návrat na blog

Ktorý trapézový plech na strechu je najlepší?

Dátum pridania: 29.05.2022
0

Existuje mnoho typov strešných krytín vyrobených z plechu. Preto nie je prekvapujúce, že výber správnej strešnej krytiny je problematický. Zaujímate sa o trapézový plech, ale neviete, aký typ trapézového plechu si vybrať? Zaujíma vás, ktorý trapézový plech na strechu je najlepší? Tu je niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu dozvedieť sa viac o rôznych typoch trapézových plechov, od ich profilov až po cenové rozdiely.

Trapézový plech a ostatné plechové krytiny

Pri výbere trapézového plechu by ste mali venovať pozornosť ochranným opatreniam používaným počas výroby. Čím lepšie bol plech vo výrobe pripravený na extrémne poveternostné podmienky, tým dlhšie bude plniť svoju úlohu. To sa premietne aj do dostatočne dlhej záruky výrobcu. Skôr než sa rozhodnete pre konkrétny typ plechu, informujte sa aj o špecifických vlastnostiach iných plechových krytín než trapézový plech. Poďme sa teda pozrieť na zaujímavé alternatívy.

Plechová strešná krytina a jej typy

Jedným z často vyberaných riešení sú strešné škridlové krytiny. Je to strešná krytina pripomínajúca keramické škridle. Rozdiel spočíva vo vytrvalosti. Strešné škridlové krytiny majú nižšiu životnosť ako keramické škridle. To je jeden z dôvodov, prečo je cena strešnej škridlovej krytiny taká prijateľná. 

Plechové strešné krytiny sú dostupné vo forme modulov alebo plechov, vďaka čomu nie je montáž náročná. Rozlišujeme niekoľko populárnych typov tohto strešného materiálu:

  • plechová strešná krytina vyrobená z pozinkovaného oceľového plechu a zaistená umelým materiálom, ako je plastizol alebo polyester
  • plechová strešná krytina s posypom, ktorá zaisťuje dlhšiu životnosť a je vizuálne atraktívnejšia.

Plechové strešné krytiny so špeciálnou povrchovou úpravou sú výbornou alternatívou krytiny, ktorá pre svoju hmotnosť nebude pre niektoré konštrukčné riešenia dobrým riešením. Je pravda, že tento typ plechovej krytiny je drahší ako obyčajná plechová škridla, no pri zohľadnení všetkých jej výhod sa oplatí o takejto investícii uvažovať. Tým skôr, že škridla sa dodáva v mnohých zaujímavých farebných variantoch. Vďaka tomu si ľahko vyberiete riešenie štýlu zástavby budovy

Trapézový plech. Predbežná charakteristika

Trapézové plechy sú tiež veľmi populárne. Ide o profilované plechy s jadrom vyrobeným z ocele alebo hliníka chránené špeciálnym náterom.

Trapézové plechy sa odlišujú ich nízkou hmotnosťou. Vďaka tomu môžu byť inštalované aj na slabom strešnom krove. Napriek nízkej cene sú trapézové plechy veľmi pevné a zriedka podliehajú mechanickým chybám. Okrem toho špeciálny náter trapézových plechov chráni strešnú krytinu pred nadmernou vlhkosťou a koróziou. Z tohto dôvodu sa trapézové plechy často používajú v bytovej architektúre, ako aj v poľnohospodárskej a priemyselnej architektúre. Často slúžia nielen ako strešná krytina, ale používajú sa aj na fasády.

Ktorý trapézový plech je najlepší?

Ktorý trapézový plech na strechu je najlepší? Na túto otázku nie je možné jednoducho odpovedať. Strešná krytina by mala byť vybraná podľa vašich vlastných potrieb a konštrukčných riešení konkrétneho objektu. 

Zvážte typ ochranného povlaku plechu. Od ochranného povlaku plechu závisí životnosť strešnej krytiny, a teda aj záručná doba. Záručná doba je spravidla 25 rokov pre pozinkované plechy a až 50 rokov pre plechy, ktoré sú chránené polyuretánovým povlakom pozostávajúcim z niekoľkých vrstiev.

Ktorý trapézový plech na strechu je najlepší

Typy trapézových plechov

Pri výbere správneho trapézového plechu sa môžeme riadiť rôznymi kritériami. Po prvé, zvážte výšku profilu a hrúbku materiálu. Po druhé, dôležitý je aj typ ochranného povlaku. Podľa typu ochranného povlaku rozlišujeme okrem iného hliníkovo zinkový, polyesterový, polyuretánový alebo pozinkovaný trapézový plech.

Profil plechu si vyberte podľa typu stavebného objektu. Profil plechu sa bude líšiť v závislosti od toho, či zvolíme strešnú krytinu pre priemyselné alebo pre obytné zariadenie. Okrem toho existujú rôzne typy plechov podľa ich použitia. Podľa použitia plechov rozlišujeme:

  • konštrukčné plechy, ktoré sa používajú ako súčasť strešného systému s tepelnou izoláciou a vhodnou ochranou vrstvou,
  • ochranné plechy, ktoré sa používajú ako vonkajšie opláštenie stenových a strešných priečok.

Teraz sa pozrime podrobnejšie na rôzne delenia trapézových plechov, začínajúc od typu profilu.

