návrat na blog

Ploché strechy - výhody a nevýhody

Dátum pridania: 26.07.2022
0

Ploché strechy sa čoraz častejšie objavujú v moderných projektoch domov. Plochá strecha má rôzne výhody a nevýhody. V tomto článku vyvrátime vaše pochybnosti o tomto type konštrukcie.

Typy plochých striech

Ploché strechy sa delia na vetrané a nevetrané. Konštrukcia plochej strechy je v týchto prípadoch úplne odlišná.

Odvetrávaná plochá strecha

Moderné domy s plochou strechou môžu mať vetranú strechu. V jeho prípade je strešná krytina oddelená od stropu. Medzi týmito vrstvami sa ponechá vetrací priestor, aby sa minimalizovalo riziko hromadenia vlhkosti. Vetracie otvory by mali byť umiestnené vo výške vetracieho priestoru. Netreba zabúdať na ich zakrytie pletivom, aby v medzere nehniezdili vtáky. Prevetrávaná strecha sa skladá aj z parotesnej fólie a tepelnej izolácie. Zahŕňa aj nosnú konštrukciu a opláštenie, ako aj strešnú krytinu.

Nevetraná plochá strecha

Konštrukcia plochej strechy môže byť aj nevetraná. Skladá sa z vrstiev uložených na sebe. Nemá žiadnu ďalšiu nosnú konštrukciu ani vzduchovú dutinu. Na strop posledného podlažia budovy sa naleje vrstva betónu, aby sa vytvoril správny uhol strechy. Je to potrebné na správny odtok vody. Ide o jednoduchší typ strechy, ale má jednu hlavnú nevýhodu: môže sa pod ňou hromadiť vlhkosť, ktorá nebude mať vhodné podmienky na odparovanie.

Aký je sklon plochej strechy?

Sklon plochej strechy je od 3 do 11 stupňov. To umožňuje, aby z neho stekali zrážky (dážď alebo sneh). Ide o bezpečnú konštrukciu, ktorej nehrozí zrútenie, napr. po silnom snežení.

Výhody a nevýhody plochej strechy

Rozmýšľate, akú strechu by mal mať váš dom. Plochá strecha je dobrou voľbou z viacerých dôvodov, už len kvôli väčšiemu úžitkovému priestoru. Pri šikmej streche je priestor v podkroví značne obmedzený. Plochá strecha poskytuje viac priestoru a jednoduchšie umiestnenie izieb v podkroví. Toto riešenie sa osvedčilo aj na malom pozemku. V silnom vetre bude fungovať lepšie. Strhnúť plochú strechu je prakticky nemožné.

Plochá strecha tiež znižuje tepelné straty domu. Izolácia plochej strechy znižuje náklady na vykurovanie. Izolácia plochej strechy vám poskytne aj dodatočnú zvukovú izoláciu proti vonkajšiemu hluku. 

Záhradu si môžete vytvoriť aj na plochej streche, ktorá je čoraz obľúbenejšou voľbou. Rastliny absorbujú značné množstvo dažďovej vody.

Fotovoltaika na plochej streche sa ľahko inštaluje. Na trhu sú k dispozícii rôzne konštrukcie, ktoré umožňujú správne umiestnenie panelov. Plocha takejto strechy je pomerne veľká, takže získate energiu na pokrytie všetkých vašich potrieb. 

Aké sú nevýhody plochej strechy? Najskôr sa musí očistiť od snehu. Musíme zabezpečiť správne odvodnenie plochej strechy, aby sa konštrukcia pri silnom lejaku nepoškodila. 

Problémom môžu byť aj úradné formality. Na niektorých miestach nedostanete povolenie na stavbu domu s plochou strechou.

Náklady na plochú strechu

Rozhodujete sa pre plochú strechu? Náklady na vybudovanie takejto strechy sú pomerne nízke. Výberom plochej strechy môže byť cena za m2 až o niekoľko percent nižšia. Strešná krytina a strešná konštrukcia sú tiež lacnejšie. Tepelnoizolačná fólia je výrazne lacnejšia ako obklad. Celkové náklady na plochú strechu sú preto lacnejšie ako na šikmé strechy.

Ploché strechy - zhrnutie

Inštalácia plochej strechy je čoraz obľúbenejšia. Má svoje výhody aj nevýhody. V prospech tohto riešenia hovorí väčšia plocha pre fotovoltaiku, menšie tepelné straty, nízke náklady a možnosť vytvoriť na streche záhradu. Na druhej strane sú tu: potreba odstraňovania snehu a úradné problémy. 

Komentáre