návrat na blog

Sklenené strechy - moderný trend v minimalistickom štýle

Dátum pridania: 24.03.2023
0

Časy, keď mali domy malé samostatné okná, sú dávno preč. Sklenené strechy sú čoraz obľúbenejšie u stavebníkov, ktorí chcú do svojich interiérov vniesť viac prirodzeného svetla, priestoru a moderného štýlu.

Sklenené strechy sa čoraz častejšie objavujú na inovatívnych budovách. Sú tiež dokonalým doplnkom k tradičným strechám z hlinených alebo plechových škridiel, ktoré s nimi dokonale splývajú. Zistite, aké sú ich výhody a na čo by ste mali dbať, keď sa rozhodnete postaviť sklenenú konštrukciu.

Sklenené strechy - aké výhody prinášajú?

Hlavným dôvodom, prečo si stavebníci vyberajú sklenenú strechu ako alternatívu k tradičnej strešnej krytine, je prístup svetla. Prirodzené svetlo je niečo, po čom všetci túžime, pretože podporuje pohodu, zlepšuje náladu a zvyšuje hladinu energie. Sklenená strecha k nemu poskytuje neobmedzený prístup.

Konštrukcia sklenenej strechy znižuje náklady na elektrickú energiu spojenú s osvetlením interiéru. Namiesto uzavretých, tmavých miestností umožňujú sklenené strechy vniesť ďalší vizuálny priestor a pocit otvorenosti. To je obzvlášť užitočné pre menšie miestnosti, ako sú kúpeľne a kuchyne.

Netreba tiež zabúdať, že sklenené strechy sú módnym prvkom moderného dizajnu. Vo svojej podobe sú veľmi estetické a dodávajú moderný šmrnc domom vrátane tých, ktoré boli postavené s tradičnými víziami.

Sklenená strecha na dome a jej nevýhody

Hoci má konštrukcia sklenenej strechy mnoho výhod, treba brať do úvahy aj niektoré nevýhody. Sklenené strechy znamenajú o niečo menej súkromia, čo môže byť problém pre miestnosti, ako sú spálne alebo kúpeľne. Nie je to však veľký problém, ak je sklo len prvkom votkaným do tradičnej strešnej krytiny z hlinených škridiel alebo obľúbenej plechovej krytiny.

Ďalšou nevýhodou sklenených krytín je ich menšia tepelná izolácia v porovnaní s tradičnými strechami. Sklenené strechy, žiaľ, umožňujú väčšie tepelné straty z domu, čo môže viesť k vyšším nákladom na vykurovanie počas zimy. Použitím skla s vysokou energetickou účinnosťou a dobrou tepelnou izoláciou však možno tepelné straty minimalizovať, najmä počas chladnejších období roka.

Konštrukcia a materiály sklenenej strechy - na čo sa zamerať?

Konštrukcia sklenenej strechy je dôležitým konštrukčným prvkom, ktorý ovplyvňuje jej bezpečnosť a stabilitu. Sklenené strechy môžu mať rôzne tvary a veľkosti v závislosti od individuálnych potrieb a preferencií stavebníka. Na čo je potrebné dávať pri stavbe konštrukcie sklenenej strechy osobitný pozor?

  • Základom sklenenej strechy je rám. Môže byť vyrobený z rôznych materiálov, napríklad z dreva, kovu, betónu alebo PVC. Výber materiálu závisí od mnohých faktorov, ako sú náklady, pevnosť, odolnosť, estetika a energetická účinnosť. Rám sklenenej strechy by mal byť navrhnutý tak, aby zabezpečil stabilitu a pevnosť celej konštrukcie. Musí byť pružný a odolný voči teplotným zmenám, vetru, dažďu a snehu. Všetky komponenty rámu musia byť pevne spojené, aby sa zabezpečila maximálna bezpečnosť pre používateľov a nepriepustnosť vody.
  • Odvod vody je nevyhnutnou súčasťou sklenených konštrukcií, ktorá umožňuje odvádzanie dažďovej a snehovej vody z povrchu sklenenej strechy. Odvod vody musí byť správne navrhnutý, aby sa zabránilo hromadeniu vody na povrchu sklenenej strechy. V opačnom prípade môže dôjsť k poškodeniu konštrukcie a riziku ohrozenia používateľov.

