návrat na blog

Trapézové plechy na strechy - odolná a úsporná strešná krytina

Dátum pridania: 31.05.2023
0

Trapézové plechy sú obľúbenou strešnou krytinou vďaka mnohým výhodám. Okrem toho, že poskytuje odolnú ochranu proti poveternostným vplyvom, poskytuje aj estetický vzhľad budovy a môže dodať rodinným domom moderný a originálny charakter.

Trapézové plechy na strechu sú vynikajúcou voľbou vďaka širokému spektru použitia a výhodám, ktoré prinášajú. Za svoju obľúbenosť vďačí nízkej cene, veľkému výberu farieb a typov plechov. Zistite, čo ďalšie charakterizuje trapézový plech a prečo je takou obľúbenou voľbou u stavebníkov. 

Trapézový plech - aké sú jeho vlastnosti?  

Trapézový plech je charakteristický lichobežníkovými rebrami, ktoré mu dali názov. Vďaka rôznym výškam profilov, ktoré sú na trhu dostupné, si investor môže vybrať riešenie, ktoré zodpovedá jeho predstavám a očakávaniam. 

Okrem toho charakteristické rebrá dodávajú strešnej krytine pozoruhodný a originálny vzhľad, ktorý zapadá do moderných riešení. Podobne ako plechové strešné krytiny, aj trapézové plechy sú ľahké a nevyžadujú špeciálne vystužený krov, vďaka čomu je ich montáž nekomplikovaná. Sú však hrubšie ako plechové strešné krytiny, vďaka čomu sú veľmi trvanlivé a odolné voči poveternostným vplyvom.

Cena trapézového plechu - alebo ako optimalizovať stavebné náklady?

Atraktívna cena trapézového plechu určite ovplyvňuje aj jeho popularitu. Konečný odhad nákladov však bude závisieť najmä od výberu konkrétneho modelu plechu na strechu. Tie sa líšia hrúbkou, profilom a typom použitej povrchovej úpravy. Pred nákupom je preto vhodné pozrieť sa na všetky parametre, aby ste si mohli dlhé roky užívať bezproblémovú strešnú krytinu.

Trapézové plechy, ktoré ponúkajú lepšiu ochranu proti korózii, budú drahšie ako plechy so zinkovou povrchovou úpravou, niekedy aj o viac ako 20%. To, koľko trapézový plech stojí, však nie je spôsobené len jeho vysokými úžitkovými vlastnosťami a väčšou odolnosťou voči poveternostným vplyvom, ale aj dlhšou zárukou, ktorú poskytuje výrobca.

Najlacnejším trapézovým plechom je pozinkovaný plech, ktorý je cenovo najdostupnejší a stojí približne 9 EUR za celkový meter. 

Na druhej strane, trapézový plech s polyesterovým povlakom predstavuje náklady približne 12 - 20 EUR za celkový meter. Treba však pripomenúť, že uvedené ceny sú orientačné a konečný účet závisí nielen od typu ochranného náteru, ale aj od profilu, zvolenej farebnej schémy a výrobcu trapézového plechu.

Výberom trapézového plechu ako strešnej krytiny môžete očakávať optimalizáciu nákladov na výstavbu. Jej nekomplikovaná montáž na laty a kontralaty znamená, že služba zastrešenia nezruinuje peňaženku stavebníka. Okrem toho možnosť prispôsobiť rozmer plechu projektu minimalizuje plytvanie materiálom a prispieva k hospodárnosti projektu.

Typy trapézových plechov a povlaky

Konštrukcia väčšiny trapézových plechov je podobná - majú kovové jadro z ocele alebo hliníka rôznej hrúbky. Na ochranu plechov pred koróziou je povrch pokrytý vrstvou pozinkovaného alebo aluzinkového povlaku, vďaka čomu trapézové plechy výborne odolávajú silnému dažďu, snehu alebo víchrici. Materiál je tiež odolný voči vlhkosti a UV žiareniu a povlak poskytuje dodatočnú ochranu proti korózii.

Takto upravené trapézové plechy sa široko používajú v priemyselných zariadeniach a u súkromných stavebníkov. Okrem toho existujú inovatívne riešenia, ako napríklad použitie zliatiny zinku a horčíka, ktoré chránia strechu ešte účinnejšie.

