návrat na blog

Kladenie a montáž trapézových plechov

Dátum pridania: 12.07.2023
0

Trapézové plechy zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu v rôznych stavebných projektoch. Úspešne sa používa nielen v priemyselných budovách, ale čoraz častejšie aj pri výstavbe súkromných domov. 

Pokládka a montáž trapézového plechu nie je veľmi zložitá úloha, ale je dôležité si uvedomiť, že plechová konštrukcia je pružná a podlieha cyklickým procesom zmršťovania a rozťahovania v závislosti od teplotných zmien. Preto si inštalácia trapézového plechu na strechu vyžaduje, aby mal správne podmienky na plnenie svojej úlohy. Zistite, čo musíte mať na pamäti, aby ste si doma mohli užívať odolnú strešnú krytinu z trapézového plechu.

Montáž trapézového plechu - prečo je taká obľúbená?

Krytina z trapézového plechu sa skladá z profilovaných panelov s charakteristickým trapézovým tvarom, ktoré sú pozdĺžne a priečne spojené a vytvárajú pevný a odolný povrch. Vďaka svojej konštrukcii je trapézový plech odolný voči mechanickému zaťaženiu, premenlivým poveternostným podmienkam a korózii - to všetko ho predurčuje na použitie na strechách aj fasádach.

Trapézový plech na strechách tiež vykazuje vysokú odolnosť voči mechanickému zaťaženiu. Jeho pevná štruktúra poskytuje pevnosť a odolnosť, čo je obzvlášť dôležité pri strešných krytinách, ktoré musia odolávať rôznym poveternostným podmienkam, ako je silný vietor, dážď alebo sneh. Okrem toho jej pružnosť minimalizuje riziko poškodenia a praskania strešnej krytiny. 

Montáž trapézových plechov - kde začať?

Pred začatím prác je potrebné v prvom rade venovať pozornosť stavu plechu, ktorý bude použitý na strešnú krytinu. Trapézové plechy by sa mali prepravovať a vykladať tak, aby sa hneď na začiatku predišlo deformáciám, poškriabaniu a mechanickému poškodeniu povlakovej krytiny, ktoré môžu v budúcnosti ovplyvniť životnosť krytiny

Ďalším dôležitým krokom je kontrola geometrie strechy. Uistite sa, že rovina strechy je rovná. Ako to urobíte? Najlepšie je natiahnuť čiaru alebo šnúru medzi prvou a poslednou krokvou na troch miestach - pri hrebeni, odkvape a v strede strechy, a potom zmerať uhlopriečky sklonu. Ak sú obdĺžnikové alebo štvorcové, nemal by byť problém s rovnomerne rozmiestneným plechom. Rozdiely 2 - 3 cm sa dajú korigovať pri kladení strešnej krytiny. Väčšie odchýlky si vyžiadajú demontáž a vyrovnanie krokiev.

Montáž komponentov pod trapézový plech

Skôr ako prejdete k pokrývaniu strechy trapézovým plechom, musíte mať na pamäti inštaláciu odkvapovej dosky, oplechovania, izolácie a laty a kontralaty, ktoré sa nachádzajú pod plechom. Aké sú úlohy týchto prvkov?

  • Odkvapová doska - nachádza sa v najnižšom bode strechy. Sú k nej pripevnené prvky oplechovania.
  • Oplechovacie prvky - patria k nim odkvapový pás a odkvapové háky. Patria k nim aj úžľabné žľaby umiestnené na styku strešného sklonu a mriežky, ktoré zakrývajú prívod vzduchu pod strešnou krytinou. 
  • Parozábrana - má podobu špeciálnej fólie alebo paropriepustnej membrány, ktorá sa pribíja na krokvy a má zabrániť nadmernému hromadeniu vlhkosti v budove. Voda na jej povrchu kondenzuje a voľne steká do odkvapov. Membrána sa pribíja na krokvy. 
  • Nosný rošt z kontralát a latiek - ide o drevené lamely, ktorých úlohou je zabezpečiť správne vetranie strechy. Pripevňujú sa pozdĺž krokiev a potom sa na kontralaty pribijú laty pre trapézový plech. Montáž sa začína od spodnej časti svahu, t. j. od odkvapu, a pokračuje smerom nahor k hrebeňu. Po dokončení nosného roštu je dobré opätovne skontrolovať geometriu strechy a vykonať prípadné korekcie.

