návrat na blog

Strešná komunikácia - je potrebná?

Dátum pridania: 06.02.2023
0

Pri navrhovaní strechy by sa mala venovať pozornosť nielen typu a tvaru jej krytiny alebo odkvapov. Komunikačné prvky na streche sú mimoriadne dôležitým prvkom, ktorý by sa nemal vynechať. Tieto zdanlivo drobné detaily, ako napríklad kominárska lavička umiestnená na streche, môžu kominárom alebo pokrývačom výrazne uľahčiť prácu. Zistite, prečo je inštalácia strešnej komunikácie taká dôležitá a z čoho pozostáva. 

Strešná komunikácia - z čoho si môžete vybrať?

Strecha je prvok domu, ktorý si vyžaduje pravidelnú údržbu. Preto by mal byť pohyb po ňom čo najefektívnejší a najbezpečnejší. Pri stavbe domu by ste mali počítať s tým, že kominár bude musieť vstúpiť na strechu, aby vykonal pravidelnú ročnú kontrolu komína, alebo že pokrývač bude musieť vykonať kontrolu alebo opravu.

Na streche budete možno umiestňovať aj fotovoltaické panely, čistiť odkvapy alebo v zime odpratávať sneh. Preto je dobré uľahčiť si všetky tieto činnosti vo fáze výstavby domu inštaláciou správnych komponentov, ktoré vám umožnia bezpečnú prácu vo výške. 

Strešný komunikačný systém sa skladá z jednotlivých komponentov. Nemusíte ich však nainštalovať všetky naraz. Najlepšie je vybrať si ich podľa individuálnych požiadaviek a podľa toho naplánovať ich umiestnenie na sklone strechy. Z čoho si môžete vybrať?

Strešná komunikácia

Kominárske lavičky

Ide o najbežnejší komponent zahrnutý do konfigurácie systému, ktorý uľahčuje horizontálny pohyb na streche. Okrem samotnej lavičky je potrebné nainštalovať aj držiak, kolísku a konektor, ktoré sú jej súčasťou. V záujme zachovania bezpečnosti by mali mať komínové lavice protišmykový povrch. Aby sa na nich nehromadil sneh, je najlepšie zvoliť ažurové. Kominárske lavice sa dodávajú v rôznych dĺžkach, ktoré si môžete individuálne prispôsobiť svojim potrebám. Pred inštaláciou je potrebné starostlivo naplánovať ich umiestnenie tak, aby plnili svoju funkciu pri vykonávaní najdôležitejších prác, napríklad v rámci komína.

Na trhu nájdete rôzne varianty komínových lavíc a vďaka veľkej škále rozmerov a farieb ľahko zladíte s plechovými škridľami, ktoré sú obľúbené a často používané na pokrývanie striech.

Komínové stupne

Strešné schodíky uľahčujú vertikálny pohyb a slúžia na pohodlný pohyb po streche smerom nahor. Komínové schodíky sa skladajú z vlastného schodíka a konzoly. Najbežnejším riešením je usporiadať schodíky zo strešného výlezu, ktorý vyzerá ako tradičné strešné okno, alebo z okraja strechy a nasmerovať ich nahor ku komínu. Optimálne by mali byť usporiadané v striedavých radoch v krokovej vzdialenosti tak, aby sa na ne pohodlne vystupovalo. Na streche so strmšou konštrukciou je však dobré umiestniť ich trochu bližšie k sebe. 

Strešné rebríky

Ak vaša strecha nemá schodíky alebo komínové lávky, môžete kominárom alebo pokrývačom uľahčiť prácu inštaláciou špeciálneho strešného rebríka. Tým sa zabezpečí bezpečný prístup na strechu pri rôznych sklonoch. Strešný rebrík môže byť stupňovitý, v takom prípade má pripevnenú špeciálnu tyč, alebo rôzne dlhý, v takom prípade je pevný. Mal by byť vybavený profilmi, pozdĺžnikmi a stupňami so správnymi vlastnosťami, ktoré uľahčujú lezenie. 

Komínové mosty

Ide o prvky, ktoré sú trvalo pripevnené k nosnej konštrukcii šikmých striech. Výrazne uľahčujú pohyb po streche rovnobežne s hrebeňom. Umožňujú pokrývačovi bezpečne prechádzať cez dlhý chodník. Uľahčujú opravy alebo údržbu, ktoré je potrebné vykonať na streche. Na ich inštaláciu sa najčastejšie používajú konzoly, ktoré sa inštalujú na konci plošín alebo širokých schodov.

Prečo je strešná komunikácia taká dôležitá?

V prvom rade ide o bezpečnosť, ktorú môžeme poskytnúť kominárom, pokrývačom alebo sebe samým, a o uľahčenie práce profesionálom. Je vhodné postarať sa o to už vo fáze výstavby strechy a zabezpečiť ju vhodným komunikačným systémom.

Našťastie čoraz viac investorov nepovažuje strešnú komunikáciu za zbytočný výdavok, ale jednoducho ju zahrnie do svojho projektu.

Pri stavbe vysnívaného domu málokto myslí na jeho poruchy a problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť v budúcnosti. Takáto úzkoprsosť a prísnosť sa však v tomto smere veľmi nevypláca. K poruchám dochádza v tých najmenej vhodných chvíľach, keď je na streche aj sneh alebo ľad. Nedostatočná komunikácia na streche môže odborníkom zabrániť v bezpečnom pohybe po streche a vykonávaní prác. V takýchto situáciách sa často ponecháva na použitie výťahu, čo zvyšuje zbytočné náklady. 

Pri rozhodovaní o výbere strešnej krytiny venujte pozornosť nielen jej farbe, typu krytiny alebo uhlu sklonu. Nech sú na streche komunikačné prvky, ktoré určite uľahčia budúce práce na streche.

Komentáre