návrat na blog

Členitá strecha - jedinečné riešenie pre väčšie objekty

Dátum pridania: 25.09.2023
1

Počas procesu výstavby domu stoja stavebníci pred jedinečnou výzvou, ktorá si vyžaduje desiatky rozhodnutí, ktorých vplyv bude cítiť ešte dlhé roky. Jedným z najdôležitejších aspektov, ktoré je potrebné zvážiť vo fáze návrhu, je výber typu strechy. Nielenže bude plniť ochrannú funkciu budovy, ale bude mať aj významný vplyv na jej vzhľad a energetickú účinnosť.

Z rôznych možností, ktoré sú na trhu k dispozícii, stojí za zváženie strecha s viacerými sklonmi alebo členitá strecha. Tento typ strechy je vhodný najmä pre zložitejšie a rôznorodejšie konštrukcie. Výborne sa kombinuje s modernými aj tradičnými stavebnými blokmi. Často je to riešenie, ktoré sa volí pre domy s veľkým a rôznorodým podkrovným priestorom. V čom je ešte členitá strecha taká výnimočná?

Strešná konštrukcia so sklonom 4

Viac členité strechy sú atraktívnym architektonickým prvkom budov, ktorý im dodáva nadčasový charakter a eleganciu. Ich prítomnosť jasne zdôrazňuje štýl domu a vytvára reprezentatívny vzhľad.

Členitá strecha alebo strecha s viacerými sklonmi je typ strešnej konštrukcie, ktorú možno ľahko identifikovať podľa jej charakteristických znakov a zložitej konštrukcie. Je výsledkom kombinácie dvoch alebo viacerých strešných sklonov rôznych tvarov, ktoré sa navzájom krížia v hrebeňoch a údoliach. Sklony majú zvyčajne lichobežníkový a trojuholníkový tvar. 

Typ strechy s viacerými sklonmi ovplyvňuje konštrukcia jej nosnej konštrukcie, ktorou je zvyčajne drevený krov. Viac klenbová strešná konštrukcia vzniká kombináciou dvoch alebo viacerých typov konštrukcií - krokvy, límcového trámu alebo väzníkového trámu a krovu - ktoré sa navzájom prelínajú. Plochy tvorené prvkami krovu majú trojuholníkový a lichobežníkový tvar. Je nevyhnutné, aby konštruktér pri návrhu krovu vo viacschodovej streche zohľadnil trvalé zaťaženie, ako je vlastná hmotnosť, predsadené vrstvy, strešný plášť alebo izolácia. Zohľadniť sa musia aj premenlivé poveternostné faktory, ako je sneh a vietor.  Od týchto parametrov bude okrem iného závisieť veľkosť prierezu konštrukčných nosníkov.

Členitá strecha - akú strešnú krytinu zvoliť?

Pri výbere materiálu na krytinu členitej strechy je dôležité zohľadniť rôznorodý tvar strechy. Tento typ strechy je často vybavený početnými vikiermi a strešnými oknami, ktoré prepúšťajú svetlo do podkrovia. Osobitnú pozornosť preto treba venovať vhodnej strešnej krytine, ktorá sa kladie na pevný plášť. Je veľmi dôležité zachovať celistvosť a estetiku všetkých architektonických prvkov na streche.

Na pokrytie striech s viacerými sklonmi sú najvhodnejšie maloformátové materiály, ktoré sa ľahko kladú cez krivky, ako napríklad bridlica, strešná bridlica, šindle a hladké škridly.

Pri menej komplikovaných projektoch členitých striech sa dobre uplatní aj plech. V tomto prípade sa jednotlivé kusy narežú na požadovaný rozmer a spoja sa tradičným spôsobom na stojatú drážku alebo šikmým spojom.

Plechová škridla pre strechu s viacerými sklonmi

Na pokrytie členitej strechy je tiež dobré zvoliť obľúbenú plechovú škridlu. Dôležité je prispôsobiť formát škridly zložitosti strechy. Pri zložitejších členitých strechách, ktoré majú množstvo úžľabí a vikierov, sa môžu náklady na krytinu zvýšiť. Z tohto dôvodu je lepšie zvoliť plechové panely a moduly, ktoré sú pevné a majú malé rozmery. Tieto prvky umožňujú symetrické spoje na členitej streche, čím sa eliminuje potreba orezávania na koncoch sklonu a okolo prvkov, ako sú komíny a strešné okná.

