návrat na blog

Ako urobiť obálkovú strechu na altánku?

Dátum pridania: 09.02.2024
1

Pri plánovaní usporiadania záhrady sa zvyčajne snažíme vytvoriť priestor vhodný na relaxáciu a rôzne vonkajšie aktivity, najmä počas teplých mesiacov. Dôležitým aspektom záhradnej architektúry sú altánky, ktoré majú nielen praktickú funkciu, ale sú aj ozdobou záhrady.

Jednou z možností zastrešenia konštrukcie altánku je obálková strecha, ktorej konštrukcia si vyžaduje dôkladné plánovanie. Zistite, ako zhotoviť obalovú strechu na altánku a akým materiálom ju pokryť, aby vydržala dlhé roky a zároveň neohrozila estetiku okolia.

Návrh obálkovej strechy altánku - ako navrhnúť strešný plášť altánku?

Návrh strechy pre altánok je úloha, ktorá si vyžaduje zohľadnenie estetiky aj funkčnosti tejto malej stavby.

Konštrukcia obvodovej strechy altánku pozostáva z dvoch protiľahlých lichobežníkových sklonov a dvoch rovnobežných trojuholníkových sklonov. Tým vzniká charakteristické usporiadanie obvodového plášťa. 

Na čo musíte myslieť, keď si chcete zhotoviť obálkovú strechu altánku?

  1. Konštrukčný návrh: ak nemáte skúsenosti, je najlepšie poradiť sa s architektom, aby navrhol pevnú konštrukciu altánku a konštrukciu obálkovej strechy. Odborná konzultácia vám zaručí nielen estetické a funkčné riešenie, ale aj bezpečnosť. Môžete si tiež kúpiť hotovú konštrukciu.
  2. Predpisy: Skontrolujte, či váš návrh altánku s obálkovou strechou spĺňa miestne stavebné predpisy, ako je výška, tvar alebo vzdialenosť od hranice pozemku.
  3. Výber materiálov: Na konštrukciu altánku si vyberte trvanlivé materiály odolné voči poveternostným vplyvom. Môžete zvážiť rôzne možnosti, napríklad drevo, kov alebo polykarbonátové dosky. Rozhodnite sa pre vhodný strešný plášť, napríklad plechový, ktorý bude ladiť s estetikou okolia.
  4. Podpory: Uistite sa, že váš altánok bude mať pevné podpery. Vyberte si pevné stĺpy alebo stĺpiky a prispôsobte celú konštrukciu zaťaženiu, ako je dážď alebo sneženie.
  5. Odvodnenie: Pri navrhovaní strešného plášťa altánku venujte osobitnú pozornosť účinnosti systému odvádzania dažďovej vody. Odkvapové žľaby a zvody sú dôležité na udržanie suchej strechy a predchádzanie možným problémom s nadmerným zaplavením altánku.
  6. Montáž: Ak nemáte skúsenosti s výstavbou, zvážte, či pri inštalácii obvodovej strechy na altánok nepožiadate o pomoc odborníkov. Celý proces tak môže byť oveľa jednoduchší a rýchlejší.
  7. Údržba a starostlivosť: Stavbu altánku plánujte s ohľadom na neskoršiu jednoduchú údržbu. Použitie odolných materiálov a pravidelná údržba predĺžia životnosť vášho altánku.

strechu na altánku

Ako vytvoriť strešný plášť na atlánkoch? Užitočné tipy

Prvým krokom pri zhotovovaní plášťovej strechy na altánku je upevnenie celej konštrukcie k zemi pomocou kovových kotiev, drevených stĺpikov alebo betónových základov. Ďalším krokom je zhotovenie rámu obvodovej strechy altánku, t. j. krovu. Najčastejšie sa na to používa borovicové, smrekové alebo jedľové drevo. 

Práce začnite pripevnením muriva rovnobežne s okrajmi stien altánku, čím sa vytvoria vodorovné trámy. Následne sa k murivu v príslušných rozostupoch pripevnia krokvy, t. j. šikmé trámy. 

Ďalším krokom je pokrytie krokiev fóliou, ktorá slúži ako tepelná a vlhkostná izolácia. Posledným krokom je pripevnenie kontralát ku krokvám a pribitie strešných líšt v pravom uhle. Týmito krokmi získate pevnú obálkovú strechu na vašom altánku, ktorá vydrží dlhé roky a harmonicky splynie s okolím.

Altánok s obálkovou strechou - aký materiál zvoliť?

Zastrešený altánok s obálkovou strechou poskytuje účinnú ochranu pred slnkom a dažďom a umožňuje plnohodnotné využívanie záhrady nielen na jar a v lete, ale aj na jeseň. 

Výber správneho materiálu pre obálkovú strechu altánku je proces, ktorý si vyžaduje zohľadnenie niekoľkých kľúčových faktorov. V prvom rade je dôležité posúdiť pevnosť materiálu, ktorý bude použitý na vytvorenie strešnej konštrukcie. 

Obálková strešná krytina altánku musí byť dostatočne odolná, aby odolala rôznym zaťaženiam, ako je sneženie, dážď alebo silný vietor. V neposlednom rade je dôležitá aj estetika materiálu, ktorá by mala ladiť so vzhľadom altánku, záhrady a domu.

Obálková strecha altánku - čím by mala byť pokrytá?

V praxi sa obálková strecha altánku často pokrýva šindľom, strešnými plechmi alebo teplovzdušnou krytinou. Asfaltové šindle sa vyznačujú ľahkosťou, pružnosťou a jednoduchou montážou. Okrem toho sú k dispozícii v rôznych tvaroch a farbách, čo vám umožní vytvoriť na streche altánku rôzne vzory.

Na druhej strane plechová krytina je moderné riešenie, ktoré spája odolnosť oceľového plechu s estetikou tradičnej strešnej krytiny. Plechové škridly sú ľahké, ľahko sa inštalujú a sú odolné voči korózii. Ak chcete vizuálne spojiť strechu domu so záhradným domčekom a získať elegantný a ucelený dizajn - škridlová krytina môže byť tým správnym riešením.

Teplom zvárateľná fólia je riešenie, ktoré sa používa najmä na ploché obvodové strechy. Membrána sa ľahko inštaluje a vytvára vzduchotesnú strechu s vynikajúcou odolnosťou proti vlhkosti. 

Tieto materiály sú nielen odolné a pevné, ale aj odolné voči poveternostným vplyvom, vďaka čomu sú obľúbenou voľbou pre tento typ konštrukcie.

Strešný plášť altánku - nezabudnite na pravidelnú údržbu

Aby strecha vášho altánku zostala funkčná a estetická, nezabúdajte na pravidelnú údržbu. Kľúčovými krokmi sú pravidelná kontrola, odstraňovanie nečistôt, okamžité opravy a ochrana pred poveternostnými vplyvmi. Starostlivosť o odkvapové žľaby a nosnú konštrukciu ešte viac predĺži životnosť vášho altánku s plášťovou strechou a zabezpečí nepretržité pohodlie na dlhé roky. 

Nezabudnite, že pravidelná údržba obálkovej strechy vášho altánku nielen chráni konštrukciu, ale sa prejavuje aj v dlhodobom užívaní si tohto očarujúceho miesta v záhrade.

Komentáre