návrat na blog

Snehové lapače pre strešné škridly - účinná ochrana vašej strechy v zime

Dátum pridania: 21.12.2023
0

Zima je čarovné obdobie, keď je všetko pokryté bielym páperím. Pre majiteľov domov a budov však môže byť náročným obdobím aj z hľadiska hromadenia snehu na strechách. Aby ste predišli prípadným škodám, zvážte inštaláciu snehových lapačov na streche. 

Pozrime sa na to, prečo sú také dôležité, ako fungujú a aké výhody môžu majiteľom nehnuteľností priniesť snehové zachytávače pre plechové strešné krytiny, ktoré sú dnes medzi staviteľmi obľúbené.

Prečo sú snehové lapače také dôležité?

Na strechách sa inštalujú konštrukcie nazývané lapače snehu, ktoré zabraňujú hromadeniu veľkého množstva snehu a ľadu.

Nahromadený sneh na streche sa so stúpajúcou teplotou postupne topí, čo je viditeľné najmä na začiatku jari. V dôsledku toho sa snehový poprašok začne postupne zosúvať z povrchu. Veľké plochy snehu, ktoré sa rýchlo zosúvajú, môžu potenciálne poškodiť odkvapový systém. Okrem toho pri páde na zem predstavujú nebezpečenstvo pre ľudí pohybujúcich sa okolo domu.

Inštalácia snehových zachytávačov sa preto stáva nevyhnutnou na zaistenie bezpečnosti okoloidúcich a na ochranu strechy. Snehové zábrany tohto typu rozbíjajú sneh na menšie dávky, takže splazy už nie sú také nebezpečné. Okrem toho sa sneh môže roztopiť rovnomerne na povrchu strechy, takže neohrozuje celú konštrukciu.

Typy snehových lapačov

Snehové lapače na strechu, zvyčajne vyrobené z pozinkovaného plechu, majú rôzne podoby, napríklad malé trojuholníky, ktoré rozbíjajú padajúci sneh na menšie časti, alebo širšie pásy plechu, ktoré dokážu zadržať väčšie časti snehovej pokrývky. 

Výber konkrétneho typu snehovej zábrany závisí najmä od konštrukcie strechy a použitého materiálu krytiny. Medzi najbežnejšie typy strešných zachytávačov snehu patria:

  1. Zachytávače snehu v podobe rebríkov: ich vzhľad pripomína malé prekážky, zvyčajne 2-3 metre dlhé. Jednotlivé prvky sú navzájom spojené spojovacími prvkami, ktoré zabraňujú padaniu snehu z povrchu strechy.
  2. Zachytávače snehu vo forme prírub (slzičiek): ide o malé prvky inštalované striedavo v dvoch radoch, ktoré zastavujú zosúvanie väčších blokov snehu. Majú výrazný golierový tvar.
  3. Lámače snehu: pripomínajú ostro zašpicatené konzoly a ich úlohou je rozbiť veľké snehové záľahy na menšie, keď sa tieto začnú zosúvať zo strechy.
  4. Snehové zachytávače z rúr: dizajn upevňovacích konzol rúr je nenápadný, takže dokonale zapadajú do celkového dizajnu strechy. Rúrkové zachytávače snehu sú účinným riešením pre škárované alebo plechové strechy. Neinvazívna inštalácia týchto zachytávačov umožňuje zachovať záruku na plech. Okrem toho možno farbu rúrových snehových zachytávačov dokonale zladiť s farbou strechy, vďaka čomu celý vzhľad pôsobí jednotne a esteticky.

zachytavace snehu

Zachytávače snehu pre škridlové strechy 

Pre škridlové strechy sú obľúbeným riešením klasické rebríkové alebo rúrkové zachytávače snehu, ktorých základom sú dve rúrky upevnené pomocou konzol. 

Spoločnosť Blachotrapez ponúka aj zachytávače snehu vo forme hrebeňového lemovania. Ide o šev spočívajúci na presahoch na dvoch stranách. Tieto typy snehových zábran sa dajú namontovať buď na plech, trapézový plech, alebo na plech so stojatým zámkom. 

Napriek jednoduchej montáži sa odporúča, aby túto úlohu vykonali odborníci. Tým sa zabezpečí, že snehové zábrany na streche budú účinne fungovať aj pri silnom snežení, čím sa minimalizuje potenciálne nebezpečenstvo.

Na dlhých strešných plochách sa snehové zachytávače zvyčajne inštalujú po celej dĺžke strechy. Tým sa padajúci sneh účinne rozbije na menšie časti a zabezpečí sa rovnomerné topenie.

Zachytávače snehu - pokojná zima a odolná strecha

Zachytávače snehu sú jednoduchou, úspornou a účinnou formou ochrany pred negatívnymi vplyvmi zimy. Ak je pre vás prvoradá bezpečnosť obyvateľov a životnosť stavebnej konštrukcie, investícia do snehových zachytávačov je rozumným krokom, ktorý vám umožní užívať si pokoj počas zimných mesiacov.

Pri výbere správneho typu snehových zachytávačov na strechu sa radšej poraďte s odborníkmi, aby ich prispôsobili konkrétnym podmienkam vašej strechy. Inštalácia snehových zachytávačov pre škridlové a iné strešné krytiny nie je náročná a správne zvolené snehové zachytávače nenarúšajú estetiku strešnej krytiny. Na ich inštaláciu sa oplatí pamätať už pri stavbe domu, aby ste sa vyhli nepríjemným a často nákladným následkom spojeným so zimným snežením.

Komentáre