návrat na blog

Výmena strechy – na čo ešte myslieť okrem strešnej krytiny?

Dátum pridania: 28.04.2021
2

Stvoriť zo staršieho a možno trochu zanedbaného domu dokonalý architektonický výtvor je snom každého, kto našiel odvahu sa s takýmto projektom popasovať. Budovať a zdokonaľovať už existujúcu stavbu je veľakrát náročnejšie ako postaviť niečo celkom nové. Aj výmena strechy v tomto prípade rozhodne patrí k tým stavebným činnostiam, pri ktorých je potrebné myslieť aj na najmenšie detaily, a pri tom všetkom rešpektovať už existujúci základ.

Ak strecha, tak dokonalá!

Každý z nás má istú predstavu o tom, ako by mal vyzerať jeho dom snov. Naše vizuálne plány však len zriedka počítajú s množstvom detailov a potrebných maličkostí, bez ktorých by výsledný efekt nebol ani zďaleka dokonalý. Aj pri prestavbe či výmene strechy sa snažíme hlavne o dokonalosť. Kvalitná strešná krytina a odborná pokládka však nestačia. Treba myslieť tiež na kvalitnú izoláciu, odkvapový systém či záveterné lišty. Pretože krásnu strechu môžeme len vidieť, ale jej kvalitu budeme cítiť každý jeden deň.

Bez odkvapových žľabov to jednoducho nejde

Odkvapový systém je nielen estetickým dokončením strechy, ale zohráva tiež významnú úlohu v ochrane samotnej stavby. To, že odvádza dažďovú vodu zo strechy a chráni tak stavbu pred vlhkosťou, je už dobre známe. Ani tu však nie je jedno, aký systém si pre svoju strechu zvolíme. Odkvapové žľaby sa vyrábajú z materiálov, akým je PVC alebo oceľ. Tie oceľové môžu byť upravené ešte špeciálnou pozinkovanou vrstvou, ktorá je zárukou ich dlhej životnosti, no z estetického hľadiska stojí tiež za povšimnutie. Pozinkované oceľové žľaby vyzerajú na dome maximálne elegantne a ani po rokoch nestrácajú nič zo svojho lesku a žiarivosti. Vrstva zinku im navyše pridá aj zopár rôčkov na životnosti, preto je investícia do kvalitných materiálov v tomto prípade úplne namieste.

Odkvapový systém Krop - nájdete na Blachotrapez.sk

 

Samozrejme, že ku každému typu strešnej krytiny alebo štýlu samotnej stavby je na výber z množstva farebných odtieňov a rozmerov odkvapových žľabov. Za zmienku stojí tiež detailné spracovanie všetkých jeho prvkov, ktoré zaisťujú úplnú tesnosť a jednoduchú montáž. To sa týka aj odkvapových žľabov z ľahkého a odolného PVC. Aj tu sa snúbi prepracovaný a elegantný dizajn s vysokou pevnosťou a odolnosťou. Farebné portfólio má k dispozícii dostatok odtieňov na to, aby uspokojilo každého majiteľa stavby, či už ide o domy, chaty, alebo prístrešky či garáže.

Záveterná lišta – elegantné ukončenie strechy

Ďalším prvkom, na ktorý nesmieme zabudnúť pri výmene strechy, sú záveterné lišty. Aj keď sú na prvý pohľad takmer neviditeľné, ich význam pre fungovanie a životnosť strechy nesmieme podceňovať. Používajú sa tak pri krytinách, ako aj pri všetkých trapézových plechoch na jej ukončenie. Nielenže zabraňujú podfúknutiu pod krytinu, ale zároveň veľmi efektívne odvádzajú vodu z bočných strán strechy. Keďže farebné odtiene záveterných líšt dokážu splynúť takmer s každým typom strešnej krytiny, vizuálne s ňou tvoria jeden kompaktný a funkčný celok. Ich odborná montáž má však na správnom fungovaní strechy, ako aj na jej životnosti, značný podiel.

Záveterná lišta – elegantné ukončenie strechy. Nájdete na Blachotrapez.sk

 

Okrem odkvapových žľabov či záveterných líšt je dobré pri výmene strechy nezabudnúť ani na správnu montáž paropriepustnej fólie, ako aj samotnej strešnej krytiny či snehových zábran. Strecha sa skladá z množstva väčších či menších prvkov, ktoré do seba dokonale zapadajú a spolu tak tvoria jeden harmonický a dokonalý celok. Nie je to len kvalitná strešná krytina, ale celý rad komponentov a, samozrejme, odborná montáž. Len takto sa dopracujeme k výsledku, ktorý bude odolávať poveternostným vplyvom, a zároveň bude tou povestnou čerešničkou na našom vysnenom dome.

Komentáre