návrat na blog

Aké oplotenie nehnuteľnosti si vybrať?

Dátum pridania: 04.05.2022
2
6 minut

Oplotenie pozemku spĺňa estetickú, ochrannú funkciu a zabezpečuje súkromie. Oplotenie pozemku predstavuje teda mimoriadne dôležitú časť celého pozemku. Veľmi veľký počet rôznych druhov oplotenia, množstvo vzorov a farebných variantov spôsobujú, že výber ideálneho riešenia nie je jednoduchý. Význam má nielen vizuálna atraktívnosť oplotenia. Na čo sa treba sústrediť? Aké oplotenie domu si vybrať?

Oplotenie nehnuteľnosti. Ako si vybrať najlepšie?

Všetko záleží od priestoru, v ktorom sa nachádza Váš dom. Ak je Váš dom umiestnený ďalej od iných budov, môžete popustiť uzdu Vašej fantázii a vybrať si neštandardné a dokonca úplne extravagantné riešenie.

Ak však Váš pozemok susedí s množstvom iných pozemkov, je vhodné zohľadniť architektonické riešenia použité v blízkosti Vášho pozemku. Môžete si preto vybrať oplotenie v súlade so štýlom zástavby Vášho okolia. Zorientujte sa tiež, či je schválený územný plán miesta, v ktorom bývate. Je vhodné zohľadniť pravidlá zahrnuté v pláne.

Oplotenie je doplnením Vašej nehnuteľnosti. Samotné oplotenie môže byť tiež atraktívne. Oplotenie zvýrazňuje tiež prednosti domu a charakter celého pozemku. Osoby, ktoré si cenia súkromie a pokoj, by mali myslieť na také oplotenie, ktoré bude účinne chrániť pozemok pred nežiadúcimi hosťami. Akú oplotenie nehnuteľnosti si teda vybrať? Pozrime sa na rôzne druhy riešení.

Aké sú druhy oplotenia?

Oplotenie vo farbe fasády domu, materiál oplotenia prispôsobený k zástavbe a vzor oplotenia, ktorý dá pozemku charakter… všetko závisí od Vašich preferencii.

Máte radi moderné architektonické akcenty alebo uprednostňujete klasiku? Chcete mať dobrý výhľad na okolie alebo sa chrániť pred vonkajším svetom? Poznajte rôzne druhy oplotenia a rozhodnite, ktoré z nich najviac vyhovuje Vašim očakávaniam.

Panelové oplotenie

Panelové ploty sú estetické a vhodné pre rozľahlé priestory. Panelové ploty sú veľmi populárne nielen kvôli peknému výzoru, ale aj kvôli cenovej dostupnosti. Dodatočne sa jednoducho montujú a sú všeobecne dostupné.

Drôtené panelové oplotenie bude pre Vás vhodným riešením, ak sa nechcete úplne izolovať od okolia. Drôtené panelové oplotenie úplne nezacláňa okolie. Vždy môžete využiť pásky prepletané cez očká, ktoré výborne zvýraznia prednosti pozemku. 

Ak staviate panelový plot, použite základné betónové dosky. Vďaka tomu predídete rozrastajúcej sa burine, ktorá by sa mohla dostať na Váš pozemok spoza plota, zvonka.

Panelové oplotenie

 

Murované oplotenie

Ak bývate v hlučnom okolí a bezpečnosť je pre Vás prioritou, zvážte výber betónového plotu. Solídna konštrukcia a účinná ochrana pred zvukmi z vonku je doménou tohto druhu oplotenia.

Murované oplotenie je vhodné aj v prípade osôb, ktoré si cenia súkromie a chcú sa odčleniť od susedov. Osoby zvonka budú mať obmedzenú viditeľnosť na Váš pozemok a Vy sa budete cítiť komfortne.

Kovové oplotenie

Viacročná trvanlivosť a modernosť to sú vlastnosti kovového oplotenia. Kovový plot je vhodný nielen v prípade moderných architektonických riešení. Zvislý kovový plot dopĺňa aj  nehnuteľnosti v klasickom štýle. 

