návrat na blog

Strešná fólia - čo si vybrať pod strešnú krytinu?

Dátum pridania: 24.03.2023
0

Strešná fólia je obľúbené počiatočné strešné pokrytie, ktorého hlavnou funkciou je chrániť strešnú konštrukciu pred vlhkosťou. Existuje mnoho typov strešných fólií, ktoré sa líšia technickými parametrami, vlastnosťami a cenou. Preto sa oplatí dôkladne analyzovať ponuky dostupné na trhu a vybrať si pre vás tú najlepšiu možnosť.

Čo je strešná fólia a aká je jej funkcia?

Strešná fólia je jednou z izolačných zložiek strešnej krytiny. Táto pružná vrstva materiálu sa často označuje ako predkrytová membrána. Umiestňuje sa pod strešnú krytinu. Jej účelom je chrániť strešnú konštrukciu pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami a vlhkosťou. Keďže paropriepustná membrána je odolná voči UV žiareniu a vodotesná a zároveň poskytuje priedušnosť, jej použitie sa prejavuje v dlhšej životnosti strechy. Ak plánujete stavbu domu, musíte vedieť, že inštalácia strešnej fólie bude potrebná ešte pred realizáciou strešnej krytiny.

Parametre strešných fólií

Ak si plánujete kúpiť strešnú fóliu, oplatí sa vedieť, na čo si dať pozor. Funkčnosť membrány totiž závisí od určitých parametrov, ktoré ovplyvňujú, ako dlho bude membrána položená na streche chrániť interiér vášho domu pred vlhkosťou a inými vonkajšími faktormi. Na čo si musíte dať pri kúpe pozor?

  • Gramáž - čím je membrána hrubšia, tým bude odolnejšia. Nemali by ste sa pozerať na membrány s gramážou nižšou ako 100 g/m², pretože takáto tenká membrána nebude dobre plniť svoju funkciu. Ak chcete, aby vaša strešná fólia bola odolnejšia, mala by začínať na 140 g/m².
  • Paropriepustnosť strešných fólií - určuje, koľko vodnej pary môže strešná fólia v danom čase a za daných podmienok prepúšťať. Priepustnosť sa určuje pomocou koeficientu Sd. Ak je menší ako 0,2, potom možno strešnú fóliu položiť bez vetracej medzery.
  • Vodotesnosť - pri plochých strechách sa vyžaduje vyššia úroveň vodotesnosti. Na jej vyššiu výkonnosť by ste mali dbať aj v prípade, že sa váš pozemok nachádza v oblasti so zvýšeným výskytom zrážok.
  • Odolnosť proti UV žiareniu - predtým, ako odborníci pokryjú strechu škridlou, plechom alebo iným materiálom, bude strešná fólia vystavená poveternostným vplyvom vrátane UV žiarenia. Parameter UV žiarenia určuje, ako dlho bude odolná voči slnečnému žiareniu.

Ktorá strešná fólia bude pre váš dom najlepšia? 

Výber strešnej fólie často závisí od typu strechy, klimatických podmienok, zaťaženia vetrom, množstva zrážok alebo stupňa vystavenia UV žiareniu.

Môže byť ťažké jednoznačne určiť, ktorá strešná fólia bude pre váš dom najvhodnejšia. Na trhu je veľa typov paropriepustných membrán a každá z nich bude mať trochu iné vlastnosti a parametre. Tento typ materiálu je potrebné prispôsobiť vašim očakávaniam aj tvaru strechy, typu krytiny a uhlu sklonu. 

Najlepšie je spoľahnúť sa na pokrývača, ktorý bude strechu realizovať, a zveriť mu výber najlepšej strešnej fólie pre váš dom. Tým, že už viete, na čo sa treba pozrieť, budete mať istotu, že to bola dobrá voľba. Strešná fólia sa predáva na metre. Odborník vám tiež pomôže vybrať správne množstvo strešnej fólie a vybrať správny typ pre vaše strešné škridly

Ktorá fólia pod plechovú strešnú krytinu?

Pri výbere strešnej fólie pre plechovú strešnú krytinu sa oplatí vedieť, ako sa bude priestor pod strechou využívať. Trochu inú pôvodnú strešnú fóliu môžete použiť, ak plánujete priestor tesne pod strechou využívať ako podkrovie, a inú, ak by ste tam chceli vytvoriť využiteľné podkrovie. V druhom prípade budete potrebovať vysoko priepustnú fóliu.

V prípade plechových striech sa odporúča zvoliť fóliu s najvyšším rozsahom odolnosti proti UV žiareniu, pretože rozptýlené slnečné lúče sa prirodzene dostávajú pod strešnú krytinu. Ak plánujete svoj dom pokryť plechovou strechou, oplatí sa zvoliť fóliu vhodnej kvality, pretože plechová krytina sa môže zahrievať na vysoké teploty. Musí byť preto odolná voči sálaniu.

Inštalácia strešnej fólie - čo sa môže pokaziť?

Strecha je jedným z najdôležitejších prvkov pri stavbe domu. Od toho, ako je odborne položená, závisí odolnosť domu voči poveternostným vplyvom a trvanlivosť celej konštrukcie. Správne zhotovená strecha so správne zvolenou a položenou strešnou fóliou účinne ochráni interiér domu pred dažďom, snehom alebo vetrom. Strešná fólia je tiež zodpovedná za správne vetranie a udržiavanie správnej teploty v interiéri. 

Počas inštalácie strešnej fólie môže dôjsť k mnohým problémom a chybám, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu a životnosť strechy a jej budúcu tepelnú a zvukovú izoláciu. Niektoré z možných problémov sú:

  • Nesprávne položenie fólie - strešná fólia by mala byť položená rovnomerne a správne natiahnutá, aby sa zabránilo vzniku záhybov a ohybov, ktoré môžu spôsobiť netesnosti. Nesprávne položená strešná fólia môže ovplyvniť aj estetiku strechy. Všimnite si, že na jednej strane fólie sú nápisy. Tie by mali smerovať na vonkajšiu stranu strechy a mali by byť viditeľné napríklad z ulice.
  • Netesnosti na spojoch - ak spoje medzi jednotlivými kusmi strešnej fólie nie sú starostlivo zvarené, môžu vzniknúť netesnosti, cez ktoré môže do domu vniknúť voda. Naopak, príliš malé presahy môžu spôsobiť vlhkosť v izolačnej vrstve strechy.
  • Nedostatočné ukončenie - dobre zhotovené strechy potrebujú správne ukončenie, ako sú oplechovanie, pásy, zámky a žľaby. Ich absencia alebo nesprávne vykonanie môže ovplyvniť priepustnosť strechy a estetiku celku 
  • Poškodenie strešnej fólie - často vzniká v dôsledku cigaretového popola. Venujte osobitnú pozornosť zákazu fajčenia pracovníkov, ktorí inštalujú membránu. Mikropoškodenie strešnej fólie spôsobené popolom môže v budúcnosti viesť k netesnostiam strechy. 
  • Príliš dlhá expozícia - stáva sa, že sa strešná fólia nainštaluje a potom sa mesiace čaká na strešnú krytinu. V žiadnom prípade by ste nemali prekročiť čas uvedený výrobcom, počas ktorého môže fólia ležať na streche bez ochrany. 

Nezabudnite, že je dobré nájsť si dôveryhodných odborníkov, ktorí sa postarajú o profesionálnu povrchovú úpravu strechy. Nezabúdajte však, že aj u tých najlepších odborníkov sa môže niečo pokaziť. Preto sa oplatí sledovať postup prác. Najmä ak sa to týka vášho vysnívaného domu.
 

Komentáre