návrat na blog

Strešné prvky a ich funkcie

Dátum pridania: 11.01.2023
1

Ak plánujete stavbu domu, určite sa začnete denne stretávať s rôznymi názvami, o ktorých ste doteraz možno ani nevedeli. Je dobré poznať základné frázy, ktoré používa projektant a následne stavitelia vo fáze návrhu, aby ste vedeli, o čom hovoria. Zistite, aké sú najdôležitejšie prvky strechy a akú funkciu majú v budove.

Strešné konštrukcie a ich účel

Rôzne typy striech si vyžadujú rôzne konštrukcie. Plochá strecha bude potrebovať inú konštrukciu ako napríklad strecha s viacerými sklonmi. Mnohé prvky však budú spoločné a ich názvoslovie sa bude opakovať. Funkcie, ktoré v budove plnia, sa tiež nemenia v závislosti od toho, pre akú strechu sa rozhodnete.

Strešná krytina sa skladá z nosného prvku strechy a strešnej krytiny, ktorá je vonkajšou vrstvou chrániacou budovu pred poveternostnými vplyvmi. Strešné prvky musia byť navrhnuté rovnako ako ostatné časti domu a navyše sú od seba závislé. Silnejšia konštrukcia bude potrebná pre krov, ktorý je pokrytý ťažkými tehlovými škridlami, zatiaľ čo pre krytinu z obľúbených plechových škridiel je potrebná ľahšia podpora. Pozrite sa, ktoré časti strechy môžeme rozlíšiť a aký je ich význam.

častí strechy

Sklon strechy

Keď sa pozrieme na strechu, do popredia určite vystupuje sklon. Ide o hornú plochu strechy, ktorá tvorí šikmú rovinu. Počet sklonov závisí od toho, koľko sklonov sa na budove nachádza. Jednotlivé strešné sklony sú od seba oddelené. Môžu mať okná alebo komín a na ich vonkajšej strane sa inštaluje krytina v závislosti od predstavy investora.

Hrebeň strechy (hlavný hrebeň)

Keď sa dva strešné svahy pretínajú v hornej časti strechy, nazýva sa to hrebeň strechy alebo hrebeň. Jej správna konštrukcia je veľmi dôležitá, pretože by mala zabrániť každodennému prenikaniu vlhkosti do strechy a vzniku plesní alebo vlhkých škvŕn na fasáde.

Odkvap strechy

Ide o vodorovný okraj strechy, ktorý zabraňuje zaplavovaniu stien tým, že mierne presahuje pred fasádu. Odvedením dažďovej vody správnym smerom do odkvapového systému chráni steny budovy pred nadmernou vlhkosťou. V lete tiež zabraňuje prílišnému slnečnému žiareniu v dome. 

Strešné údolie

Konkávna plocha strechy vytvorená priesečníkom dvoch strešných sklonov sa nazýva strešné úžľabie. Je to pomerne dôležité miesto v konštrukcii strechy, pretože ak nie je správne urobené, môže to viesť k veľkým problémom počas silných dažďov - práve cez strešný úžľabok odteká voda. Je to tiež miesto, kde sa hromadí najviac snehu. Preto by sa mala venovať osobitná pozornosť jeho vodotesnosti.

Strešný vikier

Strešné vikiere sa používajú, keď chcete mať v podkroví svetlo. Tento strešný prvok sa skladá z bočných plôch, ktoré sa dotýkajú strešného sklonu, a z prednej časti, do ktorej je vložené okno. Môže mať rôzne podoby. Namiesto komplikovaného vikiera, ktorý je pomerne veľkým zásahom do strešnej konštrukcie, sa možno pokúsiť umiestniť do strechy strešné okno, ktoré tiež poskytuje svetlo do podkrovia, hoci o niečo menej intenzívne. 

Odkvapový system

Kompletný odkvapový systém je viac ako len všeobecne známe žľaby. Zahŕňa aj odkvapové rúry, rohy, odtoky, zvody, spojky, háky a svorky. Žľaby ako súčasť celkového systému umožňujú účinný odtok dažďovej vody, čím zabraňujú moknutiu stien budovy.

Strešný krov 

Je to ako kostra strechy, ktorá podopiera strešnú krytinu. Preto ak sa stavebník rozhodne pre ťažkú škridlovú strechu, mal by zabezpečiť, aby bol krov konštrukčne pevný. V strešnom ráme sú krokvy usporiadané diagonálne tak, aby tvorili líniu strechy. Krokvy spojené v hornej časti tvoria spomínaný hrebeň.

Strešné konštrukčné prvky a ich spoločná úloha

Všetky uvedené prvky strechy (ktorých je v streche oveľa viac) sú zodpovedné za bezpečnosť celej konštrukcie. Ovplyvňujú stabilitu strechy, jej pevnosť a odolnosť voči vonkajším vplyvom. Pri zvažovaní návrhu strechy vlastného domu a konštrukciu strešnej konštrukcie je dôležité venovať pozornosť tomu, aký typ strešnej krytiny použijete a aké silné sú atmosférické vplyvy v danej oblasti. 

Stavba strechy je pomalý proces, ktorého vyvrcholenie je záverom dôležitej etapy pri vytváraní domova. Je dobré vopred si nájsť skúseného pokrývača, ktorý bude dohliadať na strešné práce. Na komunikáciu bude určite užitočné mať základnú slovnú zásobu týkajúcu sa častí strechy.
 

Komentáre