návrat na blog

Krokvová strešná väzba - dôležitý prvok strešnej konštrukcie

Dátum pridania: 31.08.2023
1

Krokvová strešná väzba predstavuje kľúčový prvok pri stavbe strechy, ktorý jej nielen poskytuje potrebnú štruktúru. Zároveň chráni vnútro budovy pred pôsobením vonkajších síl. Krokvová strešná väzba sa vyznačuje mimoriadne jednoduchou konštrukciou, čo však súvisí s určitými obmedzeniami. Dozviete sa, v akých budovách sa najlepšie hodí a na čo treba dávať pozor pri rozhodovaní sa pre tento druh väzby.

Čím sa vyznačuje krokvová strešná väzba?

Bez ohľadu na to, aký druh väzby si vyberiete pre váš dom, krovky budú neoddeliteľnou súčasťou každej z nich. To, čo však robí Krokvová strešná väzba odlišnou od iných typov, je skutočnosť, že obsahuje iba krovky a nie sú v nej prítomné žiadne dodatočné zosilňujúce prvky, ako sú väzníky alebo laty.

Krokvová strešná väzba sa skladá z párov krokví, ktoré sa stretávajú v hornej časti a v dolnej časti sa opierajú iba o hriadele. Krokvová strešná väzba nezahŕňa žiadne ďalšie prvky a krovky majú len dva body opory. Táto konštrukcia je jednoduchou štruktúrou, ktorá poskytuje základnú formu strechy.

Strecha s krokvovou väzbou je veľmi ekonomická na výrobu a je možné ju použiť pri malom rozpätí konštrukcie. Veľkou výhodou krokvovej väzby je skutočnosť, že umožňuje veľmi efektívne využitie podkrovia.

Konštrukcia krokvovej strechy - najjednoduchší typ väzby

Krokvová väzba je strešná konštrukcia, ktorá nevyžaduje zložité postupy. Pri voľbe tejto metódy je však dobré riadiť sa niekoľkými dôležitými usmerneniami. Treba si všímať sklon strešneého plášťa. Mal by sa pohybovať v rozmedzí od 40 do 60 stupňov.

Štandardná dĺžka jednej strešnej krovky zvyčajne nepresahuje 4,5 m a vzdialenosti medzi jednotlivými krokvami sa pohybujú v rozmedzí od 80 do 120 cm. To znamená, že konštrukcie tohto typu sú najčastejšie používané pri malých domoch, letných chatách alebo altánkoch.

Napriek mnohým obmedzeniam má krokvová väzba aj svoje výhody. Jej jednoduchá konštrukcia sa prejavuje v ľahkosti a rýchlosti montáže, ako aj v nižších nákladoch spojených s nákupom materiálov. Výrazne to urýchľuje proces výstavby strechy.

Akú krytinu si vybrať na krokvovú väzbu?

Krokvová väzba slúži ako opora pre strmú strechu, ktorá dobre zvláda odvod dažďovej vody. Preto môže byť výber krytiny závislý od preferencií investora. Rovnako dobre na ňu bude vyzerať plechová krytina, keramická krytina alebo plochý plech v modernom prevedení.

Krokvová väzba je základnou väzbou pri výstavbe striech. Preto nie sú jej náklady vysoké. Týmto spôsobom ušetrené prostriedky možno využiť na trvalé a estetické dokončenie strechy.

Krokvová väzba - rozpätie a jej vplyv na konštrukciu

V dôsledku obmedzených oporných bodov konštrukcie krokiev a nedostatku dodatočných stabilizačných prvkov pôsobia na vonkajšie steny budovy veľké tlačné sily, ktoré môžu spôsobiť ich deformáciu. To si vyžaduje dodatočné vystuženie, napríklad použitím ráfika.

Dôležitým prvkom je aj záveterná lišta. Ide o šikmú dosku, ktorej hlavnou úlohou je spevnenie konštrukcie krokvového krovu v pozdĺžnom smere. Je pripevnená z vnútornej strany podkrovia na krokvy.

Podkrovie v rámovaní krokiev - dôležitý prvok interiéru

Vďaka rámovaniu krokiev možno podkrovný priestor premeniť na atraktívny interiér. Dvojité nosníky, vzpery a veterné nosníky vytvárajú ucelenú štruktúru, ktorá nielen drží strechu, ale ponúka aj výborný základ pre vytvorenie útulných a praktických obytných priestorov. Podkrovie v rámovaní krokiev je dokonalým miestom na vytvorenie čarovného podkrovia, spálne, umeleckého ateliéru alebo iného priestoru, kde sa odohráva každodenný život členov domácnosti.

Komentáre