návrat na blog

Vikier Volské oko - štýlové okno v streche

Dátum pridania: 06.02.2023
0

Napriek svojmu atraktívnemu vzhľadu môže volské oko v streche spôsobovať staviteľom značné problémy. Je pravda, že dokonale vyhotovené volské oko bude skutočnou ozdobou budovy, ale aby tomu tak bolo, vyžaduje si to od pokrývačov zapojenie a osobitnú pozornosť.

V minulosti plnil najmä praktickú funkciu a bol určený na vetranie a osvetlenie podkrovia. V súčasnosti sa stavajú čoraz väčšie a z rôznych materiálov, čo môže spôsobiť problémy pri výstavbe a dokončovaní. Zistite, na čo si dávať pozor pri výbere vikieru, aby ste sa mohli z jej prítomnosti vo svojom dome tešiť dlhé roky.

Dizajn Volského oka - aké sú jeho výhody?

Často má byť hlavnou ozdobou strechy a jeho malá úloha spred niekoľkých desaťročí dnes výrazne vzrástla. Hlavnou výhodou dizajnu volského oka je jeho nadčasovosť a to, ako efektne vyzerá zasadené do strešného svahu. Jeho zakrivený tvar určite zlepšuje vizuálnu stránku budovy. 

Vďaka nemu získate presvetlené podkrovie a zároveň atraktívny vzhľad strechy. Sklon strechy s volským okom môže dodať budove charakter kaštieľa a dokonale zapadá aj do moderných predstáv pri navrhovaní minimalistickejších budov.

Okrem toho v interiéri miestnosti vytvára strešný otvor výklenok, ktorý dáva podkrovnému priestoru viac možností.

Vikier Volské oko

Strešné okno v dizajne Volské oko - na čo si dať pozor?

Zatiaľ čo v investoroch vzbudzuje len pozitívne emócie, vo fáze návrhu vyzerá nádherne a malebne, pri jeho realizácií často musíme hľadať pokrývača a profesionálny tím, ktorý sa ujme jeho realizácie.

Vikier z volského oka predstavuje atraktívne zvýraznenie sklonu strechy. Medzi sklonom vikiera a sklonom strechy by mal byť plynulý prechod, čo predstavuje pre zhotoviteľov najväčší problém. Pri navrhovaní vikierov treba venovať osobitnú pozornosť tvaru čelného oblúka, typu krytiny a sklonu strechy. Nesprávne vykonanie tohto jedinečného prvku môže viesť k netesnostiam v strešnej krytine alebo k deformácii vikiera. Na druhej strane, správne zachované proporcie oblúka sú mimoriadne dôležité na dosiahnutie správneho fungovania tohto prvku. 

Významnú úlohu zohráva aj pomer šírky a výšky vikiera. Tá by mala byť vhodne prispôsobená rôznym typom krytín.

Pri vytváraní oblúka v streche je potrebné si uvedomiť, že práce by sa mali začať až po dokončení celej konštrukcie krovu. Tam sa v ďalšej fáze vyrežú krokvy, ktoré sa nahradia strešným rámom.

Vyhľadanie odborníkov v tejto oblasti vám ušetrí čas, peniaze a nervy, preto sa oplatí postarať sa o to ešte pred začatím prác.

Čím zakryjete volské oko v strechce?

V minulosti boli volské oka najčastejšie používané pri slamených strechách. V súčasnosti ponúkajú konštrukcie rodinných domov viac možností a typov strešných krytín.

Jedným z charakteristických materiálov sú plechové šindle, ktoré dokonale imitujú tradičné drevené šindle a majú životnosť porovnateľnú s hlinenými škridlami. Na pokrytie vikieru volského oka tiež dobre poslúži aj plechová strešná krytina s kamenným posypom.

Strecha Volské oko - dokonalé zavŕšenie sklonu strechy

Vikier na dome je atraktívnym razením strechy. Medzi vikierom a sklonom strechy by mal byť plynulý prechod, čo býva pre zhotoviteľov najväčší problém. 

Ak sa počas procesu výstavby dbá na dôležité detaily, ktoré  sa správne spoja do jedného celku, môžete sa spoľahnúť na skvelý efkt a žiadne problémy v budúcnosti súvisiace s fungovaním volského oka. Dom so zvlneným akcentom bude vždy vynikať oproti moderným rovným budovám a starostlivo navrhnuté a vykonané volské oko zdôrazní jedinečný charakter budovy.

Komentáre