návrat na blog

Bezchybné pokrytie strechy, čiže ako vybrať dobrého klampiara

Dátum pridania: 08.11.2017
0
5 minut

Plánujete výstavbu alebo rekonštrukciu strechy? Kľúčom k úspechu je nielen investícia do vysoko kvalitných materiálov a profesionálny projekt, ale aj výber profesionálneho klampiarskeho tímu, ktorý zrealizuje všetky práce tak, ako majú byť. Radíme, ako vybrať dôveryhodného a profesionálneho klampiara.

Profesionáli hovoria, že strecha patrí k tým častiam budovy, kde sú najčastejšie a najviac robené chyby. Preto, aby strecha slúžila mnoho rokov a zaručovala bezpečnosť obyvateľom, je potrebné zveriť práce špecialistom.

Lacnejšia strecha bude stáť viac

Jedným z hlavných kritérií pre každého investora je cena. Porozmýšľajme však pred výberom klampiarskeho tímu, či naozaj ušetríme, ak sa rozhodneme pre najlacnejšiu službu. Nezabudnime, že v prípade pokrytia strechy to môže mať vážne následky. Bohužiaľ nízka cena ide často ruka v ruke s nízkou kvalitou realizácie, chýbajúcimi znalosťami a skúsenosťami, ktoré sú potrebné pre správne vyhotovenie klampiarskych prác. Ak vyberieme neovereného klampiara, môže sa stať, že budeme musieť opravovať chyby alebo dokonca klásť celú strechu znova. A tiež budeme musieť znášať všetky dodatočné náklady, pretože nepoctivý dodávatelia nedajú záruku na nimi realizovanú strechu. Nezabudnite, že aj nesprávne položená strecha môže na prvý pohľad vyzerať dobre. Dôsledky nesprávne vyhotovenej strechy sa môžu objaviť až za niekoľko rokov (napr. plesne je vidieť na streche až po 10 rokoch). V takom prípade sa šetrenie nevypláca, lepšie je hneď na začiatku zadať práce overeným špecialistom, ktorí zaručia vysokú kvalitu realizácie – radí Marcin Dyda, expert firmy Blachotrapez.

Dobrý profesionál nielen realizuje bezchybne každý projekt, ale tiež poradí a odpovie na každú otázku investora, napr. týkajúcu sa výberu strešnej krytiny.

Klampiar na odporúčanie

Ukazuje sa, že aj v prípade hľadania klampiara je najlepším spôsobom odporúčanie od známych. Preto je v prvom rade dobré opýtať sa známych, či niekto môže odporučiť overeného klampiara. Najlepším potvrdením a reklamou špecialistu je spokojný zákazník. Alternatívou je hľadanie na internete, napr. na portáloch daného odvetvia. Nezabudnite však, že informácie nájdené na internete nemusia byť vždy pravdivé – každý chce reklamovať svoje služby čo najlepšie. Ak sa teda rozhodujeme pre klampiara z inzerátu, poprosme ho o kontakt na spokojných zákazníkov, pre ktorých pracoval a overme si jeho referencie. Oplatí sa opýtať, či má nejaké výučné diplomy, certifikáty. To, či má klampiar výučný list, si môžeme overiť v komorách remeselníkov.

Overte si profesionála

V priebehu stavby by ste mali kontrolovať prácu klampiarov, najmä na začiatku. Ak už pri prvej etape prác nebudeme spokojní, je dobré zvážiť zmenu klampiarov – venujme tiež pozornosť tomu, aké vybavenie má dodávateľ. Ani najlepší klampiar s perfektnými referenciami a kvalifikáciou neurobí svoju prácu dobre, ak nemá potrebné náradie. Profesionálny špecialista musí mať tradičné náradie, elektronáradie a bezpečné vybavenie na vyťahovanie materiálu na strechu – hovorí Marcin Dyda.

Zmluva a potom faktúra

Keď sme si už vybrali správneho profesionála, nezabudnime s ním pred začatím prác uzatvoriť zmluvu, najlepšie písomnou formou. Zmluva by mala špecifikovať zmluvné strany, rozsah prác, celkové náklady na prácu a termín vyhotovenia prác. Takáto dokumentácia je potrebná, ak by došlo k situácii, že bude nutné odstrániť nejaké chyby alebo sa domáhať svojich práv na súde. Dôležitá je tiež faktúra (vystavuje sa po ukončení prác), ktorá je základom pre reklamáciu strechy.

Komentáre