. Spoločnosť Blachotrapez poskytuje na popredné výrobky v tejto kategórii viacročnú písomnú záruku - rekordérom je trapézová fólia z radu Pladur Wrinkle Mat Plus, na ktorú je záruka až 60 rokov.

Komentáre