návrat na blog

Šikmá strecha - kedy sa ju oplatí vybrať?

Dátum pridania: 24.10.2022
-87
7 min

Ak ste sa rozhodli postaviť dom, výber strešnej konštrukcie je jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré musíte urobiť. Šikmá strecha je veľmi obľúbeným riešením pri stavbe rodinného domu s malým objemom. 

Dokonale odvádza vodu a sneh a pri daždi sa po nej prakticky samé zošmyknú všetky nečistoty. Okrem toho sa geometria strešných väzníkov dá ľahko prispôsobiť vašej konštrukcii a potrebám. Zistite, kedy sa rozhodnúť pre šikmú strechu na vašom dome a prečo je to dobrý nápad.

Šikmá strecha - prečo je taká obľúbená?

Keď sa zamyslíme nad najdôležitejšími prvkami budovy, nemôžeme nespomenúť strechu. Je korunou konštrukcie domu a jej úlohou je chrániť všetko, čo sa v ňom nachádza. Strecha nie je len tvar, ktorý vidíte zvonku. Často je to celé komplexné usporiadanie konštrukcie, ktoré ovplyvňuje stabilitu spolu s podstrešnou vrstvou a krytinou, ktoré sú zodpovedné za tesnosť strechy. Na Slovensku je vzhľadom na poveternostné podmienky najčastejšou voľbou stavebníkov šikmá strecha. Dažďová voda má ľahkú cestu na odtok a v zime sa na nej nehromadí hrubá vrstva snehu

Šikmá strecha však nie je len o pohodlí a bezpečnosti. Ak sa rozhodnete pre stavbu so šikmou strechou, získate využiteľný priestor nazývaný podkrovie. V minulosti  bol využívaný ako skladovací priestor. Dnes sa dá inštaláciou okien v streche úspešne prispôsobiť na pohodlné bývanie.

Šikmé strechy - aké sú vaše možnosti?

Šikmé strechy môžu mať rôzne podoby. Majú jeden alebo viacero sklonov, t.j. šikmé strešné plochy. V závislosti od počtu sklonov, vzhľadom na tvar strechy, môžeme rozlišovať medzi: 

  • Jednosklonná strecha - používa sa väčšinou na hospodárske budovy alebo prístavby, hoci sa čoraz častejšie vyskytuje aj v rodinných domoch, pretože sa vracia do módy. Má jeden sklon strechy. Jej jednoduchosť sa nemusí zdať veľmi pôsobivá, ale ak je správne zakomponovaná do budovy a dokončená zaujímavými materiálmi, môže urobiť veľký dojem. 
  • Šikmá strecha - najbežnejší typ strechy vďaka jednoduchej a lacnej konštrukcii. Konštrukcia šikmej strechy sa skladá z dvoch protiľahlých svahov, ktoré sú spojené v hrebeni, t. j. na hrane strechy, ktorá vzniká na priesečníku strešných svahov. Okrem toho, ak sa dodrží správny sklon strechy, získame funkčné podkrovie, v ktorom sa dajú zariadiť miestnosti.
  • Valbová strecha - tvorená štyrmi šikmými strechami. Vzniká tak podkrovie s väčším sklonom, a teda menej využiteľné ako pri šikmej streche.
  • Strecha s viacerými sklonmi - najfantastickejšia z hľadiska vzhľadu a dizajnu. Ide o kombináciu dvoch alebo viacerých striech rôznych veľkostí a tvarov. Môže dodať bloku originálny vzhľad. Tento typ strechy sa najčastejšie používa pre väčšie budovy s veľkým úžitkovým priestorom. 

Ako to už pri rodinných domoch býva, najjednoduchšie konštrukcie sú najlepšie z hľadiska konštrukcie aj následného používania. Akékoľvek prehnutia sú vždy ďalšou prekážkou pre odtok dažďovej vody alebo snehu. 

Ak však snívate o zložitejšej streche a chcete si ušetriť zbytočné opravy v budúcnosti, určite by ste si ju mali nechať postaviť od skúseného a dôveryhodného pokrývača alebo klampiara. 

Šikme strechy

Výhody šikmej strechy

Ak sa rozhodnete postaviť dom so šikmou strechou, získate širokú škálu materiálov, ktoré môžete použiť na pokrytie strechy. Záleží len na vás, či naň položíte pálenú škridľu, plech alebo škridloplech.

Vďaka šikmej ploche sa nemusíte starať o dodatočné odstraňovanie snehu počas zimy, čo majitelia plochých striech nemôžu povedať. Preto sa šikmé strechy tak často vyskytujú v horách - sú tam veľmi praktické a jednoducho bezpečné. 

Okrem vizuálnych aspektov sa mnohí stavebníci rozhodujú pre dom so šikmou strechou kvôli jej účinnej ochranne a odolnosti voči poveternostným vplyvom. Ak sa k šikmej streche pridajú odkvapy, steny budovy sú tiež ľahko chránené pred vlhkosťou.

Šikmá strecha tiež poskytuje oveľa lepšiu zvukovú izoláciu ako plochá strecha. Takýto tvar strechy je vhodný aj na inštaláciu fotovoltaických panelov. Poskytuje atraktívny vzhľad domu a slúži na optimálne a efektívne využitie priestoru. Šikmá strecha je dobrou investíciou na dlhé roky, pretože počas prevádzky si vyžaduje len malú údržbu.

Dom so šikmou strechou - skvelé možnosti dizajnu

Šikmé strechy vám poskytujú široké možnosti, pokiaľ ide o architektúru vašej budovy. Výborne sa kombinujú s tradičnými budovami a rovnako dobre vyzerajú aj v kombinácií s modernou architektúrou.

Vďaka možnosti inštalácie rôznych typov strešných krytín poskytuje investorom a architektom oveľa viac priestoru ako jej plochý náprotivok. Ak je pre vás samotná šikmá strecha príliš nudná, možno vás bude lákať osadenie vikiera alebo uličky, ktoré výrazne zvýšia príťažlivosť budovy. 

Ak ste vo fáze výberu dizajnu svojho vysnívaného domu, dobre si premyslite, aký typ strechy naň dáte. Je pravda, že prestavba plochej strechy na šikmú strechu je teoreticky možná, ale vzhľadom na vysoké náklady a potrebné povolenia je nepravdepodobné, že by sa uskutočnila. Radšej postavíte nový dom, ako by ste mali meniť tvar strechy, preto sa oplatí dôkladne zvážiť svoje rozhodnutie už vo fáze návrhu.

Komentáre