Sklenená strecha - z akých materiálov si môžete vybrať?

Na sklenenú strechu možno použiť rôzne materiály, ktoré je vhodné prispôsobiť požiadavkám stavebníka:

  • Tvrdené sklo - je veľmi trvanlivé a odolné voči nárazom, čo z neho robí bezpečný materiál pre sklenené strechy. Tvrdené sklo je však menej pružné ako iné materiály a v prípade silného sneženia sa môže rozbiť. Použitie tvrdeného skla môže prispieť k tomu, že v lete sa do miestnosti dostane viac tepla a v zime menej. To môže viesť k vyšším nákladom na energiu na udržanie príjemnej teploty v miestnosti.
  • Vrstvené sklo je pevné a bezpečné, pretože pri rozbití vytvára sieť malých kúskov, namiesto toho, aby sa rozbilo na malé kúsky ako tvrdené sklo. Treba však pamätať na to, že vrstvené sklo je menej priehľadné ako tvrdené sklo a môže ovplyvniť množstvo svetla, ktoré vstupuje do miestnosti.
  • Polykarbonátové a akrylátové dosky sú ľahké a odolné voči nárazom, takže sú ideálne na použitie v sklenených strechách. Nie sú však také priehľadné ako sklo a pri vystavení UV žiareniu môžu časom zmeniť farbu.

Sklenené strechy - čo sa dá urobiť pre zlepšenie energetickej účinnosti?

Jedným zo spôsobov zlepšenia energetickej účinnosti sklenených striech je použitie skla s antireflexnými a tepelnoizolačnými vrstvami, ktoré navrhujú výrobcovia sklenených konštrukcií. Tieto povlaky mierne znižujú množstvo svetla, ktoré preniká cez sklenené strechy, čo prispieva k zníženiu zahrievania miestnosti počas horúceho počasia. Okrem toho tepelnoizolačný náter pomáha chrániť interiér pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. V zime znižuje tepelné straty, čo prispieva k udržaniu tepla v miestnosti.

Pri voľbe sklenenej strechy sa oplatí investovať aj do vhodných žalúzií alebo závesov, ktoré pomôžu regulovať množstvo svetla prenikajúceho do miestnosti. To vám umožní regulovať teplotu a osvetlenie v miestnosti podľa vašich potrieb.

Sklenené prístrešky - moderné riešenie alebo módny výstrelok?

Moderná sklenená strecha je veľmi atraktívny koncept, ktorý môže dodať charakter a eleganciu každej budove. Čoraz častejšie sa systém sklenených striech, používa na zastrešenie terás, zimných záhrad alebo terás.

Záujem o sklenené strechy však rastie a investori sa neuspokoja len s takýmto zastrešením vonkajšej strany svojich domov a začínajú sklenené strechy čoraz odvážnejšie začleňovať do tradičného zastrešenia.

Treba mať na pamäti, že profesionálne sklenené strechy sú náročnou stavbou a pred ich realizáciou treba zvážiť mnoho faktorov, ako sú materiály, bezpečnosť a energetická účinnosť budúcej sklenenej strechy. 

Konštrukcia sklenených striech musí byť pevná a zároveň flexibilná, aby sa zabezpečila bezpečnosť užívateľov a odolala extrémnym poveternostným podmienkam. Bezpečnosť je vždy kľúčová, preto sa uistite, že všetky materiály a konštrukcia spĺňajú bezpečnostné normy. Pre projekt sklenenej strechy je vhodné vyhľadať správnych odborníkov.

Na záver pamätajte, že presklená strecha nad terasou, patiom alebo ako súčasť zastrešenia bytu je investíciou na dlhé roky, preto je dobré venovať čas dôkladnému premýšľaniu, čo bude pre danú stavbu najlepšie.

Komentáre