návrat na blog

Čomu venovať pozornosť pri výbere plechovej krytiny

Dátum pridania: 24.05.2021
0

So stavbou novej strechy prichádza aj množstvo rozhodnutí, ktoré treba urobiť ešte pred zahájením samotných prác. Zvoliť ten správny tvar, sklon, farbu a, samozrejme, vybrať tú najkrajšiu a najkvalitnejšiu plechovú krytinu. Toto je len časť z toho, čo všetko na nás číha pri takomto rozsiahlom projekte, akým stavba strechy určite je.

Strecha mnohých generácií

Kvalitná plechová strecha bude náš dom chrániť a krášliť aj niekoľko desaťročí, preto je namieste venovať náležitú pozornosť všetkým prípravným prácam a dôležitým rozhodnutiam. Hoci je z ekonomického hľadiska práve plechová strešná krytina pomerne cenovo dostupná, celá stavba predsa len nie je lacná záležitosť. Iste, môžeme urobiť zopár ústupkov a kde-tu ušetriť, avšak sú veci, na ktorých sa šetriť vôbec neoplatí. Tou hlavnou položkou je výber skutočne overenej strešnej krytiny. Len tá najkvalitnejšia oceľ so špeciálnou povrchovou úpravou je výsledkom výnimočnej odolnosti a nadčasovej elegancie. Kvalitná strešná krytina ale na strechu mnohých generácií nestačí. Veľkú zásluhu na jej dlhej životnosti a bezúdržbovosti má aj jej správna a odborná montáž. Každý skúsenejší klampiar vie, že aj pod tú najdrahšiu strechu sa dostane voda či vietor, pokiaľ nie je správne namontovaná. Ak teda nechceme po zvyšok rokov plátať a lepiť relatívne novú strechu, na položke za odbornú montáž by sme rozhodne šetriť nemali.

 

Veľká strecha – veľký projekt, malá strecha – malý projekt

Pri stavbe strechy na dome je teda ideálnym riešením osloviť skúseného klampiara alebo firmu, ale čo v prípade, ak ide o menšiu strechu  alebo prístrešok? V takomto prípade je oveľa menšie riziko škôd z nesprávnej montáže, preto je na zvážení každého šikovnejšieho a zručnejšieho majstra, či sa do takéhoto projektu pustí sám. Našťastie montáž plechovej strešnej krytiny je pri dodržaní základných pravidiel pomerne nenáročná a zvládnuteľná. Jednotlivé profily sa jednoducho tvarujú, sú ľahké a práca s nimi je presná a rýchla.

Po zvládnutí takejto výzvy nám už nezostane nič iné, len sa tešiť z dobre zvládnutej práce a krásnej novej plechovej strechy. Možno to bude znieť ako klišé, ale strecha, s ktorou nás spája množstvo rozhodnutí a tvrdej práce, nás dokáže zaskočiť, aj keď prekvapenie očakávame.

Komentáre