návrat na blog

Výber strešnej krytiny z plechu – inovatívna povrchová úprava

Dátum pridania: 09.02.2018
1
5 minut

Výber strešnej krytiny je jedným z najdôležitejších rozhodnutí, aké musí majiteľ domu urobiť. Strecha je tou časťou budovy, ktorá musí byť odolná voči nepriaznivým poveternostným podmienkam, zrážkam spojeným s krúpami, ťažkému snehu, silnému slnečnému žiareniu. Aby vydržala niekoľko desaťročí v dokonalom stave – musí byť vyhotovená z najlepších materiálov. Akých? Zistite, ako správne vybrať strešnú krytinu z plechu.

Čo očakávame od dobrej strešnej krytiny?

Výmena strešnej krytiny nepatrí k lacným investíciám. Preto sa veľa investorov nakoniec rozhodne pre nákup materiálov za najnižšiu cenu. Ale to je veľmi závažná chyba, pretože dôsledkom toho je znížená kvalita materiálu, horšie antikorózne vlastnosti a zlá trvácnosť. To všetko spôsobí, že už po niekoľkých rokoch je potrebné vymeniť strechu za novú – šetrenie je teda iluzórne.Keď vyberáme strešnú krytinu z plechu, je potrebné venovať pozornosť predovšetkým kvalite – či je ľahká a zároveň trvácna, či je dobre zabezpečená pred koróziou, akú má predpokladanú životnosť, či zaručuje tesnosť a či dobre vyzerá. Oplatí sa tiež overiť si povrch plechu – jeho typ a hrúbku. Ak budú všetky kvalitatívne nároky splnené, strecha bude slúžiť veľa desaťročí – to je skutočné šetrenie.

A tu sú jednotlivé vlastnosti, ktoré by mala spĺňať dobrá plechová krytina.

Druh plechu

Existuje niekoľko druhov strešných krytín z plechu. Odlišujú sa nielen vzhľadom, ale aj vlastnosťami a samozrejme cenou. Tu sú:

  • plochá krytina – je elegantným klasickým riešením, ktoré sa hodí pre moderné aj klasické stavby. Plochá plechová krytina môže byť vyrobená z medi, ocele, hliníka alebo zliatiny zinku a titánu.
  • trapézová krytina – jej názov pochádza od rovnobežného profilovania typu trapézy, ktoré prebiehajú rovnobežne pozdĺž celého panelu. Na trhu sú dostupné trapézové plechy pokryté ochranno-dekoratívnou povrchovou úpravou alebo iba vrstvou zinku či aluzinku. Ich veľkou výhodou je vysoká trvácnosť a jednoduchá montáž. Sú tiež veľmi odolné voči nepriaznivým atmosférickým podmienkam a mechanickým poškodeniam.
  • škridlová plechová krytina – pripomína klasickú škridlu, ale je vyrobená z oceľového plechu alebo niekedy aj z hliníka. Je chránená vrstvou zinku alebo aluzinku ako na spodnej, tak aj na vrchnej strane, a dekoračnou povrchovou úpravou v rôznych farbách a odtieňoch. Povrch môže byť hladký alebo štruktúrovaný, matný alebo polomatný. Plechová škridlová krytina je dostupná ako veľkoformátová alebo maloformátová.

Najdôležitejšia je povrchová úprava

Aj keď sú medzi jednotlivými druhmi strešných plechových krytín rozdiely, vlastnosť, ktorá najviac vplýva na kvalitu každej z nich, je druh povrchovej úpravy. Povrchová úprava najvyššej kvality je nielen dekoráciou plechu, ale predovšetkým:

  • chráni plech,
  • predlžuje životnosť plechu,
  • zaručuje najlepšiu antikoróznu ochranu,
  • chráni farbu plechu pred vyblednutím.

Akú povrchovú úpravu si vybrať? Odporúčame najmodernejšiu povrchovú úpravu, patentovanú jedným z popredných výrobcov ocele ThyssenKrupp – povrchovú úpravu Pladur® Wrinkle Mat Plus. Blachotrapez je v Poľsku jediným dodávateľom tohto inovatívneho riešenia a používa ho v širokej ponuke strešných plechových panelov, trapézových krytín a škridlových plechových krytín. Povrchová úprava sa vyznačuje najvyšším obsahom zinku a horčíka na trhu, dáva výrobkom s touto úpravou účinnú antikoróznu ochranu, najvyššiu trvácnosť a životnosť. Je potrebné venovať pozornosť aj hrúbke – pri štandardne používanej povrchovej vrstve je to od 25 do 30 mikrónov, hrúbka Pladur® Wrinkle Mat Plus je až 50 mikrónov.

Dôvodom najvyššej kvality povrchovej vrstvy Pladur® Wrinkle Mat Plus je záruka, ktorú udeľujú výrobcovia používajúci túto technológiu. Ak sa rozhodnete pre krytinu s touto povrchovou úpravou, získate až 50-ročnú záruku – strecha bude spĺňať najlepšie úžitkové a estetické vlastnosti najmenej jedno polstoročie.

Povrchová úprava Pladur® Wrinkle Mat Plus je dostupná v troch matných farbách – hnedá, grafitová a čierna.

Bez ohľadu na to, ktorý druh plechovej strešnej krytiny si vyberiete, nezabudnite na veľmi dôležitý činiteľ, akým je ochranná povrchová úprava.

Komentáre