návrat na blog

Ako je to s hlukom pod plechovou strechou?

Dátum pridania: 12.07.2021
0

Pri výbere strešnej krytiny sa držíme mnohých kritérií. Chceme predsa, aby naša strecha bola krásna, aby nám dlho vydržala a nepotrebovala žiadnu špeciálnu údržbu, aby bola ľahká a pevná zároveň a nakoniec, aby sa pod ňou dobre žilo. Pri plechových strechách sa však veľmi často stretávame s mylnou predstavou, že dostatočne neizoluje vonkajšie zvuky a počas dažďa či krupobitia by nás mohlo toto silné rezonovanie rušiť. Je to pravda?

Bez vetra sa ani lístok nepohne

Plech je materiál, ktorý je veľmi pevný, odolný, tvárny a ľahký. Nie je preto žiadnym prekvapením, že sa s veľkou obľubou používa takmer v každej oblasti nášho života. Plechové strešné krytiny nie sú výnimkou. Ak si zoberieme ľubovoľný kus plechu a udrieme doň silou, pozornému uchu a oku neujde, že začne rezonovať. Práve tieto vibrácie spôsobujú istú mieru hluku. Ak je však plech pevne a celou plochou položený na podložke, žiadnych vibrácií sa nedočkáme. Čo to znamená v praxi? Pri stavbe plechovej strechy sú stanovené pevné a jasné postupy, ktoré vznikali vďaka dlhoročným skúsenostiam a rokmi praxe. Je zrejmé, že na úroveň hluku vplýva u plechovej strešnej krytiny hlavne typ profilu. Čím hustejšie profilovaný je plech, tým viac eliminuje neželané vibrácie. Práve z tohto dôvodu sa pod rovný falcovaný plech ukladá pevný drevený podklad, takzvané debnenie. Hneď ako je plech uložený na pevnom základe, nemá priestor sa vlniť. Naopak profilovaná strešná krytina, ako je napríklad German Simetric, práve vďaka dvojitému profilovaniu tieto nechcené vibrácie výrazne eliminuje. Takže ak nás pri voľbe plechovej strešnej krytiny odrádza len jej hlučnosť, voľba profilovaného plechu by mohla naše obavy uviesť na prijateľnú mieru.

Plechová strecha počas dažďa nie je hlučná, zistite viac na blachotrapez.sk

 

Dostatočná izolácia a odborná montáž tiež robia svoje

Ak sa na plechovú strechu pozrieme v priereze, nájdeme medzi plechom a stenou v interiéri niekoľko vrstiev izolácie a podkladov. Na krokvy sa umiestňuje difúzna fólia, ktorá je potom upevnená kontralatami. Až na kontralaty sa pripevňuje plechová krytina. Medzi plechom a difúznou fóliou tak vzniká vzduchová medzera, ktorá slúži na odvetrávanie strechy. Vo väčšine prípadov sa pod strechou robí ešte tepelná izolácia a až potom sa dostávame v interiéri k obkladu stien, buď sadrokartónom, alebo tiež drevom. Každá z týchto vrstiev má okrem svojho prvoradého významu tiež nemalý podiel na tom, aby dostatočne eliminovala zvuky z exteriéru. Je skutočne malá šanca, že by sme cez tieto vrstvy mohli počuť zvuky dažďových kvapiek dopadajúcich na plech.

 Zloženie plechovej strechy. Zistite viac u našich špecialistov na blachotrapez.sk

Život pod strechou z plechovej krytiny nie je o nič horší ako pod strechou z hocijakého iného materiálu. Nedajme sa odradiť predsudkami a mýtmi, ktoré medzi ľuďmi kolujú od čias, keď sa na strechy nepoužívali takmer žiadne izolácie a vonkajší hluk bolo počuť pod akýmkoľvek typom strešnej krytiny. Dnes sa strechy robia celkom inak ako kedysi. Používajú sa moderné a kvalitné materiály, ktoré majú nielen výborné tepelnoizolačné schopnosti, ale dokážu tiež izolovať aj zvuky. Plechová strešná krytina dokáže dodať každej streche osobitý dizajn a štýl. Hluk je to posledné, čoho sa v tomto prípade treba obávať. 

Komentáre