návrat na blog

Strešnú krytinu vyberáme i podľa krovu. Aké typy striech poznáme?

Dátum pridania: 07.08.2020
2
6 minut

Strecha bez pochýb patrí medzi najdôležitejšie časti domu. Pochybnosti však môžu nastať pri výbere vhodného typu pre vašu stavbu – vybrať plochú (plocha so sklonom do 10 °), šikmú (plocha so sklonom do 45 °) či strmú (plocha so sklonom vyšším ako 45 °)? Každá z týchto striech má svoje  plusy a mínusy, ktoré sa podpíšu vo viacerých oblastiach: nákladoch na výstavbu, tepelnoizolačných vlastnostiach, kvalite bývania v podkroví alebo aj odvádzaní vody a snehu. Aké typy striech poznáme? A čo sú ich výhody a nevýhody?

 

Výhody a nevýhody pultovej strechy

Pultovú strechu ľahko spoznáme podľa jednej sklonenej roviny, ktorá sa zväčša pohybuje v intervale 10 ° – 45 °. Vďaka zvažujúcemu sa tvaru nám pri jej dokončovaní vystačí iba jedna odkvapová hrana. O to väčší pozor by sme si mali dávať pozor na jej vyhotovenie – najmä pri výdatných dažďoch či letných búrkach prejde pultová strecha zaťažkávacou skúškou. Pri akých typoch stavieb ju použiť? Pultová strecha preukáže svoje silné stránky najmä pri prístavbe či stavbách, ktoré hraničia s pozemkom. Plusom sú tiež pomerne dobré tepelnoizolačné vlastnosti a vysoká kvalita bývania v tomto priestore.

 

Pultová strecha a strešná krytina

 

Výhody a nevýhody plochej strechy

Pri plochej streche je sklon v porovnaní s pultovou takmer nebadateľný. Väčšinou neprekročí hranicu 10 °. Nevýhodou môže byť náročnejšie zabezpečenie odtoku vody či zimnej údržby najmä na severe Slovenska. Výhodou sú zase minimálne tepelné úniky a úplne plnohodnotné využitie priestorov pod strechou na bývanie. Poteší tiež pomerne jednoduchou konštrukciou a nízkymi nákladmi na jej realizáciu. S využitím plochej strechy sa stretávame najčastejšie pri bungalovoch, funkcionalistických vilách či domoch alebo bytovkách a panelákoch.

 

Výhody a nevýhody sedlovej strechy

Na Slovensku patrí medzi najobľúbenejšie typy striech. Jedným z dôvodom je i pomerne nenáročná konštrukcia: sedlová strecha je ukončená priamočiarym hrebeňom, ktorý spája dve šikmé plochy, pokryté a ukončené dvomi odkvapmi. Tento benefit sa premietne tiež do atraktívnej ceny. Náročnejšia je však premena podkrovných priestorov na plnohodnotné bývanie, v takých prípadoch odporúčame použiť výšku obvodových múrov aspoň 140 cm. V prípade, že počítate i s energiou zo solárnych panelov, sedlová strecha je pre toto riešenie najvhodnejšia.

 

Sedlová strecha blachotrapez

 

Výhody a nevýhody manzardovej strechy

Manzardovú strechu môžeme označiť za akúsi variáciu tej sedlovej. Pri tomto variante sa však medzi hrebeňom a odkvapovou časťou nachádzajú dve roviny, pričom každá z nich má iný sklon. Vyústením tohto riešia je strmejšie strmšie stúpanie, ktoré oceníte najmä pri premene podkrovia na obytný priestor. Manzardová strecha si však vyžaduje náročnejšiu konštrukciu, ktorá sa premietne i vo vyššej cene. Zjednodušiť jej konštrukciu aj s obmenou vzhľadu dokážeme pomocou oblúkovej strechy.

 

Výhody a nevýhody valbovej strechy

V porovnaní so sedlovou strechou je v tomto prípade náročnejšia konštrukcia, stále ju však môžeme označiť za pomerne jednoduchú a nie veľmi nákladnú. Hlavným rozdielom s predchádzajúcim typom strechy je, že disponuje dvomi sklonenými plochami, valbami, ktoré nahradili zvislé štíty. Plusom je tiež možnosť použiť štyri odkvapové rúry, vďaka ktorým strecha zvládne i silné prívalové dažde.

 

Výhody a nevýhody polvalbovej strechy

V tomto prípade môžeme hovoriť i o skosenej streche, v čom sa však líši od valbovej? V zásade kratšími bočnými valbami a tým pádom i odkvapmi. Takýto typ strechy prináša výhody najmä v tom, že do tohto priestoru môžete umiestniť balkón či okno, vďaka ktorému dokážete podkrovie presvetliť i lepšie prevetrať.

 

Výhody a nevýhody stanovej strechy

Tento typ strechy je povestný svojím ihlanovitým tvarom. Estetické riešenie je však pomerne finančne nákladné a náročnejšie je i pokladanie strešnej krytiny. Problémy tiež môžu nastať pri premene podkrovia na obývanú časť – ak zvolíte nižší sklon stanovej strechy, komfort obytného priestoru môže byť narušený. Tento typ strechy sa používa pri stavbách s jednoduchým štvorcovým pôdorysom.

 

Vybrali ste si najvhodnejší typ strechy pre vašu stavbu a potrebujete pomôcť s výberom strešnej krytiny? Alebo by ste sa chceli dozvedieť viac o jednotlivom type strechy? Kontaktujte nás, poradíme vám.

Komentáre