návrat na blog

Ako vypočítate plochu strechy?

Dátum pridania: 05.05.2023
1

Správna strešná krytina je mimoriadne dôležitým prvkom každej stavebnej konštrukcie. Jej úlohou je účinne chrániť dom pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, ako je dážď, sneh, vietor alebo slnko. Vedieť vypočítať plochu strechy je veľmi dôležité, aby bolo možné zabezpečiť správne množstvo materiálu na prácu a odhadnúť náklady na prácu. Pokračujte v čítaní, ak chcete zistiť, ako ľahko vypočítať plochu strechy, a dozvedieť sa niekoľko praktických tipov pre tento proces.

Plocha strechy - prečo je dôležité ju poznať?

Výpočet skutočnej plochy strechy je základným krokom pred nákupom materiálov na izoláciu a strešnú krytinu. Na základe plochy strechy a strešnej krytiny môžete tiež ľahko vybrať správnu konštrukciu krovu. Špecifikácie strechy zvyčajne využijete aj v neskoršej fáze, keď plánujete rozsiahlu rekonštrukciu domu.

Strešné krytiny, ako napríklad škridla alebo obľúbená plechová krytina, sa zvyčajne predávajú na metre štvorcové alebo v moduloch s konkrétnymi rozmermi, takže neznalosť plochy vašej strechy vám môže zabrániť v zadaní objednávky.

Ak prídete vykonať akékoľvek práce na vašej streche, tesár alebo pokrývač poskytne svoju cenovú ponuku aj na základe plochy vašej strechy. Preto je dobré poznať aj tieto rozmery, aby ste mohli subdodávateľov skontrolovať. Mohli by sa totiž pomýliť a čím väčšiu strechu máte, tým vyššiu cenu zaplatíte, čo je spôsobené vyššími nárokmi na materiál a prácu.

Výpočet plochy strechy - ako na to?

Najjednoduchšie by bolo jednoducho vychádzať z projektu budovy. Tam nájdete všetky rozmery potrebné na výpočet plochy strechy. Vec sa však začína komplikovať, keď je váš dom už roky starý a projekt sa nadobro stratí. Zistite, aké sú spôsoby výpočtu plochy strechy, keď pracujete s projektom aj keď nie.

Plocha strechy v metroch štvorcových - ako ju vypočítať?

Je to jednoduché, ak je vaša strecha obdĺžniková alebo štvorcová a máte plán. Potom stačí poznať rozmer dĺžky a šírky strechy a tieto dve hodnoty navzájom vynásobiť.

Ako vypočítať plochu strechy, keď má nepravidelný tvar? Situácia sa môže zdať trochu komplikovanejšia, ale aj tak môžete plochu zložitej strechy odhadnúť sami. Je užitočné rozdeliť nepravidelný tvar strechy na geometrické útvary, napr. trojuholníky alebo obdĺžniky. Potom musíte vypočítať plochu každého z týchto útvarov a sčítať ich za sebou. Tým získate celkovú plochu strechy.

Ak ste celé tie roky, odkedy ste vyšli zo školy, premýšľali, v akej situácii prídete na rad s matematickou funkciou kotangens, mali by ste vedieť, že je ideálna na výpočet plochy striech so zložitými tvarmi, ako sú napríklad strechy s viacerými sklonmi. Kotangens je skvelým pomocníkom pri výpočte uhla strechy, ktorý je nevyhnutný na presný výpočet plochy strechy.

Musíte mať na pamäti aj ďalšie prvky strechy, ako sú strešné okná, komíny alebo žľaby, ktoré môžu ovplyvniť konečný výpočet plochy strechy. Ak sú tieto prvky prítomné, ich plochy by sa mali tiež zmerať a pripočítať k celkovej ploche strechy.

Výpočet skutočnej plochy strechy

Kalkulačka plochy strechy - vaša pomoc pri výpočtoch

Kalkulačky dostupné na internete sú užitočným nástrojom, ktorý vám umožní rýchlo a jednoducho zistiť, ako vypočítať plochu strechy.

Pomocou strešnej kalkulačky si môžete ľahko vypočítať množstvo stavebných materiálov, ktoré budete potrebovať na stavbu strechy, ako sú strešné plechy, panely, skrutky, upevňovacie prvky, fólie a tepelná izolácia.

Kalkulačka sa však ukáže ako užitočná len vtedy, ak poznáte jednotlivé rozmery strechy a máte informácie o konštrukčných riešeniach použitých v budove.

Kalkulačka plochy strechy zohľadňuje aj výber vhodnej tepelnej izolácie, typ strešnej krytiny, napríklad vlnité alebo ploché plechy, a odkvapový systém. Vďaka tomu je použitie kalkulačky najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom, ako odhadnúť množstvo stavebných materiálov, ktoré budete potrebovať na realizáciu stavebných alebo rekonštrukčných prác na vašom dome.

Ako vypočítať plochu strechy, keď nemáte k dispozícii stavebný plán?

Keď nemáte plán strechy, ísť na strechu sám s meracím pásmom nie je najlepší nápad. Túto riskantnú úlohu je najlepšie prenechať odborníkom, ktorí ju dokážu vykonať bez toho, aby museli ísť na strechu. Stačí, ak si nájdete pokrývača, ktorý má laserový diaľkomer alebo iný nástroj, ktorý mu umožní bezpečne zmerať celkovú plochu strechy z úrovne zeme, pričom zohľadní uhol strechy.

Na čo musíte pamätať, ak chcete vedieť, ako vypočítať plochu strechy?

Ak máte plán strechy, najlepšie je vypočítať plochu rovnej strechy a vydeliť ju kosínusom uhla strechy. Ak má vaša strecha rôzne uhly, budete musieť vypočítať plochu pre každý uhol strechy zvlášť.

Najbežnejšie uhly strechy sú 25, 30, 35, 40, 45, ale nezabudnite, že váš architekt môže predpokladať akýkoľvek uhol, ktorého hodnota bude závisieť od miestnych stavebných podmienok a typu strešnej krytiny.

Ak je konštrukcia strechy komplikovaná, venujte pozornosť tomu, kde sa v pláne vyskytuje tzv. presah strechy. Nie vždy to na pláne uvidíte presne a v nich by mala byť plocha strechy zdvojená.

Výpočet plochy strechy - dôležitý krok pri stavbe domu

Vedieť vypočítať plochu je užitočné, keď plánujete stavbu domu. Ak si chcete byť istí, že váš dodávateľ vykonal správne merania, z ktorých vypočítal množstvo materiálu potrebného na strešnú krytinu, oplatí sa konfrontovať vaše výsledky s jeho výpočtami.

Potom si môžete byť istí, že cenová ponuka, ktorú ste dostali, nie je nadhodnotená a že množstvo materiálu, ktoré si objednáte na strechu, sa vám v budúcich rokoch nebude zdržiavať v pivnici, ak sa ukáže, že je ho príliš veľa.

Komentáre