návrat na blog

Ako znížiť náklady na strechu? Stručný návod pre šetrných

Dátum pridania: 24.02.2023
0

Ak plánujete rekonštrukciu strechy alebo stavbu nového domu, určite vás zaujíma, ako znížiť výdavky s tým spojené. Strecha je dôležitou súčasťou každej budovy a náklady na jej výstavbu môžu z vašich úspor zhltnúť oveľa viac, ako ste pôvodne predpokladali. Existujú však spôsoby, ako minimalizovať svoje výdavky a zároveň získať odolnú, funkčnú a vizuálne príťažlivú strechu. Pozrite si niekoľko tipov, ako znížiť náklady na strechu a zároveň byť pri tom obozretný.

Ako znižujete náklady na strešné krytiny?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré vám umožnia ušetriť peniaze na tomto kľúčovom prvku vášho domu. Majte však na pamäti, že najlacnejšie riešenie nemusí byť vždy to najlepšie, preto sa oplatí byť opatrný a znižovať náklady na strechu len tam, kde je to možné a bezpečné, aby strecha fungovala aj v budúcnosti. Na čo si máte dať pozor?

  • Konštrukcia strechy - vždy platí, že jednoduchšia a menej komplikovaná strecha bude aj lacnejšia. Zaplatíte menej, od konštrukcie cez krovy až po krytinu. Vyhnite sa zložitým doplnkom, ako sú vikiere, arkiere alebo volské oko v streche. Hoci vyzerajú úchvatne, náklady na zhotovenie strechy s ozdobami môžu byť pomerne vysoké. Jednoduchá sedlová strecha s miernym uhlom sklonu bude najvýhodnejšia. Čím vyšší je uhol sklonu, tým vyššie sú náklady na zhotovenie strechy. Ak plánujete postaviť poschodový dom s využiteľným podkrovím, budete musieť zaplatiť viac.
  • Vyberte si lacnejšie strešné krytiny - namiesto hlinených škridiel, ktoré sú navyše ťažké a na zníženie nákladov na strechu potrebujú špeciálne zosilnené krovy a hrubšie obvodové steny, sa rozhodnite pre obľúbené a univerzálny škridloplech, asfaltový šindeľ alebo trapézový plech.
  • Hľadajte miestnych dodávateľov a zhotoviteľov - vyhnete sa zbytočným nákladom na dopravu a doručenie. Porovnajte tiež ceny ponúkané rôznymi odborníkmi a vyberte si tú najvýhodnejšiu. Nezabudnite však, že skúsenejší a renomovaní zhotovitelia budú pravdepodobne ponúkať kvalitnejšie služby, ktoré však môžu byť drahšie ako menej skúsení dodávatelia. 
  • Práce, ktoré môžete vykonať sami, ako napríklad odvoz sutiny alebo vykladanie materiálu, vykonajte sami.

náklady na strechu

Najlacnejšia strešná krytina - aké sú vaše možnosti?

Zaujíma vás, ako znížiť náklady na strechu tým, že sa rozhodnete pre konkrétnu strešnú krytinu? Najlacnejšou strešnou krytinou bude obľúbená bitúmenová plsť. Je to odolný a lacný materiál. Dobre sa však hodí len na montáž na rovné strechy, pretože na šikmých strechách existuje možnosť, že sa plsť pod ostrým slnkom roztopí, čo môže spôsobiť jej zosunutie. 

Najvšestrannejšou a cenovo najvýhodnejšou zostáva plechová krytina, ktorá je odolná a ľahko sa montuje. Výrobcovia dnes ponúkajú veľmi široký sortiment plechových strešných krytín, takže si ju môžete ľahko prispôsobiť svojim preferenciám.

Ďalšou výhodou plechovej strešnej krytiny je, že nepotrebuje špeciálne vystužený krov. Jej nosnú kostru môže tvoriť jednoducho systém kontralát a latovania, ku ktorému sa pripevňujú jednotlivé prvky.

Náklady na strešnú konštrukciu - je niečo, na čom sa neoplatí šetriť?

Pri stavbe strechy existujú určité prvky, na ktorých šetrenie môže mať negatívny vplyv na kvalitu a životnosť strechy, ako aj na bezpečnosť a pohodlie obyvateľov. Ak si kladiete otázku, aká strecha je najlacnejšia, musíte vedieť, že stavba strechy z najlacnejších materiálov dodávateľmi, ktorí ponúkajú podozrivo nízke ceny a nemajú dostatok skúseností, môže mať katastrofálne následky, ktoré pomerne rýchlo pocítite na vlastnej koži a v peňaženke.

Šetrenie na nedostatočne spevnenej strešnej konštrukcii môže strechu vystaviť riziku poškodenia alebo dokonca zrútenia. Nesprávne odvetranie strechy spôsobí, že nebude plniť svoju funkciu, a následne nahromadená vlhkosť prispeje k delaminacii krovu a rastu zdraviu škodlivých húb a plesní. 

Lacná strecha? Áno, ale nie za každú cenu

Ak stále premýšľate, ako znížiť náklady na strechu a zároveň zabezpečiť jej bezpečnosť a odolnosť na dlhé roky, radi by sme vám poradili, že sa oplatí ušetriť na komplikovanom dizajne a strešných ornamentoch, ktoré generujú ďalšie náklady, pričom prispievajú len k vizuálnej príťažlivosti. Pri starostlivosti o svoje pohodlie na dlhé roky si vyberte osvedčených odborníkov a kvalitné materiály, ktoré použijete na svoju strechu.

Pri stavbe domu môžu výdavky na strechu pohltiť až 30% celkového rozpočtu. Nezabúdajte však, že prílišné šetrenie môže v budúcnosti predražiť užívanie stavby a nekvalitné materiály si čoskoro vyžiadajú rekonštrukciu. Potom sa môže ukázať, že vaše úspory boli len zdanlivé.

Komentáre