Komínové oplechovanie z trapézového plechu 

Komín je jedinou časťou strechy, ktorá prechádza celou konštrukciou. Je preto najcitlivejšou oblasťou, kde hrozí prenikanie vlhkosti zo strechy do budovy. Starostlivé oplechovanie komína v mieste jeho napojenia na strechu ochráni strešnú krytinu aj vnútornú časť komína pred zatekaním. 

Strecha pokrytá trapézovým plechom bude vyzerať najlepšie, ak budú oplechovania vyrobené z plechov, najlepšie rovnakej triedy a natreté rovnakou farbou. Potom bude celá strešná krytina pôsobiť celistvo a esteticky.

Montáž trapézového plechu

Po inštalácii všetkých potrebných komponentov je čas na položenie a inštaláciu trapézového plechu. Vzhľadom na jej pružnosť sa však odporúča vykonávať tento proces v smere protichodnom k najčastejším nárazom vetra. Zabráni sa tak tomu, aby trapézové plechy počas inštalácie fúkali a ohýbali sa.

Prvý plech umiestnite v pravom uhle k odkvapu strechy a sledujte ho počas celého procesu. Najlepšie je použiť jednu skrutku na priskrutkovanie k latám, aby ste mohli ľahko upraviť jeho polohu. Ďalšie plechy by mali byť zakryté alebo zasunuté pod krycí plech. Je dôležité, aby položené plechy zvierali s odkvapom pravý uhol.

Ako mám upevniť trapézový plech?

Na pripevnenie trapézového plechu k nosnému rámu sa používajú poľnohospodárske skrutky s oválnou hlavou. Majú závit vhodný do dreva, samorezný hrot a tesnenie, ktoré zabraňuje vniknutiu vody pod plech cez vyvŕtaný otvor.

Rezanie trapézového plechu

Môže sa stať, že konkrétny trapézový plech je príliš dlhý alebo príliš široký a bude potrebné ho zrezať. To by sa malo vykonať za studena, aby sa náter pretiahol cez okraj a chránil tak jadro pred koróziou. V žiadnom prípade by sa na tento účel nemala používať uhlová brúska alebo iné elektrické náradie, ktoré vytvára teplo. Vysoké teploty môžu poškodiť vonkajšiu vrstvu a vystaviť tak vnútro vzniku hrdze. Na dosiahnutie čo najlepších výsledkov sa odporúča používať gilotínu a ručné alebo elektrické nožnice na plech, prípadne tzv. nibblery.

Záverečný krok - dokončenie trapézového plechu na streche

Po dokončení trapézového plechu na streche sú potrebné dokončovacie práce na zlepšenie funkčnosti celej konštrukcie. Patrí sem inštalácia rôznych prvkov, ako sú snehové zábrany, komínové lavice, vetracie komíny alebo systémy ochrany pred bleskom.

Hoci je možné položiť a nainštalovať trapézový plech svojpomocne, najlepším riešením je využiť služby profesionálnej stavebnej firmy. Stojí za to zvážiť najatie odborníkov v oblasti výstavby a opráv striech, pretože tak získate istotu, že trapézové plechy budú správne položené a nainštalované.

Profesionáli majú nielen odborné znalosti a zručnosti, ale aj prístup k správnemu vybaveniu a nástrojom potrebným na správnu inštaláciu. Okrem toho môžu poskytnúť záruku na vykonanú prácu, čo dáva majiteľom domov väčšiu istotu a pokoj.

Komentáre