návrat na blog

Oplechovanie strechy - ako dokončiť krytinu trvanlivým a bezpečným spôsobom

Dátum pridania: 02.08.2023
0

Oplechovanie striech a fasád budov je často podceňovanou záverečnou úpravou. Hoci je len doplnkom strešného sklonu, oplechovanie zohráva mimoriadne dôležitú úlohu ako ochrana pred škodlivými vplyvmi počasia. Jednoducho nesmie chýbať.

Starostlivo a precízne vykonané oplechovanie strechy je mimoriadne dôležité, pretože zabezpečuje tesnosť a odolnosť celej strešnej krytiny. Zistite, na čo si treba dávať pozor, aby oplechovanie strechy účinne chránilo interiér vašej budovy dlhé roky.

Oplechovanie strechy - malé, ale dôležité detaily na streche

Strešné lemovania sú špeciálne prvky, zvyčajne vyrobené z plechu, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri dokončovaní a ochrane strechy. Strešné lemovania zahŕňajú rôzne prvky, ako sú žľaby, zvody, odkvapy, lapače snehu, parapety alebo tesniace prvky. Rovnako dôležité pre budovu bude oplechovanie jednoplášťovej strechy ako oplechovanie zložitejšej konštrukcie. V každom prípade je to nevyhnutné.

Oplechovanie je dôležité z niekoľkých dôvodov. V prvom rade účinne chráni strechu pred vlhkosťou, čo je kľúčové pre zamedzenie poškodenia konštrukcie a predchádzanie zatekaniu. Správne zvolené a nainštalované oplechovanie strechy umožňuje optimálny odtok dažďovej vody, čím sa minimalizuje riziko vzniku rybníkov na streche a znižuje sa aj zaťaženie konštrukcie nadmerným množstvom snehu. Strecha je tak odolnejšia voči extrémnym poveternostným podmienkam.

Oplechovanie slúži aj ako ochrana pred nežiaducimi živočíchmi a hmyzom. Okrem toho správne vykonané oplechovanie strechy poskytuje estetický vzhľad, čím strecha získa elegantný vzhľad a súlad so zvyškom budovy. Oplechovanie je potrebné všade tam, kde sú okraje, ktoré predstavujú riziko hromadenia vody.

Bočné oplechovanie strechy a jeho úloha 

Ak steny domu vyčnievajú nad sklon strechy, je potrebné správne chrániť spojenie medzi nimi a strechou. Správne tvarované, t. j. oplechovanie má chrániť pred zatekaním.  

Bočné oplechovanie strechy sa inštaluje na bočných okrajoch strechy, t. j. na styku strešných svahov a fasády budovy, a zohráva dôležitú úlohu pri ochrane strešného svahu a zabezpečení tesnosti a trvanlivosti celej strechy. 

Okrem ochrannej funkcie je bočné oplechovanie strechy dôležité aj z estetického hľadiska, pretože poskytuje elegantnú povrchovú úpravu bočných okrajov strechy, čím vytvára harmonický a ucelený vzhľad celej stavby.

Oplechovanie štítovej strechy

Ďalším nemenej dôležitým prvkom na strešnom sklone je štítové oplechovanie, známe aj ako vetrolam. Zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane rôznych typov strešnej krytiny pred poškodením v dôsledku extrémnych poveternostných podmienok, ako je napríklad silný vietor. Jeho úlohou je zabrániť porušeniu strešnej krytiny v týchto nepriaznivých podmienkach.

Lemovanie strešného štítu zabezpečuje aj dostatočné vetranie pod strešnou krytinou, ktoré je dôležité pre správne fungovanie strechy a predchádzanie vzniku vlhkosti a plesní.

Prvky strešného oplechovania - čo je ešte dôležité na streche?

Bočné oplechovanie strechy a oplechovanie štítovej strechy sú najdôležitejšie prvky strešnej krytiny, ale nie jediné. 

Medzi prvky strešného oplechovania patria aj:

  • úžľabie, ktoré spája pretínajúce sa strešné šikminy a vytvára vnútorný žľab na odtok vody. Zároveň chráni strechu pred zatekaním.
  • hrebeňové lemovanie, ktorého hlavnou úlohou je zabezpečiť dostatočné vetranie strechy. 
  • hrebenáče sa používajú na spojenie dvoch strešných svahov.
  • odkvapové lemovanie na odvádzanie vody do odkvapu, aby sa zabránilo jej nekontrolovateľnému šíreniu. 
  • komínové lemovanie na tesné spojenie komína s povrchom strechy, čo je obzvlášť dôležité vzhľadom na vysoké teplotné rozdiely pri komínoch.
  • hrebeňové krytky (známe aj ako hrebenáče) na spojenie dvoch strešných svahov.
  • snehové zábrany odporúčané pre strechy so strmým sklonom, kde chránia strešné prvky a osoby stojace pod nimi. 

Strešné lemovania z trapézového plechu alebo obľúbených plechových škridiel vyzerajú skvele spolu s pozinkovaným oceľovým plechom, ktorý je pre investorov najčastejšou voľbou. Odporúča sa, aby farba plechu použitého na oplechovanie bola čo najpodobnejšia farbe zvyšku strechy. Takto bude celok vytvárať jednotný a estetický povrch.

Robiť si oplechovanie sám - je to dobrý nápad?

Zveriť oplechovanie niekomu, kto má správne vybavenie a predovšetkým skúsenosti, je určite vhodnejšie ako ho montovať sám. 

Túto činnosť má zmysel zveriť dodávateľovi. Tí zvyčajne ponúkajú kompletný strechársky servis. Hoci sa oplechovanie môže na prvý pohľad javiť ako nepodstatný detail, jeho zlé vykonanie spôsobí problémy s tesnosťou strechy, najmä pri meniacich sa poveternostných podmienkach.
 

Komentáre