Typy trapézových plechov podľa profilu

Ak bolo uvedené vyššie, v závislosti od toho, ako a kde používame trapézový plech, je potrebné vybrať krytinu s vhodným profilom. Rozlišujeme nasledovné profile trapézových plechov:

  • nízky profil, t. j. napríklad T8 používaný na fasády,
  • stredný profil, napríklad T14, T18, T20 určený pre obytné, úžitkové budovy, ako aj letné domy a garáže,
  • vysoký profil, t. j. T35, T50 a T55 určený pre veľkoplošné zariadenia, napríklad sklady a výrobné haly.

Pre nosné konštrukcie, ktoré sa vyznačujú veľkým rozpätím, sa používajú plechy s profilmi T135 alebo T200.

Typy trapézových plechových materiálov

Ako už bolo spomenuté, trapézové plechy majú hliníkové alebo oceľové jadro a vhodný ochranný povlak. To znamená, že plech je chránený zinkom, hliníkovým zinkom alebo zliatinou zinku a horčíka. Posledné riešenie poskytuje veľmi vysokú ochranu strechy pred škodlivými účinkami poveternostných podmienok. Trapézové plechy pokryté jedným z vyššie uvedených náterov sú často vyberané pre výrobné zariadenia, skladové haly alebo priemyselné zariadenia.

Okrem vyššie uvedených typov ochranných povlakov sa používajú aj rôzne druhy plastov. Niektoré plastové povlaky pozostávajú z viacerých vrstiev napríklad z polyuretánu a polyamidu alebo polyestru (napríklad hrubozrnné rohože). Vyrábajú sa aj hrubé povlaky chrániace pred chemikáliami (napríklad plastizolové nátery). 

Trapézové plechy sa nakoniec pokrývajú špeciálnym dekoratívnym lakom. Špeciálny dekoratívny lak zatraktívňuje trapézové plechy.

Trapézový plech a rozmery

Okrem správneho profilu je tiež potrebné vybrať plech so správnymi rozmermi. V tejto súvislosti by sa mali zohľadniť dva dôležité parametre.

Hovoríme o celkovej a užitočnej šírke trapézového plechu. Celková šírka trapézového plechu je ten správny rozmer plechu. Celkovú šírku trapézového plechu získate, ak zmeriate plech meracou páskou. Užitočná šírka trapézového plechu Vám zase umožňuje posúdiť, koľko metrov strešnej krytiny potrebujete na pokrytie strechy, berúc do úvahy požadované prekrytia. Hodnotu užitočnej šírky trapézového plechu získate ak od celkovej šírky trapézového plechu odpočítate šírku potrebného prekrytia, na ktorý sú plechy ukladané.

Trapézový plech na strechu. Čomu by ste mali venovať pozornosť pred uložením trapézového plechu?

Čo sa oplatí vedieť pred zakúpením trapézového plechu? Ako každá strešná krytina aj trapézový plech má určité nedostatky. Jednou z najväčších nevýhod trapézového plechu je nízka odolnosť voči zvukom prichádzajúcim zvonku. To môže byť veľmi zaťažujúce pri častých lejakoch. Preto sa odporúča zamontovať vhodné izolačné materiály ako je sklená vata, minerálna vata alebo celulóza.

Zaujíma vás, akú farbu trapézového plechu si vybrať? Nemusíte sa báť, že nebudete mať dostatok možností na výber. Na trhu je široká škála farieb. Taktiež si môžete ľahko vybrať odtieň plechu podľa svojich preferencií a prispôsobiť plech estetike celej budovy.

Koľko stojí trapézový plech?

Neexistuje lacnejšia strešná krytina ako trapézový plech. Preto je trapézový plech taký populárny. Samozrejme, ceny trapézových plechov sa líšia v závislosti od typu profilu, hrúbky a typu ochranného povlaku.

Čím lepší je ochranný povlak (napríklad pozinkovaný plech), tým vyššia bude cena strešnej krytiny. Lacnejšie plechy, ktoré nie sú tak dobre chránené, sa rýchlo poškodia. Preto sa oplatí investovať do strešnej krytiny, ktorá sa bude vyznačovať dlhou životnosťou.

Trapézový plech na strechu. Používaný alebo nový?

Nákup používaného trapézového plechu je vzhľadom na prijateľnú cenu - lákavý. Bohužiaľ je takmer nemožné zladiť rozmery trapézových plechov s rozmermi strechy najmä pre neštandardné konštrukčné riešenia. Používaný plech tiež nemá žiadnu záruku a je nepravdepodobné, že vydrží príliš dlho. Plech sa postupom času opotrebováva v dôsledku poveternostných podmienok. Preto v prípade rodinných domov je dobrým riešením nový plech.

Používaný trapézový plech sa však môže použiť na pokrytie malej technickej miestnosti alebo priestoru na náradie.

Súhrn

Plechové krytiny sú veľmi populárne vďaka nízkej cene a vizuálnej príťažlivosti. Pri výbere trapézového plechu je potrebné vziať do úvahy vhodné rozmery, profil plechu a typ ochranného náteru. Takto sa vytvárajú rôzne typy strešných krytín vyrobených z plechu. Každá strešná krytina bude v praxi lepšia alebo horšia v závislosti od typu stavebného objektu a individuálnych očakávaní.
 

Komentáre