návrat na blog

Debnenie strechy - kedy je potrebné?

Dátum pridania: 25.08.2022
0
4 min

Debnenie strechy poskytuje konštrukčnú odolnosť a komfort bývania. Zároveň si to vyžaduje vyššie náklady vo fáze výstavby. Oplatí sa vytvoriť debnenie strechy?

Čo je strešné debnenie?

Debnenie strechy je podklad, na ktorý sa pripevňuje strešná krytina. Medzi staviteľmi je pomerne obľúbená a pozostáva z pevného obloženia pod pôvodnou krytinou, t. j. na krokvách. Celok sa pokryje strešnou krytinou alebo fóliou, aby sa dosiahlo úplné prekrytie. Niektorí výrobcovia strešných krytín tvrdia, že pri ich výrobkoch nie je potrebná žiadna doska, ale oplatí sa to, najmä pri nízkych sklonoch. Debnenie nie je nosným prvkom konštrukcie, ale stabilizačným a predpínacím prvkom. Debnenie eliminuje riziko lokálneho hromadenia kondenzátu, ako aj vznik dutín po položení ťažkej strešnej lepenky. Je založený na konštrukcii týchto strešných vrstiev:

  • krokvy,
  • dosky,
  • ploché strešné krytiny (strešná lepenka, asfaltové šindle, vodotesná fólia),
  • kontralaty s pribitými latami,
  • správnu strešnú krytinu.

Tieto prvky sú dôležité na zabezpečenie pevnosti, správneho vetrania a odvodnenia. Je nevyhnutné postarať sa o oplechovanie, podhľad a odkvapy, ako aj o vytvorenie vetracej medzery medzi doskami a izolačnou vrstvou.

Aký materiál je potrebný na debnenie strechy?

Debnenie sa môže použiť na celú strechu alebo jej časti. Suché a tlakovo impregnované drevo sa považuje za ideálny debniaci materiál. Borovicové a smrekové dosky sú najlacnejšou dostupnou možnosťou. Nájdu sa aj rovné a hladké dosky s perom a drážkou. Najčastejšie sa používajú dosky s hrúbkou 24-25 mm a šírkou 12-15 cm. Montujú sa kolmo na krokvy, na tupo alebo s medzerou približne 2,5 cm. Šírka dosiek z čerstvého dreva môže byť užšia. Je to spôsobené opracovaním dreva. Okrem dosiek sa používajú aj OSB a MFP dosky so skrutkami alebo klincami, ktoré sa však neodporúčajú kvôli ich nižšej kvalite. Tesnosť krytiny zabezpečí strešná lepenka, ktorá sa neprehýba. Niekedy je potrebné použiť podložku a správnu strešnú lepenku. Pri hľadaní strešnej krytiny sa oplatí pozrieť si ponuku spoločnosti Blachotrapez.

Kedy sa používa debnenie?

Debnenie je konštrukčný spojovací prvok, ktorý stabilizuje štítové steny, najmä v prípade šikmých striech. Ide o riešenie, ktoré umožňuje rovnomerný prenos vodorovných síl po svahu. To zahŕňa zaťaženie vetrom a snehom. Konečné rozhodnutie o použití debnenia prijíma zákazník. Debnenie je potrebné iba v prípade, keď je strecha pokrytá asfaltovým šindľom alebo strešnou lepenkou. Väčšina ľudí hodnotí debnenie pozitívne a odporúča ho. Toto riešenie je bežné v mnohých krajinách, pretože zaručuje kvalitu, trvanlivosť a pevnosť.

Čo treba mať na pamäti pri vykonávaní debnenia?

Plné debnenie strechy si vyžaduje primerané odvodnenie. Strecha musí byť čo najtesnejšia, ale zároveň musí zabezpečovať správne vetranie. Dechtový papier nie je jedinou možnosťou debnenia. Ak sa zvolí membrána, mala by mať nízku paropriepustnosť. Stojí za to zvážiť montáž kovového pletiva, aby sa vtáky a hmyz nedostali pod strešný sklon. Ďalšie rady týkajúce sa strešných krytín nájdete na webovej stránke Blachotrapez. 

Komentáre