návrat na blog

Strecha zo škridlovej plechovej krytiny – veľkoformátová alebo maloformátová – čo si vybrať?

Dátum pridania: 09.02.2018
-87
5 minut

Škridlová plechová krytina je celkovo najčastejšie vyberaný druh strešnej krytiny. Je nielen odolná a jednoduchá na položenie, ale tiež dobre vyzerá. Avšak pojem škridlová krytina je veľmi obšírny a zahrnuje nielen krytinu predávanú vo veľkom formáte, ale aj krytinu maloformátovú. Čím sa od seba odlišujú tieto produkty? Aký je účel ich rozdelenia? A od čoho záleží, ktoré riešenie si vybrať na pokrytie strechy?

Charakteristika škridlovej krytiny veľkoformátovej aj maloformátovej

Začnime od základného opisu obdivoch produktov – čiže druhu materiálu, z ktorého sú vyrobené. Jadrom škridlovej plechovej krytiny je oceľový plech, ktorý je z hornej aj spodnej strany chránený ochrannými povrchovými úpravami. Avšak dekoračná vrstva z polyesteru alebo iného materiálu je iba z hornej strany krytiny. V tomto ohľade sa od seba škridlová plechová veľkoformátová a maloformátová krytina neodlišujú. Podobne je to aj s typom povrchovej úpravy – povrchová úprava krytiny môže byť hladká alebo štruktúrovaná, polomatná alebo matná. Obidva produkty po položení dokonale imitujú klasickú škridlu. Čím sa teda odlišujú?Veľkoformátová škridlová krytina je rezaná na rozmer objednaný zákazníkom. Panely môžu mať dĺžku aj niekoľko metrov, čo sa týka šírky, tá je väčšinou od 1 do 1,2 m. Avšak panely majú pravidelný rozmer: dĺžku 1 – 4 m a šírku okolo 35 cm.

Vlastnosti škridlovej plechovej krytiny veľkoformátovej a maloformátovej

Tvar, v akom kupujeme škridlovú krytinu, má vplyv nielen na spôsob položenia na povrchu strechy, ale tiež na náklady na prácu a vlastnosti hotovej strechy.

Škridlová plechová krytina sa dokonale hodí do estetiky nových budov so zaujímavou aj zložitou strešnou konštrukciou, ale tiež na rekonštrukciu už existujúcich jednoduchších striech. Strecha zo škridlovej plechovej krytiny je predovšetkým ľahkým a lacnejším riešením než klasická pálená škridla, preto keď si vyberáme konkrétny veľkoformátový alebo maloformátový model, je potrebné zvážiť niekoľko otázok.

Niekoľko metrov dlhé moduly sú jednoduché na položenie, ale iba pod podmienkou, že strecha nie je zložitá. V opačnom prípade je nevyhnutné rezanie plechu na stavbe a to tiež znamená stratu materiálu a dlhší čas práce. Avšak na jednoduchých dvojspádových strechách, ktoré nemajú rôzne výstupky, idú práce rýchlo a sú relatívne lacné.

Škridlová plechová krytina v paneloch sa zas lepšie hodí na zložitejšie strechy s väčším počtom výstupkov. Vďaka malým rozmerom panelov je ich prispôsobenie tvaru a rozmeru strechy jednoduchšie a vyžaduje väčšinou iba málo rezania. To však samozrejme neznamená, že nie je možné sa pre ňu rozhodnúť aj v prípade jednoduchej dvojspádovej strechy. Pre osoby hľadajúce moderný dizajn a jednoduchý produkt, ktorý sa hodí k modernej súčasnej architektúre, prichystala firma Blachotrapez ponuku jednomodulovej plochej škridlovej krytiny v paneloch s názvom Tysenia.

Malý rozmer škridlovej plechovej krytiny v paneloch tiež rozhoduje o tom, že je jednoduchá na prepravu – jednotlivé panely je možné ukladať jeden na druhý na plocho. Bohužiaľ, v prípade veľkoformátovej krytiny je preprava o niečo problematickejšia a vyžaduje väčšiu opatrnosť – veľké panely sa ľahko ohýbajú, ich presun z miesta na miesto vyžaduje prítomnosť niekoľkých osôb.

Najväčšou výhodou maloformátových strešných panelov je väčšia odolnosť voči pnutiu, ktoré vzniká v povrchu strechy, v porovnaní s veľkoformátovou krytinou.

Ktoré riešenie si vybrať?

Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Každý druh škridlovej plechovej krytiny bol navrhnutý pre iný typ strešnej konštrukcie:

  • škridlová plechová krytina veľkoformátová – pre strechy s väčším a nekomplikovaným povrchom. Toto riešenie je ideálne pre jedno a dvojspádové strechy a tiež pre valbové strechy s veľkými rozmermi jednotlivých povrchov.
  • škridlová plechový krytina v paneloch – pre komplikované strechy s vikiermi, strešnými oknami a tiež pre manzardové strechy.

Druh škridlovej plechovej krytiny teda záleží od individuálnych potrieb každého zákazníka a od druhu strechy jeho domu.

Komentáre