návrat na blog

Strechári - prečo je dôležité nájsť dobrého odborníka?

Dátum pridania: 24.02.2023
0

Pokrývač je odborník, bez ktorého sa stavba vášho domu pravdepodobne nezaobíde. Samozrejme, môžete sa pokúsiť ušetriť a namiesto toho, aby ste strechu stavali s odborníkom, zverte túto úlohu stavebnej firme. Táto skratka sa vám však pravdepodobne nevyplatí a zdanlivé úspory budete musieť čoskoro vynaložiť na skutočnú strechu alebo, ešte horšie, na rekonštrukciu. 

Zistite, aké zručnosti musí mať dobrý pokrývač a prečo by ste si ho mali nájsť, ak uvažujete o stavbe svojho vysnívaného domu.

Kto je a čo robí pokrývač?

Pokrývač je remeselník, ktorý sa zaoberá pokrývaním striech rôznych budov. Pri svojej práci používa rôzne materiály a neustály rozvoj stavebníctva znamená, že musí neustále rozširovať svoje zručnosti a vedomosti, aby nezaostával. Zručnosti, vedomosti a odbornú kvalifikáciu pokrývač môže získať na odbornej škole alebo počas práce - spočiatku ako pomocný pokrývač.

Pokrývač - čo presne robí?

Rozsah pokrývačských prác sa môže líšiť v závislosti od špecializácie a druhu poskytovanej služby. Väčšinou však pokrývač zodpovedá za: 

  • Montáž a oprava striech - vykonáva práce súvisiace s montážou, údržbou a opravou striech, ako je napríklad montáž hlinených škridiel, plechových škridiel a iných materiálov.
  • Utesnenie strechy - musí zabezpečiť, aby sa do budovy nedostala voda cez spoje, medzery alebo iné miesta.
  • Inštaluje a opravuje odkvapy - zaoberá sa medenými, PVC a inými odkvapovými žľabmi.
  • Inštaluje a opravuje strešné okná - tie sa používajú na zabezpečenie prirodzeného osvetlenia interiéru budovy.

Pracovné podmienky pokrývača

Povolanie pokrývača si vyžaduje vysokú fyzickú silu, presnosť, pozornosť a zručnosť pri práci s rôznymi nástrojmi a materiálmi. Pracovné podmienky pokrývača nie sú vždy príjemné, napriek tomu kvalita poskytovaných pokrývačských služieb musí zostať na najvyššej úrovni.

Pokrývač zvyčajne pracuje na streche, čo si od neho vyžaduje veľkú opatrnosť. Činnosti vykonávané vo výškach musia byť riadne zabezpečené, aby sa zabránilo pádu. Pokrývači pracujú pod holým nebom. Pokrývanie striech strešnými krytinami sa zvyčajne vykonáva od jari do jesene, ale poveternostné podmienky nie sú vždy priaznivé. 

Okrem toho pokrývač pri svojej práci používa rôzne nástroje. Musí vedieť používať pílu, príklepové kladivo alebo vŕtačky. Pokrývač pracuje s rôznymi druhmi materiálov, ako sú plechy, dosky alebo kovové škridly. Preto musí byť pri každom kroku precízny a pozorný.

Hoci ide o samostatné povolanie, profesionálny pokrývač často pracuje v tíme, čo si vyžaduje jeho dobrú komunikáciu a koordináciu. Murári, klampiari a ďalší odborníci, ktorí sa podieľajú na stavbe domu, by mali spolupracovať a mať jeden cieľ. 

Je dôležité si uvedomiť, že pokrývač sa zaoberá pokrývaním striech nielen na rodinných domoch. Kvalifikácia profesionálnych pokrývačov sa musí postarať aj o strechy na budovách pre viacero rodín, priemyselných halách alebo skladoch. Každá z týchto budov bude mať strechu z iného materiálu, čo si zasa od pokrývača bude vyžadovať trochu iné zručnosti a znalosti.

profesionalny pokryvac

Profesionálny pokrývač - prečo ho potrebujete, keď plánujete stavať dom?

Stavba domu je veľká záležitosť. Preto sa oplatí najímať si odborných pokrývačov, ktorí sa postarajú o dokonalé vykonanie prác. Takto zostanú najlepšou zárukou pevnej a odolnej strechy na dlhé roky. 

Skúsený pokrývač má správne technické a praktické znalosti o stavbe striech. Jeho znalosti materiálov a najnovších technológií mu umožnia vytvoriť strechu, ktorá vás bude chrániť pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami dlhé roky. Ak máte individuálne potreby a chceli by ste, aby vaša strecha bola trochu zložitejšia alebo aby mala napríklad volské oko, potom bude nevyhnutný odborný pokrývač.

Spoľahlivý pokrývač - prečo by ste na jeho službách nemali ušetriť?

Každý, kto staval dom alebo dokonca niekedy realizoval rekonštrukciu, vie, že vždy to stojí viac, ako sme predpokladali. Sú oblasti, v ktorých môžete ušetriť, ale mať pevnú strechu a urobiť ju v najvyššom štandarde by malo byť vašou prioritou.

Špecialista na strešné krytiny môže, ale nemusí patriť k najlacnejším subdodávateľom a cenová ponuka pokrývačskej firmy nemusí byť taká atraktívna ako ponuka všeobecnej stavebnej firmy. Môžete si však byť istí, že cena služieb pokrývača bude zodpovedať jeho kvalifikácii a že všetky práce budú vykonané na najvyššej úrovni. 

Je dôležité, aby ste si najali niekoho, kto bude pracovať v súlade s predpismi o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Tým sa zabezpečí, že práce, ktoré bude vykonávať na vašej streche, budú vykonávané bezpečným spôsobom pre pokrývača aj jeho okolie na stavbe.

Pokrývač by vám mal po dokončení prác poskytnúť záruku na strechu, ktorá vám dá istotu, že v prípade akýchkoľvek problémov, ktoré sa nedajú vylúčiť, budú poruchy rýchlo odstránené.

Ak vám záleží na kvalite práce a pevnej a odolnej streche, ktorá je jedným z najdôležitejších prvkov pri výstavbe vášho domu, zostáva pre vás rozhodujúce najatie odborného pokrývača.

Komentáre