návrat na blog

Strešný podhľad - prečo je dôležité naň pamätať pri stavbe strechy?

Dátum pridania: 13.03.2024
0

Podhľad strechy, hoci je voliteľný, zostáva dôležitým prvkom celej strešnej konštrukcie. Chráni vnútornú časť strechy pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami a ovplyvňuje estetiku a trvanlivosť strešnej krytiny. Preto je pri jeho montáži dôležité venovať mimoriadnu pozornosť detailom a kvalite vyhotovenia, aby sa zaručila dlhodobá a funkčná konštrukcia celej budovy.

Čo je strešný podhľad a aká je jeho funkcia?

Strešný podhľad sa často označuje aj ako podhľad a zohráva veľkú úlohu ako ukončovací prvok strechy, ktorý je viditeľný spod odkvapu. Hoci jeho inštalácia nie je povinná, vynechanie podhľadu môže ovplyvniť estetiku a trvanlivosť celej konštrukcie. Preto sa oplatí zvážiť jeho montáž, aby sa zabezpečila komplexná povrchová úprava strechy a ochrana pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Pomocou podhľadu môžete tiež ľahko zakryť prípadné chyby, ktoré sú výsledkom nepresnej úpravy krokiev.

Strešný podhľad tiež chráni konštrukčné prvky strechy pred nepriaznivými vplyvmi atmosférických faktorov, ako sú zrážky, nadmerné slnečné žiarenie, vlhkosť a silný vietor.

Okrem toho sa inštaláciou strešného podhľadu obmedzí prístup vzduchu do oblasti, kde sa strešný odkvap stretáva so stenou. To poskytuje dodatočnú ochranu fasády pred hromadením nečistôt a tvorbou vlhkých škvŕn v priebehu času. Treba tiež poznamenať, že strešný podhľad má za úlohu chrániť interiér strechy pred hmyzom, vtákmi a kunami, ktoré môžu spôsobiť značné škody.

Strešný podhľad - ktorý si vybrať?

Podhľad dodáva streche, ktorá je viditeľná spod odkvapu, elegantnejší vzhľad. Preto je dôležité dobre ho zladiť so štýlom budovy a použitým materiálom strechy. Na trhu sú k dispozícii rôzne typy podhľadov, pričom každý z nich má svoje výhody a nevýhody. Konečný výber bude závisieť od preferencií stavebníka a špecifík daného projektu.

Plechový podhľad - odolná a praktická povrchová úprava strechy

Plechový podhľad strechy je nielen estetickým, ale aj funkčným riešením. Je mimoriadne odolný voči poveternostným vplyvom a mechanickému poškodeniu. Plechový strešný podhľad sa nedeformuje ani pri extrémnych teplotách, vďaka čomu je vhodnou voľbou pre budovu na akomkoľvek mieste. Ak sa rozhodnete pre pozinkovaný model, môžete navyše ľahko predísť problémom s koróziou.

Ak ste si ako strešnú krytinu zvolili obľúbený trapézový plech, rovnaký materiál môžete úspešne použiť aj na úpravu odkvapu pod ním. Týmto spôsobom zaručíte celistvosť celej konštrukcie.

PVC podhľad - robustné riešenie na ochranu strechy

PVC strešný podhľad je medzi stavebníkmi obľúbenou voľbou a ponúka množstvo výhod. Tento materiál je ľahký, ľahko sa inštaluje a čistí. Okrem toho je odolný voči vlhkosti a nekoroduje, takže je ideálny na použitie v rôznych poveternostných podmienkach. Nevyžaduje si ani impregnáciu.

Výrobcovia ponúkajú strešné podhľady z PVC v rôznych farbách a prevedeniach. Vďaka tomu ho môžete ľahko zladiť so vzhľadom celej budovy. Vďaka podhľadu môžete ľahko vytvoriť estetickú úpravu strechy, ktorá bude ladiť s odkvapovými rúrami, okennými kovaniami alebo fasádou. Môžete si vybrať medzi podhľadmi z PVC v plnom a perforovanom vyhotovení na vetranie.

Ak hľadáte robustný PVC podhľad odolný voči poveternostným vplyvom, pozrite si ponuku spoločnosti KROP, ktorá ponúka inovatívne riešenia pre náročných zákazníkov. Jednoducho montovateľný a z nadčasového materiálu vyrobený PVC podhľad je dôležitým detailom, ktorý ovplyvňuje pevnosť a vzhľad strechy. Neoplatí sa ho vzdať.

Drevený podhľad strechy - tradičná povrchová úprava domov

Drevený strešný podhľad je klasické a elegantné riešenie, ktoré dodáva budove nadčasový charakter. Jeho prirodzený vzhľad a štruktúra dokonale ladia s okolím, najmä uprostred prírody. Napriek tomu je potrebné drevený podhľad pravidelne udržiavať a chrániť pred vlhkosťou a škodcami, aby si zachoval svoju krásu a trvanlivosť po mnoho rokov. Preto bude potrebná pravidelná starostlivosť, aby ste sa mohli tešiť z jeho estetiky a funkčnosti.

Podhľad strechy na krokvách - na čo treba myslieť pri montáži?

Pokiaľ ide o inštaláciu strešných podhľadových panelov na krokvy, existuje flexibilita, pokiaľ ide o spôsob ich inštalácie. Ak však šírka odkvapu nepresahuje 30 cm, odporúča sa ich uložiť pozdĺžne. Ak sa strešný podhľad inštaluje na krokvy, najlepšie je položiť ho rovnobežne so sklonom a potom ho upevniť na špeciálne laty položené kolmo na krokvy.

Do podhľadu je tiež dobré už vo fáze návrhu zahrnúť vetracie otvory, aby sa zabezpečilo voľné prúdenie vzduchu. V ideálnom prípade by ste mali tieto otázky konzultovať so skúsenými odborníkmi.

Inštalácia strešného podhľadu na krokvy môže byť tiež skvelou príležitosťou nainštalovať do neho efektné osvetlenie. Takto môžete ľahko vytvoriť jedinečný vizuálny efekt, ktorý podčiarkne charakter vášho domu a po zotmení ešte viac zvýši jeho atraktivitu.
 

Komentáre