návrat na blog

Aké sú výhody a nevýhody plechovej strešnej krytiny v mrazivom počasí

Dátum pridania: 07.01.2022
0

Pri výbere strešnej krytiny je dôležité zamerať sa na niekoľko veľmi podstatných kritérií, ktoré by mala spĺňať. A hoci je prioritou strechy ochrana pred nepriaznivými vplyvmi počasia a vodou vo všetkých jej skupenstvách, do úvahy treba brať aj množstvo ďalších faktov. Keďže teploty začínajú atakovať skôr mínusové teploty, povedzme si, čo môžeme od plechovej krytiny očakávať v mrazivom počasí a čím nás môže nemilo prekvapiť.

Výber vhodného typu strechy je dôležitý!

Správna funkcia strechy je podmienená nielen výberom strešnej krytiny, ale v prvom rade správnou voľbou typu strechy, jej sklonom a dostatočným odvodnením. V prípade plechovej strechy môžeme využiť takmer všetky možnosti spádovania, od plochej strechy so sklonom do 10 °, šikmej so sklonom do 45 ° a tiež strmej strechy s uhlom sklonu viac než 45 °. Každá z týchto striech si za predpokladu, že je kvalitne zhotovená, dokáže poradiť s vodou z prívalových dažďov, ale tiež s nádielkou snehu. Ani pri plochej plechovej streche sa tak nemusíme obávať priesakov. Riziko prípadného zatečenia je v prípade veľkoformátovej plechovej krytiny vzhľadom na menšie množstvo spojov ešte oveľa nižšie.

Plechova strešná krytina - pohľad zvrchu na bytový dom - Blachotrapez

 

 

Odolnosť plechovej krytiny vďaka nízkej nasiakavosti

Zo širokej ponuky strešných krytín má práve plechová krytina najnižšiu nasiakavosť. A práve táto nízka nasiakavosť jej dáva skvelé predpoklady na to, aby ani silný mráz, ani väčšie množstvo snehu nenarušili jej povrchovú štruktúru a v dôsledku striedania teplôt ani jej pevnosť a odolnosť. Vďaka nenasiakavému povrchu tak dokáže plechová strecha veľmi efektívne odolať aj extrémnym mrazom bez toho, aby sa to nejakým spôsobom podpísalo na jej kvalite a životnosti.

Nízka hmotnosť nemusí byť výhodou

Plechová krytina je dobre známa najmä svojou nízkou hmotnosťou, a teda nezaťažuje strešnú konštrukciu ako iné typy strešných krytín. Avšak v niektorých prípadoch môže byť práve tento fakt jej nevýhodou. Odolnosť ľahkej plechovej krytiny je v nechránených a veterných oblastiach oveľa viac skúšaná a v tomto prípade je kvalitná montáž základom jej trvácnosti nielen v chladnom a mrazivom počasí, ale počas celého roka. 

Plechová škridlová krytina od spoločnosti Blachotrapez v čiernej farbe.

 

Ak plechová strešná krytina, tak s kvalitnou povrchovou úpravou

Povrchová úprava ovplyvňuje celkový vzhľad strešnej krytiny, a teda aj výsledného dizajnu strechy, ale má obrovský vplyv aj na jej trvácnosť a odolnosť voči opotrebovaniu či vplyvom počasia. Spoločnosť Blachotrapez si je vedomá toho, že len kvalitná povrchová úprava je zárukou vysokej odolnosti a dlhej životnosti svojich plechových krytín. Či už ide o polyesterovú povrchovú úpravu, hliníkovú, či farebnú, každá z nich zabezpečí oceľovému plechu dostatočne silnú a odolnú vrstvu na to, aby odolala tak vysokým letným horúčavám, ako aj nízkym zimným teplotám. Vďaka technologickým poznatkom sú tak vlastnosti plechových strešných krytín vylepšené takmer do dokonalosti. Plánovanie strechy, výber tej najvhodnejšej strešnej krytiny, jej tvar a sklon, ale tiež farebné prevedenie je proces, ktorý je často veľmi náročný, zdĺhavý a musí sa opierať o množstvo faktov a poznatkov. Pretože strecha nie je len dizajnovým zakončením stavby. Je to dokonalá súhra jej základných parametrov (kvalita strešnej krytiny, odolnosť voči mechanickému poškodeniu a vplyvom počasia, životnosť, údržba, estetická stránka) s prostredím a architektúrou, v ktorom bude použitá a ktoré bude vďaka jej dizajnu a použitým materiálom zase o niečo  prívetivejšie a krajšie.

Strešná krytina v tmavom odtieni na rodinnom dome od spoločnosti Blachotrapez

Komentáre