Môžete si vybrať mriežkovaný kovový plot, aby ste si neobmedzili výhľad smerom navonok  alebo plné kovové oplotenie, aby ste sa postarali o svoje súkromie.

Drevené oplotenie

Máte dosť kovu a betónu? Ceníte si kontakt s prírodou? Vyberte si drevené oplotenie. 

Na trhu je viac zaujímavých vzorov. Vďaka tomu môžete doladiť oplotenie k svojmu pozemku. Určite nájdete zaujímavé riešenie. Nezávisle od toho, či Vaša nehnuteľnosť je čistá klasika alebo úplne moderná budova.

Živé ohrady z kríkov, stromov a rastlín 

Živé ohrady z kríkov je ďalšia výborná voľba pre osoby, ktoré majú radi prírodné riešenia. Oplatí sa myslieť na celoročné kríky a rastliny a vybrať na príklad vavrínovú čerešňu. Vďaka tomu bude vaše oplotenie zelené aj na jeseň.

Plusom živých plotov z kríkov je možnosť ľubovoľnej zmeny oplotenia. Umožňuje to vytvoriť buď klasickú usporiadanú formu alebo úplne nekonvenčný tvar.

Plechové oplotenia

Klasické oplotenie z plechových dosiek sú nielen pekné, ale sú aj veľmi solídne. Na rozdiel od  drevených plotov nie je potrebná častá údržba. Vďaka tomu môžete ušetriť čas a tešiť sa vysokou kvalitným plotom dlhé roky.

V prospech plechových plotov hovorí aj bezproblémová montáž. Každý, kto rád majstruje, si určite poradí s montážou tohto plotu na svojom pozemku.

Plechové oplotenia

 

Gabiónové ploty

Gabiónové ploty sú riešením, o ktorom ešte nepočuli všetci. Popularita gabiónových plotov však neustále rastie. Je to preto, lebo gabiónové ploty môžete obohacovať o ľubovoľne vybrané výplne. 

Sklo, farebný betón, skalný materiál. Môžete stvoriť vlastnú jedinečnú kompozíciu. To je výborne riešenie pre osoby, ktoré si cenia individuálnosť a nekonvenčný prístup k stavebníctvu.

Oplotenie domu a štýl budovy

Na koniec sa oplatí zohľadniť štýl budovy. Ak si ceníte celistvosť a poriadok, vyberte si  oplotenie, ktoré je vhodné pre architektonické riešenia použité na Vašom pozemku. 

Moderná rezidencia s oplotením v dedinskom štýle, dedinský kaštieľ s monumentálnou, modernou bránou. Tieto spojenia skôr nebudú veľmi atraktívne. Samozrejme, počíta sa predovšetkým Vaša tvorivá invencia. Riaďte sa preto Vašimi vlastnými predstavami a nezabúdajte na praktické funkcie, aké spĺňa oplotenie domu.

Zhrnutie

Sumarizujúc, ak sa zamýšľate, aké oplotenie domu vybrať, pamätajte na tri dôležité faktory. Hovoríme o estetike zhotovenia, trvanlivosti a ochrane pred hlukom. Drevené ploty si budú vyžadovať údržbu častejšie než iné oplotenia. Neznamená to, že iné ploty sa neničia. Používanie vhodných impregnujúcich prostriedkov je dôležité prakticky v každom prípade. Je dobré na to pamätať, ak sa chcete tešiť pekným a solídnym oplotením dlhé roky.

Mriežkované ploty nie sú najlepším nápadom pre osoby, ktoré chcú účinne zakryť pozemok  pred zrakom okoloidúcich. Mriežkované ploty sú však vynikajúce, ak chcete, aby Vašu zástavbu bolo vidieť spoza plota a chcete dobre vidieť z Vášho pozemku na okolie.

Viete už, aké funkcie spĺňajú rôzne druhy oplotenia a aké konkrétne ploty sú vhodné pre jednotlivé štýly zástavby. Teraz stačí len vybrať príslušnú farbu. Všetko je to na Vašom rozhodnutí!

Komentáre