návrat na blog

Akú strešnú krytinu pre priemyselnú budovu si vybrať?

Dátum pridania: 09.02.2024
0

Výber strešnej krytiny pre priemyselnú budovu je strategické rozhodnutie, ktoré si od developera vyžaduje komplexný prístup. Správne zvolené materiály prispejú nielen k bezpečnosti stavby, ale aj k účinnej ochrane podniku pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. To zasa môže súčasne prispieť k optimalizácii prevádzkových nákladov. Zistite, ktoré strešné materiály sa najlepšie hodia pre priemyselné budovy.

Typy strešných krytín - podľa čoho by ste sa mali rozhodnúť?

Strechy v priemyselných budovách, hoci plnia podobné funkcie ako strechy v súkromných domoch, podliehajú odlišným normám. Na rozdiel od obytných striech tu vzhľad nie je vždy prioritou (hoci výrobcovia sa snažia zaviesť rôzne farby). Tu je kľúčová funkčnosť a splnenie bezpečnostných noriem a technických parametrov.

Rozhodnutie o strešnej krytine pre priemyselné budovy si vyžaduje zohľadnenie niekoľkých kľúčových faktorov, ktoré majú významný vplyv na funkčnosť a životnosť konštrukcie:

  • Trvanlivosť strešnej krytiny: mala by byť odolná voči poveternostným vplyvom, korózii a mechanickému poškodeniu, aby poskytovala dlhodobú ochranu budovy.
  • Ľahkosť: ľahká strešná krytina znižuje zaťaženie konštrukcie, čo je mimoriadne dôležité pri veľkých strešných plochách.
  • Hospodárnosť: rozhodnutie použiť materiály, ktoré nie sú príliš nákladné, je kľúčovým faktorom pri znižovaní výdavkov počas výstavby aj následnej prevádzky.

Strešné krytiny - najobľúbenejšie riešenia pre priemyselné budovy

Výber správnej strešnej krytiny pre priemyselné haly je dôležitým rozhodnutím. Medzi najčastejšie preferované možnosti patrí bitúmenová plsť, trapézový plech a klasická škridlová krytina. Každé z týchto riešení má svoje jedinečné vlastnosti, ktoré sa oplatí dôkladne zvážiť pred rozhodnutím o riešení zastrešenia priemyselného objektu.

Bitúmenová fólia - ekonomické riešenie strešnej krytiny

Asfaltová fólia je pružný materiál používaný na pokrývanie striech. Skladá sa zo sklenenej rohože napustenej bitúmenovou zmesou. Vyznačuje sa schopnosťou prispôsobiť sa rôznym povrchom striech a svojou flexibilitou, vďaka čomu je efektívnym riešením pre strechy rôznych tvarov. Zvyčajne je bitúmenová strešná lepenka k dispozícii vo forme roliek, čo výrazne urýchľuje a uľahčuje jej aplikáciu.

Bitúmenová strešná krytina poskytuje účinnú bariéru proti dažďu a UV žiareniu. Vrchná vrstva strešnej plsti je často pokrytá minerálnym posypom. Bitúmenové strešné fólie prinášajú stavebníkom najväčšie finančné výhody. Treba však mať na pamäti, že nie je bez nevýhod a vyznačuje sa obmedzenou odolnosťou proti roztrhnutiu a o niečo nižšou odolnosťou proti poveternostným vplyvom ako iné strešné krytiny.

trapezove-plechy-priemyselne-budovy

Trapézové plechy - pružná strešná krytina

Trapézové plechy vyrobené z odolných materiálov, ako je oceľ alebo hliník, ponúkajú úplnú odolnosť voči poškodeniu a korózii, čo je kľúčová vlastnosť, ktorá zaručuje ochranu priemyselných budov pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

Strešná krytina z trapézového plechu sa vyznačuje priaznivým pomerom cena/výkon. Trapézový plech sa zvyčajne pokrýva špeciálnou antikoróznou vrstvou, zvyčajne vo forme pozinkovania alebo vrstvy hliníka. Okrem toho sa trapézové plechy na zastrešenie často lakujú alebo natierajú práškovou farbou, čo ďalej zvyšuje ich odolnosť a estetiku.

Ďalšou výhodou použitia trapézového plechu je jeho nízka hmotnosť, ktorá výrazne zjednodušuje celý proces montáže a len málo zaťažuje strešnú konštrukciu. Okrem toho je trapézový plech vďaka možnosti výberu z rôznych farieb a vzorov ideálny pre rôzne konštrukcie priemyselných budov, v ktorých sa spája funkčnosť s estetikou.

Strešná krytina - funkčné moduly pre priemyselnú strechu

Škridlový plech je ideálnym riešením pre strechy priemyselných budov. Rovnako ako trapézový plech - vyznačuje sa ľahkosťou, jednoduchou montážou a vysokou odolnosťou voči poveternostným podmienkam a mechanickému poškodeniu.

Dôležité je, že plechová strešná krytina sa zvyčajne inštaluje v hotových moduloch alebo plechoch rezaných na mieru, čo zaručuje vynikajúcu hydroizoláciu. Okrem funkčnosti sa modulárna plechová strešná krytina vyznačuje aj vysokou estetickou hodnotou, keďže je k dispozícii v širokej škále farieb a vzorov, pričom je cenovo atraktívna. 

Pri výbere plechovej strešnej krytiny pre konkrétny projekt je dôležité zohľadniť špecifiká priemyselnej strechy, poveternostné podmienky a individuálne estetické preferencie investora. Konzultácia s odborníkmi môže pomôcť pri optimálnom výbere, prispôsobenom konkrétnym potrebám a požiadavkám.

Tepelná izolácia priemyselných striech - dôležitá súčasť strešných krytín

V súvislosti s priemyselnými strechami je výber správnej krytiny dôležitým konštrukčným aspektom. Rovnako dôležitú úlohu však zohrávajú aj vhodne zvolené tepelnoizolačné materiály, ktoré účinne izolujú teplo, chránia interiér budovy pred tepelnými stratami v zime a nadmerným získavaním tepla v lete.

S cieľom optimalizovať výber strešnej krytiny a tepelnoizolačných materiálov, ktoré zabezpečia komplexnú tepelnú ochranu priemyselnej budovy, je vždy vhodné poradiť sa s odborníkmi na stavebníctvo.

Komentáre