návrat na blog

Oplechovanie komína - dôležitý krok na udržanie tesnosti strechy

Dátum pridania: 08.04.2024
0

Komín prechádza cez sklon strechy a prerušuje kontinuitu všetkých jej vrstiev. Preto je zvyčajne oblasť okolo neho prvá a najpodozrivejšia, keď začne strecha zatekať. Z tohto dôvodu je správne oplechovanie komína dôležitou súčasťou procesu pokrývania strechy a pomáha zabezpečiť vodotesnosť celej konštrukcie.

Na dosiahnutie tohto cieľa je nevyhnutné použiť kvalitné materiály a každý krok vykonať precízne. Prečítajte si podrobnejšie informácie o tejto téme a o tom, ako by malo vyzerať odborné oplechovanie komína.

Čo je to oplechovanie komína a prečo je také dôležité?

Oplechovanie komína zohráva kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní ochrany strechy pred dažďom, snehom a inými nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Pri správnom vyhotovení zabezpečuje nielen tesnosť okolo komína, ale chráni aj celú strešnú konštrukciu pred nežiadúcim prenikaním vody a vlhkosti do budovy.

Oplechovanie komína sa vykonáva pred položením strešnej krytiny, pričom sa zároveň zohľadňujú aj ostatné potrebné oplechovania. Všetky práce by sa mali vykonávať vo fáze otvoreného plášťa. Hoci hydroizolácia strechy nie je zložitá úloha, oplechovanie komína si vyžaduje osobitnú presnosť, ako aj znalosti a skúsenosti. Preto sa odporúča zveriť ju skúseným odborníkom, aby sa predišlo prípadným problémom so zatekajúcou strechou, ktoré si môžu v budúcnosti vyžiadať nákladné opravy.

Plechové oplechovanie komína - s akou strešnou krytinou bude fungovať?

Materiál použitý na oplechovanie komína by mal byť zladený s typom strešnej krytiny, aby celok vyzeral bezchybne.

Plechové oplechovanie komína dobre funguje, keď je strešnou krytinou obľúbená škridla alebo trapézový plech. Oba materiály sa vyznačujú vysokou trvanlivosťou a odolnosťou voči poveternostným podmienkam a umožňujú, aby oplechovanie harmonicky ladilo s krytinou a podčiarklo jednotný vzhľad celej strešnej konštrukcie. Vďaka tomu oplechovanie komína z trapézového plechu alebo plechových škridiel poskytuje spoľahlivú ochranu pred vlhkosťou a inými vonkajšími vplyvmi a dodáva budove estetický a nadčasový vzhľad.

Oplechovanie komína - ako sa pripraviť?

Bez ohľadu na to, či sa chystáte oplechovať komín alebo použiť trapézový plech alebo plechovú strešnú krytinu, musíte dbať na správne ukončenie počiatočnej krycej vrstvy. 

Aby sa zabezpečila vzduchotesnosť, je potrebné fóliu opatrne pretiahnuť cez komín a starostlivo ju prilepiť ku komínu. Na tento účel sa používajú špeciálne pásky, ktoré zabezpečia dokonalé utesnenie. Fólia sa najprv oblepí okolo prednej časti komína, potom sa nanesie na boky komína a nakoniec sa zabezpečí zadná časť komína od hrebeňa. Táto metóda ochráni interiér budovy pred únikom vody.

Ako mám vykonať upevnenie plechu pri oplechovaní komína?

Montáž plechu pri oplechovaní komína možno vykonať viacerými spôsobmi, existuje však riešenie, ktoré zabezpečuje najvyššiu tesnosť, a to vytvorenie zárezu v komíne. Ide o tzv. výdrevu, do ktorej sa vtlačí dilatačná lišta. Tento proces si vyžaduje použitie uhlovej brúsky. Alternatívou k štandardnému plechovému oplechovaniu komína je použitie špeciálnej lišty, ktorá celý proces urýchľuje, pretože odpadá potreba vyrezávať v komíne drážky, do ktorých sa plech lisuje.

Akým chybám sa možno vyhnúť pri práci na komíne?

Ošetrenie komína pomocou švíkového kovu alebo akejkoľvek inej metódy si vyžaduje precíznosť a odbornosť. Je ľahké urobiť chybu, ktorá môže neskôr, keď sa zistí, že do strechy zateká, vyvolať značné dodatočné náklady. 

Aké sú najčastejšie chyby pri oplechovaní komína?

  • Nesprávne poradie oplechovania komína môže mať za následok zachytávanie vody cez plech alebo inú krytinu. V dôsledku toho môže voda vniknúť cez miesto napojenia oplechovania a spôsobiť zatekanie.
  • Použitie nevhodných tesniacich pások môže mať tiež za následok budúce netesnosti.
  • Príliš tuhá konštrukcia príruby môže spôsobiť, že sa ťažko prispôsobí tvaru komína, čo má za následok nedostatočnú tesnosť a potenciálne netesnosti.
  • Nepresné vyplnenie medzier silikónom môže viesť k vnikaniu vody do budovy.
  • Umiestnenie príliš krátkeho kusu plechu pod strešnú krytinu môže viesť k netesnostiam.
  • Nedostatočné prispôsobenie plechu tvaru krytiny môže viesť k estetickým nedokonalostiam a potenciálnym netesnostiam, od ktorých je už len krôčik k zatekajúcej streche.

Nezabudnite, že výberom odborníkov, ktorí pre vás vykonajú profesionálne oplechovanie komína z plechu, sa môžete vyhnúť uvedeným chybám a zabezpečiť si netesnú strešnú krytinu na dlhé roky. 

Komentáre