návrat na blog

Pálená škridla - čím ju nahradiť, keď hľadáte odolnú strešnú krytinu?

Dátum pridania: 22.11.2023
0

Trh so stavebnými materiálmi dnes ponúka širokú škálu riešení, najmä pri typoch krytín u striech. Výber správneho typu strešnej krytiny môže byť náročný a to vzhľadom na špecifiká danej budovy a aj osobné preferencie investora.

Toto rozhodnutie je dôležité, pretože zvolená strešná krytina vás bude sprevádzať mnoho rokov. Hoci si tradičné riešenia, ako sú napríklad pálené škridly, získali v priebehu rokov uznanie, je potrebné upozorniť aj na dostupnosť iných alternatív, ktoré sa môžu ukázať ako rovnako účinné a hlavne ekonomickejšie.

Pálená škridla a ťažkosti, na ktoré môžete naraziť

Pálená škridla je materiál s dlhou históriou, ktorý sa na pokrývanie striech používa už mnoho rokov. Napriek tomu nie je vždy ideálnou voľbou a jej vlastnosti nemusia vyhovovať každému typu budovy. Aké potenciálne problémy sa oplatí zvážiť pri rozhodovaní pri kúpe pálených škridiel?

Veľká hmotnosť

Často spomínaným problémom v súvislosti s pálenými škridlami je ich značná hmotnosť. Štvorcový meter takejto krytiny môže vážiť až 75 kg. To si vyžaduje pevnú a stabilnú strešnú konštrukciu, ktorá je schopná túto hmotnosť uniesť. To následne prináša dodatočné náklady, a preto sa pálené škridly vo všeobecnosti neodporúčajú používať na menšie stavby, ako sú záhradné domčeky alebo altánky. V takýchto prípadoch môže byť riešením použitie plechových škridiel, vďaka ktorým sa vyhnete nákladnej prestavbe krovu, pretože nevyžadujú špeciálnu konštrukciu, ako je to v prípade pálených škridiel.

Cena pálených škridiel za meter štvorcový = drahé riešenie

Pálená škridla je jedným z najdrahších strešných krytín. Náklady na jej nákup a zosilnenie strešnej konštrukcie, ktoré budete musieť vynaložiť, aby ste splnili požiadavky vzhľadom na hmotnosť škridly, môžu byť značné a veľmi citeľné pre vašu peňaženku počas výstavby domu.

Problémy s machom

Strechy z pálených škridiel sa často stávajú živnou pôdou pre mach. Je to spôsobené poréznym povrchom škridly, ktorý môže poskytnúť ideálne prostredie pre šírenie machu. Hoci mach pokrývajúci škridlu môže pridať na estetickom vzhľade budovy, negatívne ovplyvňuje životnosť strechy a vyžaduje si pravidelnú údržbu, čím vznikajú ďalšie náklady na udržanie strechy v dobrom stave.

Krehkosť pálených škridiel

Pálené škridly sú tvrdé, čo súvisí s ich krehkosťou. Z tohto dôvodu sa môžu poškodiť počas montáže alebo prepravy. Naopak, plechová škridla je na tento typ poškodenia oveľa menej náchylná a ľahšie sa prepravuje.

Náročná inštalácia

V prípade pálenej škridly musia majstri zabezpečiť presnú strešnú konštrukciu vzhľadom na rovnomerné a prosté ukladanie tohto typu krytiny. Obzvlášť náročná je montáž pálených škridiel v blízkosti komínov, stúpačiek alebo vikierov. Vyžaduje si to precíznosť a skúsenosti. Na druhej strane plechové strešné krytiny sa kupujú v prefabrikovaných listoch a strihajú sa na mieru podľa sklonu strechy, vďaka čomu je celý proces pokrývania hladký a bezproblémový.

Jednoznačnou výhodou pálených škridiel je ich trvanlivosť. Tento typ strešnej krytiny však so sebou prináša potenciálne ťažkosti, ktoré sa oplatí vziať do úvahy pred prijatím konečného rozhodnutia. Ešte vo fáze návrhu je dobré porovnať ju s inými dostupnými možnosťami, aby ste našli najvhodnejšie riešenie pre vaše potreby a rozpočet.

Vaša alternatíva k páleným škridlám? Univerzálne plechové krytiny!

Moderná plechová strešná krytina je vynikajúcou alternatívou k tradičným páleným škridlám. Predstavuje cenovo výhodnú, a pritom vysokokvalitnú alternatívu, ktorá ponúka nekonečné možnosti prispôsobenia, a to tak z hľadiska farby, ako aj veľkosti. Plechové krytiny sa dokonale prispôsobia rôznym stavebným projektom - od moderných a minimalistických striech až po klasické domy s tradičnou strechou.
Plechová krytina, ktorú má Blachotrapez v ponuke, je výrobok navrhnutý výnimočne starostlivo, ktorý má vašej streche zabezpečiť odolnosť na dlhé roky. V súčasnosti sa tento typ krytiny teší zaslúženej obľube v prípade obytných a sakrálnych budov, ale taktiež aj budov verejných inštitúcií.

Pokročilý výrobný proces umožňuje rezanie plechu na presnú požadovanú dĺžku. Vďaka tomu je možné realizovať aj tie najneobvyklejšie objednávky a zároveň znížiť množstvo odpadu. Plechová strešná krytina Blachotrapez je efektívnym a odolným riešením, ktoré je ideálne pre rôzne typy budov a spája kvalitu, funkčnosť a estetiku.

Prečo je plechová krytina vhodná na vašu strechu?

Každý, kto sa niekedy pustil do stavby domu, vie, ako rýchlo sa dá vyčerpať rozpočet. Strecha je často jedným z prvkov, ktoré spotrebujú značnú časť dostupných finančných prostriedkov. Preto je obľúbená plechová krytina výbornou voľbou, pretože dokáže znížiť náklady na pokrytie strechy.

Je vynikajúcou alternatívou k tradičným páleným škridlám a iným typom strešnej krytiny. Výberom plechovej krytiny sa investor nemusí obávať o kvalitu alebo životnosť strechy svojej budovy. Okrem toho sa oplatí zvoliť toto riešenie, ak vám záleží na tom, aby ste mali ľahkú, ale zároveň vodotesnú a odolnú strešnú krytinu.

Plechová krytina je výbornou alternatívou pre tých, ktorým záleží na kvalite a chcú mať istotu, že v budúcnosti, v prípade rozšírenia strechy svojho domu, budú môcť jednoducho zakúpiť identickú krytinu, čím zabezpečia architektonickú celistvosť budovy. Jej rýchla a jednoduchá montáž a prijateľná cena z nej robia modernú a univerzálnu voľbu.

Komentáre