návrat na blog

Niekoľko dobrých rád k montáži strešného okna

Dátum pridania: 24.06.2021
1

Strešné okná sú výnimočné nielen svojou lokáciou v ústrety oblakom, mimo dosahu všetkých zvedavých pohľadov, ale tiež svojím špecifickým spôsobom montáže a manipulácie. Nečudo, že sa v posledných rokoch tešia stále väčšej obľube. Ak máte vlastný dom so strechou, ale vaše podkrovie slúži len ako úložisko všetkého, čo sa niekedy môže zísť, spozornite! Povieme vám, ako si správne a jednoducho strešné okno  namontovať a čomu sa pri montáži vyhnúť.

Nie je to také jednoduché, ako sa zdá

Často sa stáva, že po niekoľkých rokoch po kolaudácii domu alebo rekonštrukcii strechy sa majitelia rozhodnú zobytniť aj svoje podkrovie. Dôvodov takéhoto oneskoreného rozhodnutia býva niekoľko. Niekedy je to nedostatok prostriedkov v čase výstavby, inokedy nerozhodnosť majiteľov a vo väčšine prípadov rozrastajúca sa rodinka. V drvivej väčšine prípadov však má podkrovná časť už istú predprípravu za sebou a veľakrát stačí doriešiť už len detaily - napríklad osadiť strešné okná. A hoci je internet plný návodov a zaručených rád, správnu montáž strešného okna nie je múdre podceniť. A preto, ak si nie ste istí svojimi schopnosťami alebo možnosťami, je lepšie sa obrátiť na odborníkov, ktorí túto problematiku dokonale ovládajú. Nechcete predsa kaziť dokonalú atmosféru podkrovia zatekajúcim či prefukujúcim oknom.

Strešné okná DAKEA od spoločnosti Blachotrapez - Blachotrapez.sk

 

Plánovanie je dôležité!

Ak sme vás ešte stále neodradili a cítite sa dosť zruční na svojpomocnú montáž strešného okna, možno vám pomôže pár tipov a dobrých rád, ako sa vyhnúť zásadným chybám. Ešte pred tým, ako sa pustíte do samotných prác, je potrebné dôkladne si celý projekt naplánovať. Aký počet okien potrebujete osadiť, ako veľké by mali byť, či aké možnosti vám vaša súčasná strecha poskytuje? Už vopred je dobré mať podkrovie predelené priečkami, aby bolo jasné, ako veľký priestor nám bude okno presvetľovať. Nezáleží však len na veľkosti miestností. Dôležitá je tiež ich orientácia či klimatické podmienky v dome, ale tiež v oblasti. Taktiež sklon strechy určuje, akú veľkosť okien si na dom zvoliť. Väčšinou platí, že čím je strecha strmšia, teda má väčší sklon, tým väčšie okná si môžete dovoliť. Naopak, na strechy s menším sklonom je vhodnejšie umiestniť menšie okná. Pamätajte, pri strešných oknách nie vždy platí, že čím väčšie, tým lepšie.

Pre tých, ktorí si na to trúfnu

Asi za najdôležitejšie pri montáži strešného okna je výber vhodného miesta na streche. V tom ideálnom prípade by to mal byť priestor medzi dvoma krokvami, aby sa nenarušila stabilita v mieste výrezu. Samotný výrez je oveľa náročnejší pri plechových strechách ako pri strechách škridlových. Tu treba dať veľký pozor, aby sa plech pri rezaní nepoškodil, ale tiež aby vsadené okná nepôsobili na existujúcej plechovej streche rušivo. V tomto prípade je naozaj lepšou voľbou osloviť skúseného klampiara. Ten zabezpečí, aby lemovanie okolo okien bolo robené presne na mieru, nie štandardné dodávané spolu s oknami. V každom  prípade je potrebné najprv demontovať strešnú krytinu v mieste, kde bude robený výrez pre okno, a to počnúc strešnými latami, cez izolačné vrstvy až po vnútorný obklad sadrokartónu či dreva. Pri samotnej montáži okna je dobré riadiť sa pokynmi výrobcu a dať si záležať na správnej polohe okna.

Komentáre