Domy so strechou s viacerými sklonmi

Výhody šikmej strechy

Členitá strecha je mimoriadne atraktívnym architektonickým prvkom domu. Jej prítomnosť nielenže zdôrazňuje individuálny charakter budovy, ale zároveň jej dodáva eleganciu a prestíž, pričom vytvára zaujímavý vzor na celej ploche strechy.

Členité strechy dokonale zapadajú do tradičných aj moderných architektonických koncepcií, pričom sa dobre hodia k jednopodlažným domom aj k domom s podkrovím.

Jednou z hlavných výhod členitých striech je ich univerzálnosť. Umožňujú kreatívne usporiadanie vnútorného priestoru. To dáva projektantom široké možnosti. Zavedenie vikierov, fasád alebo iných výrazných strešných prvkov do návrhu umožňuje vytvárať rozmanité a mimoriadne atraktívne strechy s viacerými sklonmi.

Vďaka svojej univerzálnosti a dostupnosti rôznych riešení sa členitá strecha dá prispôsobiť mnohým rôznym scenárom stavby a predstavám stavebníka.

Nevýhody strechy s viacerými sklonmi

Hlavným problémom, s ktorým sa stavebníci stretávajú pri výstavbe členitej strechy, je jej nákladnosť. Realizácia takejto strechy si vyžaduje viac práce ako v prípade dvojšikmých alebo jednošikmých striech. Pokročilá úroveň konštrukcie ovplyvňuje aj náročnosť jej realizácie. Je dôležité najať si kvalifikovanú pokrývačskú skupinu, ktorá riadne dohliadne na správnosť hydroizolácie a oplechovania.

V zime so sebou členitá strecha prináša riziko veľkého množstva snehu. Topiaci sa sneh môže spôsobiť vnútorné netesnosti, ak nebola pevná izolácia medzi falcami vykonaná správne. 

Okrem toho si členitá strecha vyžaduje dodatočné oplechovanie a viac žľabov na zabezpečenie účinného odtoku dažďovej vody. Kľúčová je aj pravidelná kontrola vetrania podkrovia. 

Napriek týmto problémom zostávajú členité strechy alebo strechy s viacerými sklonmi obľúbenou voľbou vďaka svojej estetike a jedinečnému charakteru. Oplatí sa však dôkladne premyslieť všetky aspekty stavby takejto strechy a vyhľadať odbornú radu, aby sa zabezpečila trvanlivosť a účinnosť takejto konštrukcie.

Členitá strecha - čo potrebujete vedieť, než začnete stavať svoj dom?

Predtým, ako sa rozhodnete, že váš dom bude mať zložitú a komplikovanú strechu s viacerými šikmými strechami, musíte si overiť podmienky plánovania. Môže sa ukázať, že napriek vašim najlepším úmyslom je na vašom pozemku povolená len sedlová strecha. Pri výbere projektu domu by ste mali zvážiť aj to, či počíta s využiteľným podkrovím. V prípade šikmých striech je pri nízkom sklone strechy podkrovie skôr neobývateľné, čo sa však dá zmeniť zvýšením sklonu strechy.

Zhotovenie členitej strechy je zložitejšie ako pri niektorých iných typoch striech. Je obľúbená najmä pri budovách so značnou plochou a mnohými miestnosťami. Pre menšie budovy s obmedzeným priestorom môže byť menej praktická. Na maximalizáciu priestoru pod členitou strechou možno miestnosti podoprieť kolennými stenami.

Pri stavbe členitej strechy sa oplatí dôkladne zvážiť výber klampiarskeho tímu. Najlepšie je využiť služby renomovanej pokrývačskej firmy, ktorá okrem iného precízne vykoná montáž plechovej škridlovej krytiny, ako aj správne vyberie a upevní odkvapy a ďalšie strešné prvky.

Domy so strechou s viacerými sklonmi - kde sa toto riešenie uplatní?

Členité strechy sa často volia pre domy s mimoriadne veľkými rozmermi. Vyznačujú sa komplikovanejšou konštrukciou a výrazným vzhľadom, čo ich stavbu predražuje oproti iným typom striech. Napriek tomu ich atraktívnosť a funkčnosť kompenzujú majiteľom vyššie náklady na výstavbu.

Členité strechy sú medzi stavebníkmi veľmi obľúbené, najmä pre svoje estetické vlastnosti a možnosti dizajnu. Sú ideálnym riešením pre tých, ktorí chcú vytvoriť jedinečný a reprezentatívny dom s individuálnym charakterom.

Komentáre