návrat na blog

Strešný panel so stojatým zámkom - tradičný vzhľad v modernej podobe

Dátum pridania: 01.08.2023
1

Strešný panel so stojatým zámkom alebo "click panel" je dobrý spôsob, ako vytvoriť zaujímavý dizajn strechy. Najväčšou výhodou takéhoto riešenia je jeho univerzálna estetika, ktorá vyzerá skvele v mnohých projektoch, najmä modernistických. Strešný panel so stojatým zámkom možno nájsť na strechách historických budov, ako aj na strechách moderných sídlisk alebo v bytových domoch pre viacero rodín.

Nech sa nachádza kdekoľvek, pôsobí elegantne a dokonale dotvára budovu. Je to jedna z najobľúbenejších techník zastrešenia, ktorá je známa už dlho. Zistite, čím sa vyznačuje strešný panel so stojatým zámkom (click panel) a na čo si dať pozor pri jeho inštalácii.

Strešný panel so stojatým zámkom - čím je výnimočný?

Strešný panel so stojatým zámkom alebo click panel je plochý plech, ktorý má aj zvislé stojaté švy - odtiaľ pochádza jeho pôvodný názov. Kedysi sa strechy pokrývali plochými pozinkovanými plechmi a na zachovanie tesnosti v mieste spojenia plechov sa okraje plechov, ktoré sa navzájom dotýkali, prekrývali a ohýbali na okraji jedného z plechov. Tým sa vytvoril výrazný spoj, ktorý vydržal roky. 

V súčasnosti je najčastejšou voľbou stavebníkov pokrývať strechu strešnými panelmi so stojatým zámkom. Panely sú k dispozícii aj v hrúbkach 0,5, 0,6 alebo 0,7 mm. Ide o pozinkovaný plech, ktorý má dodatočnú ochrannú vrstvu na zabezpečenie ešte väčšej odolnosti krytiny.

Strešný panel so stojatým zámkom - aké sú jeho výhody?

Vďaka svojej konštrukcii má plochý strešný panel so stojatým zámkom vynikajúcu odolnosť voči poveternostným vplyvom, čo sa prejavuje v dlhodobom používaní a minimálnej údržbe. Bez ohľadu na typ budovy alebo architektonický štýl je click panel univerzálnym riešením, ktoré spĺňa širokú škálu očakávaní stavebníkov.

Nízka hmotnosť strešnej krytiny so stojatým zámkom znamená, že strešné väzníky nie je potrebné špeciálne vystužovať. To sa premieta do nižších celkových nákladov na výstavbu.

Plechová strešná krytina so stojatým zámkom poskytuje nielen estetickú úpravu strešného plášťa, ale ho aj spevňuje. Výsledkom je, že celá strešná krytina vyzerá elegantne a je mimoriadne odolná. 

Ďalšou výhodou krytiny so stojatým zámkom je vizuálna ľahkosť, ktorú dodáva streche a celej budove. Plechová krytina s plochou drážkou dokonale ladí s modernými architektonickými návrhmi a výborne sa hodí aj na veľké zasklené plochy, ktoré sú veľmi efektívnym riešením pre modernistické budovy.

Strešný panel so stojatým zámkom

Inštalácia strešných panelov so stojatým zámkom - čo potrebujete vedieť?

Inštalácia strešného panelu so stojatým zámkom si vyžaduje správne znalosti a zručnosti, preto sa vždy odporúča využiť služby skúsených odborníkov. Odborná montáž plechu zabezpečí nielen pevnú strechu, ale aj optimálne využitie materiálu a estetický vzhľad budovy.

Pred montážou plechov so stojatým zámkom je tiež dôležité správne pripraviť povrch strechy vrátane rozmiestnenia latovania pre click panel, čo je dôležité pre stabilitu a pevnosť celej strešnej konštrukcie. Správne rozmiestnenie laty zabezpečí rovnomerné zaťaženie a minimalizuje riziko deformácie. 

Ďalším dôležitým prvkom je správne spojenie strešných panelov so stojatým zámkom. Tesné spoje zabezpečia, že strecha bude vzduchotesná a estetická. Odporúča sa použiť vhodný spojovací materiál a hydroizoláciu, aby sa zabezpečila trvanlivosť a odolnosť voči poveternostným vplyvom na dlhé roky. 

Oplechovanie komína s "click panelom"

Miestom, kde najčastejšie dochádza k netesnostiam, je komín. Preto je jeho správne oplechovanie také dôležité pre správnu funkciu strechy a jej pevnosť.

Pri práci na komíne s panelom na click je rovnako ako pri fólii dôležité dodržiavať správnu postupnosť, ktorú je najlepšie vykonávať v smere prúdenia vody. Začnite inštaláciou lemovania pred komínom, pokračujte po stranách komína a ukončite inštaláciou oplechovania za komínom. 

Je dôležité pamätať na to, že oplechovanie komína by malo prekrývať komín aspoň o 15 cm na každej strane. Tento rozsah umožňuje dostatočné utesnenie celej tvarovky. Niektoré konštrukcie zahŕňajú kompletné oplechovanie komína švom. To závisí od predstavy investora. Bez ohľadu na to, či sa použije plochý plech, škridloplech alebo iný typ krytia, zásady oplechovania komína však budú podobné.

Správne oplechovanie komína plechom je rozhodujúce pre zabezpečenie tesnosti krytiny. Aby sa minimalizovalo riziko netesností, oplatí sa poradiť s odborníkom.
 

Komentáre