návrat na blog

Šikmá strecha - vlastnosti, výhody a nevýhody

Dátum pridania: 04.10.2022
0

Výber typu strechy je jedným z kľúčových rozhodnutí pri stavbe domu. Zvážte výber klasickej šikmej strechy, ktorá vám umožní skombinovať tradičný vzhľad s modernými a praktickými riešeniami. Aké sú vlastnosti tohto typu strechy? Aké sú jeho silné a slabé stránky? Tu je niekoľko informácií o šikmých strechách.

Šikmá strecha - hlavné body

Strecha do značnej miery určuje estetický dojem z budovy. Tvar budovy totiž môže výrazne ovplyvniť jej vnímanie a dokonca vyvolať určité emócie. Pri zle navrhnutej streche hrozí nielen jej rýchlejšie poškodenie, ale aj celý rad nebezpečenstiev. Môže ľudí odradiť od užívania si budovy a dokonca môže vyvolávať pocit gýča a nevkusu. Preto sa oplatí zvoliť klasické a bezpečné riešenie, napríklad šikmú strechu. Tento typ strechy je známy už po stáročia a hoci sa spája s vidieckymi chalupami, jeho použitie je oveľa univerzálnejšie a môže ísť ruka v ruke s modernosťou. Na rozdiel od plochých, jednoplášťových a viacplášťových striech má dom so šikmou strechou presne dve protiľahlé strešné plochy, a teda aj dve steny nazývané štíty.

Vďaka takejto jednoduchej konštrukcii sa ideálne hodia do modernej mestskej zástavby, ako aj do rodinných domov na predmestí alebo na vidieku. Krov alebo kostra takejto strechy je zvyčajne vyrobená z dreva, už menej často zo železobetónu a ako strešná krytina je často použitý plech - napríklad Estima alebo Tysenia od Blachotrapezu. 

Výhody a nevýhody šikmej strechy

Je ťažké poprieť, že šikmá strecha je v mnohých ohľadoch veľmi výhodným riešením. Tu sú jej najdôležitejšie výhody: 

  • nízka cena v porovnaní s inými typmi striech; konštrukcia šikmej strechy je jednoduchá, vyžaduje menej materiálu, a preto je menej prácna a časovo náročná,
  • napriek jednoduchej konštrukcii poskytuje vysoký stupeň ochrany pred vonkajšími vplyvmi,
  • odolnosť a dlhá životnosť,
  • menej priestoru pre chyby a konštrukčné nedostatky,
  • skvelé možnosti dizajnu a všestrannosť pri zapracovaní do okolia,
  • možnosť inštalácie ďalších ornamentov a funkčných prvkov na štítovej stene, dobrým nápadom je aj strešné okno v podkroví,
  • v závislosti od výšky strechy je tu veľký potenciál využitia podkrovia,
  • veľký výber strešných krytín, z ktorých takmer všetky vyzerajú skvele,
  • dostatok priestoru pre prípadné fotovoltické panely,
  • jednoduchosť inštalácie systému odvádzania dažďovej vody.

Na druhej strane, ako každá strecha, aj typ šikmej strechy má svoje slabšie stránky. Môžeme zahrnúť:

  • obľúbenosť riešenia, a teda nízka originalita a potenciálne nevýrazný vzhľad,
  • náročnosť prispôsobenia štýlu okolitému prostrediu,
  • prípadné značné náklady na projekt podkrovia.

Napriek tomu možno šikmú strechu určite odporučiť pre takmer každý projekt rodinného domu. Ako sa teda môžete pustiť do jeho výstavby?

Ako sa stavia šikmá strecha?

Moderný dom so šikmou strechou je, ako už bolo spomenuté, spojením moderných riešení a tradičného dizajnu. Jeho konštrukcia preto nemusí byť nevyhnutne zložitá, ak poznáte jednotlivé kroky. Konštrukcia šikmej strechy by preto mala prebiehať nasledovne:

  1. konštrukcia strešného krovu (kostry) - jeho tvar a forma budú do veľkej miery zodpovedné za vzhľad celej strechy, preto sa oplatí venovať tomuto kroku osobitnú pozornosť. Jedným z prvých prvkov, ktoré treba namontovať sú pomúrnice a potom krokvy, t. j. nosníky tvoriace skelet strechy domu.
  2. pokrytie strechy špeciálnou strešnou fóliou, je možné použiť aj dosky s pripevnenou fóliou.
  3. umiestnenie latovania, t. j. rámov, ktoré podopierajú strešnú krytinu. Tento proces sa líši v závislosti od veľkosti a typu strešnej krytiny.
  4. v závislosti od typu projektu by sa v tejto fáze mal inštalovať komín, strešné okná, žľaby a ďalšie strešné zariadenia.
  5. montáž strešnej krytiny. Najmä v prípade plechových krytín je vhodné použiť príslušenstvo Blachotrapez.
  6. inštalácia vnútorného izolačného systému, najčastejším základným materiálom je minerálna vlna.

Uvedené kroky sú základom pre konštrukciu ideálnej šikmej strechy. Je však potrebné mať na pamäti, že rôzne konštrukcie môžu tento plán dokonca výrazne modifikovať. Ak sa napríklad plánuje využitie podkrovia, je potrebné zohľadniť to už v počiatočnej fáze návrhu. Estetická a funkčná šikmá strecha však určite stojí za námahu!

Komentáre