návrat na blog

Ako môžem zaizolovať strechu?

Dátum pridania: 04.10.2022
0

Vedeli ste, že cez neizolovanú, alebo slabo izolovanú strechu sa môže stratiť až dvadsaťpäť percent tepla, čo je viac ako tepelné straty cez steny? To má veľký vplyv na vaše účty za vykurovanie. Preto má zmysel izolovať strechu vhodnými materiálmi, aby sa tepelné straty znížili na minimum, a tým aj cena za energie. Ak sa chcete dozvedieť najdôležitejšie informácie na tému izolácie strechy, čítajte ďalej, tento príspevok je určený práve vám. 

Najobľúbenejšie materiály na izoláciu striech

Izolácia strechy vlnou

Minerálna vlna je v súčasnosti jedným z najčastejšie používaných materiálov na izoláciu striech a podkrovia. Má mnoho výhod, pričom jednou z najdôležitejších je, že je nehorľavý a ľahký, takže sa ľahko kladie. Je to materiál s vynikajúcou tepelnou izoláciou a zároveň priedušný, t. j. priepustný pre vodné pary.

Je to veľmi poddajný a pružný materiál, ktorý uľahčuje kladenie. Dokonale sa zmestí do všetkých priestorov medzi krokvami a zostáva trvalo pružný, takže naďalej plní svoju úlohu, aj keď strešné väzníky pracujú, čo je normálne. Po nasadení poskytuje veľmi dobrú zvukovú izoláciu, vďaka čomu je v podkroví oveľa tichšie. Ďalšou výhodou vlny je, že je to relatívne lacný materiál, ktorý sa ľahko kladie, čo znižuje náklady na pracovnú silu, a ľahko sa strihá, takže nevzniká odpad.

Penová izolácia strechy 

V určitých situáciách sa oplatí zvážiť použitie striekanej peny. Jej najväčšou výhodou sú rozpínacie vlastnosti, t. j. že sa prispôsobuje priestoru, ktorý má vyplniť. Táto vlastnosť sa využíva pri strechách, ktoré majú zložitý tvar s mnohými priestormi, kde by bola pokládka minerálnej vlny náročná. 

Má tiež paropriepustné vlastnosti, ktoré eliminujú kondenzáciu. Pretože veľmi presne vypĺňa všetky priestory, poskytuje 100% istotu, že nevzniknú takzvané tepelné mosty, cez ktoré by sa strácalo teplo. 

Materiál je zdravotne nezávadný, nevypúšťa žiadne toxíny ani nepríjemné pachy. Okrem toho je to materiál, ktorý nestráca svoje vlastnosti ani niekoľko rokov po aplikácii, pretože je odolný voči teplu, chladu a vlhkosti. Za zmienku stoja aj jeho dobré zvukovoizolačné vlastnosti; desaťcentimetrový nástrek znižuje hluk o viac ako päťdesiat decibelov.

Izolácia plochej strechy

Na správnu izoláciu plochej strechy potrebujeme materiály, ktoré spĺňajú niekoľko základných požiadaviek. Po prvé, musia byť odolné voči vode a po druhé, musia mať vysokú odolnosť voči mechanickému poškodeniu a stlačeniu. Vzhľadom na to sa na izoláciu plochých striech používajú tvrdené tepelnoizolačné dosky, ktoré sa vyrábajú z rôznych druhov polystyrénu. 

Polystyrénové dosky

Expandovaný polystyrén, EPS, sa bežne označuje ako penový polystyrén. Na ploché strechy sa používa polystyrén s vysokou hustotou a dosky sa zvyčajne kladú v jednej vrstve. Súčiniteľ tepelnej vodivosti tohto typu dosiek je o niečo horší ako u mäkších dosiek používaných na izoláciu stien. Na ploché strechy sa používajú dosky vopred spojené s podkladovou fóliou, ktorá môže byť umiestnená buď na jednej, alebo na oboch stranách. 
PIR dosky

Tieto dosky sú tvrdšie a ohňovzdornejšie ako polystyrénové dosky a polystyrén XPS a dokážu udržať oheň 30 minút. Ďalšou výhodou je ich nízky súčiniteľ tepelnej vodivosti, preto sa ich oplatí použiť na tenké strechy, aby sa dosiahla tepelná ochrana ako pri oveľa hrubšej minerálnej vlne, EPS alebo polystyréne XPS. 

Listy Resol

Tieto dosky majú podobné vlastnosti ako PIR dosky, ale z hľadiska tepelnej izolácie sú dokonca lepšie.

Minerálna vlna

O výhodách minerálnej vlny sme vás už informovali. Na ploché strechy sa používajú lisované dosky, ktoré sa vyznačujú hustotou, tvrdosťou a pevnosťou. Na izoláciu plochých striech sa používajú spodné dosky, ktoré majú strednú hustotu a poskytujú vysokú tepelnú izoláciu, a vrchné dosky, ktoré sú tenké a tvrdé, tzv. fošne, ktoré tvoria rovnomerný a pevný podklad pre hydroizoláciu. Na tomto mieste je potrebné povedať, že dosky s dvojitou hustotou boli vyvinuté tak, aby tvorili jeden celok. 

Polyuretánová pena

Pena sa používa aj na izoláciu plochých striech; jej výhody sú uvedené vyššie.

Izolácia šikmej strechy

Najvhodnejším materiálom na izoláciu podkrovia v šikmých strechách sú rohože z minerálnej vlny. Ich hrúbka sa pohybuje od 5 do 20 cm. Je dôležité inštalovať vlnu alebo rohože pod krokvy v šikmej streche, aby sa eliminovali tepelné mosty. Celková hrúbka takejto izolácie by mala byť 30 až 40 cm. Určitou nevýhodou tohto riešenia je, že zmenšuje kubatúru podkrovných miestností, ale má mnoho výhod, o ktorých sme písali vyššie. 

Strechu je možné izolovať pod jej krytinou, aby sa nezmenšil objem miestností. Ak už máte podkrovie, tak na tento účel už musíte odstrániť strešnú krytinu, čo prináša mnoho problémov. Ak sa však rozhodnete pre toto riešenie, na izoláciu krokiev sú vhodnejšie dosky z polystyrénu, extrudovaného polystyrénu XPS alebo polyuretánovej peny PIR.

PUR pena sa často používa aj na izoláciu šikmých striech, pretože je to ľahký materiál a nezaťažuje konštrukciu. Okrem toho sme vyššie písali o mnohých ďalších výhodách tohto riešenia.  Či si vyberiete penu alebo vlnu, bude pravdepodobne závisieť od zložitosti strešnej konštrukcie. Obe riešenia sú veľmi obľúbené.
 

Komentáre