návrat na blog

Ako vybrať plechovú škridlovú krytinu 4 kľúčové aspekty, ktoré musíte vziať do úvahy

Dátum pridania: 08.11.2017
1
7 minut

Plechová škridlová krytina na strechu je v posledných rokoch veľmi obľúbená u investorov, aj dodávateľov a architektov. Ponuka na trhu je čoraz zaujímavejšia a výber obrovský. Je dokonalou alternatívou pre keramické škridly. Keď sa rozhodnete pre tento druh strešnej krytiny, musíte analyzovať niekoľko aspektov, ktoré majú vplyv na jej trvanlivosť. 

Plechové škridlové krytiny sú oceňované predovšetkým za výhodný pomer ceny a kvality a tiež za univerzálnosť – jednoducho sa hodia k rôznym typom architektúry. Pri rozhodovaní o nákupe väčšinou berieme do úvahy estetické a architektonické hodnoty. Pod lupu musíme vziať tiež kľúčové technické parametre.

Vyberte si povrchovú úpravu, ktorá je odolná voči atmosférickým podmienkam a mechanickým poškodeniam.

Aby bola plechová škridlová krytina trvácna a optimálne chránila dom, mala by byť správne vybraná podľa atmosférických podmienok a lokalizácie budovy. Strešná krytina je vystavená slnku (slnečné žiarenie UV), teplotám, chemickým činiteľom, nadmorskému zasoleniu a aj mechanickému poškodeniu, napr. padajúcimi konármi alebo pri údržbových prácach. Preto pred nákupom musíme overiť, aké ochranné vrstvy (povrchové úpravy) boli použité v procese výroby plechu. Ich hrúbka a kvalita sú zásadné pre trvácnosť krytiny.  Jedna z najviac populárnych povrchových úprav je Poliester Standard, tzv. „pololesk“ – poťahované obojstranne pozinkované plechy. Ak chceme, aby bola naša strecha odolnejšia voči korózii, oplatí sa vybrať si produkty, v ktorých sú použité moderné technologické riešenia. Ďalšia povrchová úprava zaručujúca vysokú odolnosť je Colorcoat HPS200 od TATA Steel, kde za ochranu jadra plechu zodpovedá kovová vrstva Galvalloy (zlúčenina 95 % zinku a 5 % hliníka). Chráni tiež rezaný plech, ktorý je obzvlášť vystavený korózii. Hrúbka organickej vrstvy je 200 µm, čo zaručuje výnimočnú trvácnosť farieb, veľmi vysokú odolnosť voči poškriabaniu a mechanickému poškodeniu – vysvetľuje Marcin Dyda, expert firmy BLACHOTRAPEZ, výrobcu plechovej strešnej krytiny.

Overte si, z akej huty pochádza

Aby ste mali istotu, že kupovaný materiál je kvalitný, overte si, či Vami vybraná firma kupuje oceľ u lídrov na trhu. Najlepšie je, ak sú to produkty pochádzajúce z renomovaných hút, ktoré roky pracovali, aby získali svoju súčasnú pozíciu (napr. ThyssenKrupp Steel Europe alebo TATA Steel). 

Overte si podmienky záruky

Väčšinou trvá okolo 10 – 15 rokov. Na trhu tiež nájdeme ponuky, kde je záruka dokonca aj 40 rokov. Ak staviame dom, ktorý má slúžiť generáciám, mali by sme vyberať práve takéto produkty. Rovnako dôležité sú aj podmienky reklamácie. Výrobca ich udeľuje, okrem iného pod podmienkou správneho a stanoveného termínu skladovania panelov, prepravy, prekládky, údržby. Dôležitá je tiež správna montáž. Deformácia a mechanické poškodenia môžu spôsobiť stratu záruky. Preto je dôležitým elementom výber profesionálnych dodávateľov, ktorí okrem správnej montáže podľa klampiarskych pravidiel, ponúkajú aj údržbárske práce (tzv. audit – údržba, čistenie a iné). Kľúčovou činnosťou je znalosť správneho postupu montáže a pohybu po streche – objasňuje Marcin Dyda.

Zoberte do úvahy aj výšku pretlačenia

Plechové škridlové krytiny s vysokými a početnými pretlačeniami vyzerajú veľmi plasticky a sú tuhšie od tých, ktoré majú nižšie vlny. Jednotliví výrobcovia majú vo svojej ponuke výrobky s jednoduchým, dvojitým a dokonca aj trojitým pretlačením. Pretlačenie môže nadobúdať rôzne tvary a výšku, ktorá je vyjadrovaná v milimetroch. A aj keď majú obyčajne takéto panely menšiu šírku pokrytia, čo znamená, že sú drahšie, tak zlepšujú tesnosť strechy a umožňujú rýchly odvod vody.

Efektívna šírka pokrytia

Overte si technické parametre daného modelu plechovej škridlovej krytiny a sústreďte sa na celkovú šírku panelu a šírku skutočného pokrytia. Tieto dva parametre sa od seba odlišujú a o ich hodnote rozhoduje niekoľko činiteľov. Pre výber plechovej strešnej krytiny sa sústreďme na ten druhý parameter. Je to celkový výmer zmenšený o šírku prekladu panelu alebo modulov, pričom je preklad dôležitý pre tesné a trvácne spojenie. Umožňuje to tiež vypočítať množstvo plechovej strešnej krytiny na pokrytie celej strechy.

Tvar strechy

Tvar a zložitosť zastrešenia strechy je tiež činiteľom, ktorý rozhoduje o výbere konkrétneho modelu plechovej krytiny na strechu. V prípade jednoduchých konštrukcií sa oplatí vybrať panely strihané na rozmer povrchu strechy. V prípade zložitej strechy, kde panely vyžadujú veľa strihania, sa oplatí pozrieť na maloformátovú krytinu. Malý rozmer a možnosti skracovania podložením modulu pod predchádzajúci znižujú množstvo odpadu. Tu výrobca modulových škridlových krytín Blachotrapez ponúka niekoľko riešení. Pozrite sa na novinku s názvom German Simetric, ktorá odzrkadľuje klasický vzor v inovatívnom vyhotovení.

Komentáre