Ďalším spôsobom zlepšenia vlastností plechu je použitie viacvrstvových dekoratívnych a ochranných náterov z plastov. Patria sem polyesterové nátery vrátane matných variantov, ako je hrubý mat, nátery na báze polyuretánu a polyamidu, známe ako puralové nátery, a hrubé plastizolové nátery s vysokou chemickou odolnosťou.

Poslednou vrstvou v procese povrchovej úpravy je zvyčajne dekoratívny lak, ktorý je zodpovedný za estetický vzhľad krytiny z trapézového plechu a dodáva jej atraktívny vzhľad.

Profily trapézových plechov - aké si vybrať?

Trapézové plechy možno rozdeliť podľa rôznorodosti ich profilov, ktoré sú prispôsobené konkrétnym aplikáciám. Obľúbenými sa stali označenia nízkych, stredných a vysokých profilov. Nízkoprofilové trapézové plechy s označením T3, T7 a T8 sa používajú na fasády budov a ako podhľadové plechy. Používajú sa aj ako podhľady, na garáže a na opláštenie komínov.

Trapézové plechy so stredným profilom, označované T14 a T18, sa najčastejšie používajú na strešné krytiny. Obzvlášť rozšírený je trapézový plech T-18. Tento výrobok, ktorý je k dispozícii v rôznych farbách a povrchových úpravách vrátane drevodekorov, je ideálny na ploty, fasády, hospodárske budovy, stropy, prístrešky a skladové haly. 

Poslednou kategóriou sú vysokoprofilové trapézové plechy s označením T35 a T55, ktoré sa používajú na pokrytie striech s veľkým rozpätím. Sortiment trapézových plechov je mimoriadne široký a používa sa v súkromnej aj komerčnej výstavbe.

Aplikácie trapézových plechov - kde sa najlepšie uplatnia?

Trapézový plech je jedným z najobľúbenejších riešení na pokrytie väčších aj menších striech priemyselných budov. Čoraz obľúbenejší je aj ako strešná krytina moderných rodinných domov.

Trapézový plech sa často vyskytuje nielen ako strešná krytina, ale aj ako jednoduchá forma zastrešenia. Trapézový plech sa často používa na autobusové zastávky, schodiskové vchody, garáže alebo prístrešky na bicykle. Dôvodom je najmä jej nízka cena a jednoduchá montáž. Jeho ľahká povaha znamená, že si nevyžaduje zložitú, časovo náročnú alebo drahú konštrukciu.

Trapézový plech je ideálny nielen na zastrešenie, ale aj na fasády budov. Jeho dobré vlastnosti a jednoduchá montáž sa prejavujú v širokom využití v tejto oblasti. Majitelia rodinných domov, ktorí chcú zachovať štýlovú jednotnosť okolia svojho domu, si radi vyberajú trapézový plech na konštrukciu plotov. Takto môžu dosiahnuť harmonický vzhľad, ktorý spája strechu, fasádu aj oplotenie do jedného celku.

Trapézový plech - akú farbu si vybrať?

Výber farby trapézového plechu predstavuje skutočnú paletu možností. Okrem obľúbených a klasických odtieňov, ako je elegantný grafitový trapézový plech alebo teplý hnedý trapézový plech, sú na trhu aj odvážne návrhy pre tých, ktorí chcú, aby ich stavba vynikla. Trapézový plech v zelenej alebo intenzívnej červenej farbe sú len niektoré z prepracovanejších možností. 

Pri výbere farby sa však oplatí zohľadniť nielen vaše osobné preferencie (ktoré sa rady menia), ale aj prostredie, v ktorom sa budova nachádza. 

Zladenie farby trapézového plechu s odkvapovým systémom je kľúčovým prvkom, ktorý vytvorí ucelený a estetický vizuálny efekt a zároveň zdôrazní jedinečný charakter budovy. Dobre zvolená farba strešnej krytiny dodá budove dodatočný šmrnc a zatraktívni ju v jej okolí. Pri výbere farby je však dôležité mať na pamäti, že ide o rozhodnutie na dlhé roky, preto sa neoplatí podliehať módnym trendom. Mali by ste sa riadiť vlastným vkusom a snažiť sa vytvoriť odolný, nadčasový vzhľad, ktorý obstojí v skúške času a bude lahodiť oku ešte mnoho rokov. Trapézové plechy k tomu určite môžu prispieť.
 

Komentáre