návrat na blog

Aký typ strechy je najlepší pre fotovoltické panely?

Dátum pridania: 11.01.2023
0

Fotovoltika je čoraz bežnejším riešením, ktoré sa vďaka svojej univerzálnosti a špeciálnej konštrukcii dá inštalovať takmer na každú strechu alebo na úroveň terénu. Investori pri výstavbe moderného domu čoraz častejšie zvažujú obnoviteľné zdroje energie a možnosti ich získavania. Výkon fotovoltického systému sa dá individuálne zvoliť podľa potrieb majiteľov domu a zníženie mesačných účtov za elektrinu sa zdá byť veľmi lákavé.

Existujú však niektoré strešné krytiny a typy strešných konštrukcií, ktoré sú vhodnejšie na montáž solárneho systému. Ak máte záujem o takéto riešenie a stavba vášho domu je vo fáze návrhu, overte si, ktorá strecha bude so solárnymi panelmi najkompatibilnejšia.

Fotovoltaická inštalácia a typ strechy - čo je najlepšie?

Čím jednoduchšia je konštrukcia strechy, tým menej náročná je inštalácia fotovoltických panelov a tým efektívnejšie a hospodárnejšie budú. Z tohto dôvodu sú najlepšie nekomplikované šikmé strechy.

Naopak, na inštaláciu fotovoltickej súpravy na plochú strechu sú potrebné dodatočné montážne konštrukcie. Fotovoltické panely sa potom montujú na špeciálne záťažové konzoly alebo sa do krokiev strechy priskrutkujú špeciálne rušivé konštrukcie, ktoré ich umiestnia pod uhlom 30 - 40 stupňov. Tento sklon zaručuje ich väčšiu účinnosť. Fotovoltika na plochej streche má navyše tú výhodu, že prístup k panelom, ktoré sú na nej umiestnené, je veľmi jednoduchý.

Inštalácia fotovoltických panelov na strechy s viacerými sklonmi je tiež možná, ale už trochu ťažkopádnejšia. Nezriedka sa stáva, že počet panelov pokrýva celý priestor na streche a sú nainštalované na rôznych miestach a v rôznych vzdialenostiach od seba. Účinok, ktorý dosiahnete, bude do veľkej miery závisieť od vašej potreby energie, ktorú majú panely pre vás vyrábať.

Fotovoltaická inštalácia a typ strechy

Strecha pre fotovoltiku - aká strešná krytina

Pri rozhodovaní o inštalácii fotovoltiky na strechu je dôležité zvážiť nielen typ strešnej konštrukcie, ale aj to, čím bude pokrytá. Ak sa rozhodnete pokryť strechu obľúbenou plechovou skridlovou krytinou, pred inštaláciou panelov budete musieť určiť presné umiestnenie krokiev, do ktorých sa cez plech priskrutkujú skrutky s dvojitým závitom. Na nich budú umiestnené fotovoltické panely. Plech je jedným z materiálov, na ktorých je inštalácia fotovoltického systému pomerne rýchla a efektívna. Montáž na strechy z trapézového a vlnitého plechu je rovnako bezproblémová.

Montáž fotovoltických panelov na strešné škridly je tiež bežná, ale môže byť o niečo problematickejšia, pretože pri inštalácii panelov je potrebné dbať na to, aby sa nepoškodili strešné škridly. Vzhľadom na ťažkosti, ktoré sa môžu vyskytnúť pri inštalácii celej konštrukcie, sa oplatí zveriť túto úlohu odborníkom.

Vzhľadom na vysoké riziko požiaru nie je vhodné inštalovať fotovoltické panely na strechy pokryté eternitom, polykarbonátom, plexisklom a drevom, pretože všetky tieto materiály sú vysoko horľavé. V takýchto prípadoch sa odporúča inštalácia do zeme na špeciálnu nosnú konštrukciu.

Fotovoltická strecha - čo je ešte dobré mať na pamäti?

Pri inštalácii solárnych panelov na strechu je dôležité, aby bola strecha vopred vo výbornom stave. Zlý stav strešnej krytiny môže byť veľkou prekážkou, keď snívate o fotovoltických paneloch. Dodatočné zaťaženie a zásah do strešnej konštrukcie by mohli predstavovať riziko pre celú budovu a jej obyvateľov.

Z hľadiska výroby elektrickej energie je najvýhodnejšie inštalovať fotovoltiku na strechy orientované na juh. Aby sa zvýšil výkon fotovoltického systému a dosiahla čo najvyššia účinnosť inštalovaných modulov, treba dbať na to, aby strecha nebola zatienená. Odporúča sa to zohľadniť už vo fáze výstavby domu.
 

Komentáre