návrat na blog

Akú ochranu proti snehu vybrať?

Dátum pridania: 24.02.2016
0
4 minuty

Aj keď poľské právo nevyžaduje montáž snehových zábran, pre bezpečnosť budovy a jej obyvateľov by sme do nich mali investovať. Mokrý a ťažký sneh, ktorý sa drží na streche, môže priniesť veľa problémov. Je nebezpečný pre ľudí, vozidlá aj pre budovu. Výrobcovia dodávajú veľa strešných doplnkov potrebných v zime.

Protisnehové zábrany

Ťažký sneh držiaci sa na streche môže poškodiť aj správne položenú strešnú krytinu, čo môže znamenať drahé a komplikované opravy. Zosúvajúci sa sneh môže poškodiť odkvapový systém, fasádu, zaparkované vozidlo pri dome. Oplatí sa predísť tomu montážou strešných snehových zábran. Tieto časti strechy sú vyrobené z plechu a v zime chránia pred zosúvaním snehu. Montujú sa na vrcholy trapéz alebo na vlnu plechovej škridlovej krytiny. Rozmiestňujú sa podľa návrhu strechy. Najčastejšie sa tvoria dva rady snehových zábran. Jeden rad okolo 50 cm nad odkvapovým žľabom, nasledujúci okolo 40 cm nad prvým. Je potrebné pamätať na striedanie. Ak je povrch strechy dlhší než 5 metrov, je vhodné namontovať aj tretí rad. Nezabezpečený povrch by nemal byť väčší než 4 metre.

Niektorí uprednostňujú nerovnomerné rozloženie snehových zábran na streche tak, aby každá z nich udržala sneh z 2 metrov strechy.

Rebríkové protisnehové zábrany

Ďalším zaujímavým doplnkom striech, ktorý nás chráni pred lavínou snehu zo strechy, je rebríková protisnehová zábrana. Prichytáva sa k povrchu pomocou konzol a je určená na zadržanie snehu na streche. Ich množstvo záleží od sklonu a povrchu strechy.  Protisnehové rebríky (protisnehové mreže) sú väčšinou vyrobené z pozinkovanej ocele alebo hliníkového materiálu. Môžete si ich farbu vybrať podľa farby strešnej krytiny, vďaka čomu budú dobre vyzerať. Výrobcovia ponúkajú protisnehové rebríky pre každý druh strešnej krytiny od škridiel po plechovú škridlovú krytinu. Dostupné sú v rôznych rozmeroch a v rôznej dĺžke. Spájajú sa pomocou špeciálnych svoriek.

Na trhu sú dostupné tiež protisnehové rúrkové zábrany vyrobené z pozinkovaných, medených alebo hliníkových rúrok. Pripevňujú sa do strešnej krytiny pomocou špeciálnych svoriek, ktoré sa montujú do stojatých zámkov strešnej krytiny. Podľa toho, aký je povrch a sklon strechy, montuje sa niekoľko radov rúrok. Druh rúrok závisí od druhu strešnej krytiny. Na medenej strešnej krytine sa používajú rebríkové medené protisnehové zábrany, na strechách z pozinkovaného plechu hliníkové alebo zábrany z pozinkovaného plechu.

Vyššie sme uviedli najčastejšie používané zabezpečenia proti snehu. Na trhu ale nájdeme aj iné, napr. rozrážače, háky, protisnehové škridly. Použitie týchto výrobkov nás ochráni pred problémami. Nezabudnite, že podľa stavebného zákona sme povinní udržovať strechy a zabezpečiť bezpečný prechod pod strechami. Nedodržanie právnych požiadaviek nás vystavuje značným pokutám.

Komentáre