návrat na blog

Ako vybrať farbu fasády, aby pasovala k farbe strechy?

Dátum pridania: 24.03.2022
1
10 minut

Projektovanie vonkajšieho výzoru domu zahŕňa veľa nástrah, ktoré môžu spôsobiť, že náš vysnívaný projekt domu napokon nebude taký, ako sme si predstavovali. Ako máme vyberať farby, aby celý vonkajší výzor nehnuteľnosti bol ucelený, estetický a milý pre oko?

Akú vybrať farbu strechy v závislosti od štýlu domu?

Prvou vecou, na ktorú by sme mali pri výbere farby strechy sústrediť, je štýl, v ktorom bola daná nehnuteľnosť postavená.  Existuje niekoľko rôznych štýlov domov a každý z nich má svoje špecifické vlastnosti. Oplatí sa najskôr určiť, aký je štýl domu, aby sme správne vybrali farbu strechy a tiež  stavebné materiály, ktoré sa použijú na výstavbu strechy.

  • Tradičný štýl domu: najčastejšie vyberaná strecha opisovaná v projekte tradičného štýlu domu je klasická, medená alebo červená strecha. Toto je voľba, ktorá sa najčastejšie objavuje pri starších budovách. Klasická, medená alebo červená farba strechy je z palety teplých farieb a spája sa s domácou bezpečnosťou, teplom a povzbudením tráviť v nej čas. Tento efekt sa posilní výberom vlnitých vzorov plechovej škridlovej krytiny z dostupných stavebných materiálov. Tento tradičný štýl domu je najčastejšie vyberaný štýl domu. A teda aj typ strechy.
  • Moderný štýl domu: na rozdiel od tradičného štýlu moderný štýl domu je najlepšie zladený so strechami z palety studených farieb. Pre moderný štýl domu sú vhodné hlavne čierna a biela farba strechy ako aj rôzne odtiene šedej, napríklad striebro alebo grafit. Výber farby je najčastejšie spojený s rozhodnutím, aký stavebný materiál vybrať ku streche vyrobenej z plechovej škridlovej krytiny.
  • Minimalistický štýl domu: projekt minimalistického štýlu domu obyčajne predpokladá použitie prvkov moderného štýlu. Preto farba strechy je v tomto prípade najčastejšie čierna alebo iná tmavá farba. Strecha je najčastejšie vyrobená zo strešných panelov alebo strešného a obkladového falcovaného plechu.
  • Rustikálny štýl domu: najbežnejším stavebným materiálom použitým v tomto type konštrukcie sú plechové škridlové krytiny. Rustikálny štýl sa vyznačuje vysokou farebnou estetikou, preto najčastejšie vyberané farby strechy v tomto prípade budú odtiene zelenej, medenej a hnedej.
  • Škandinávsky štýl domu: pre projekt domu postavený v tomto štýle je hlavnou farbou strešného materiálu šedá a jej rôzne odtiene, obyčajne tie jasnejšie. V tomto type budov sa na zakrytie strechy obyčajne používajú plechové škridlové krytiny na plochú konštrukciu strechy.
  • Stredozemnomorský štýl domu: v tomto prípade máme veľké možnosti výberu farieb strechy. Farebná paleta, ktorá vyhovuje tomuto štýlu, je veľká. Hlavné farby sú teplejšie žlté, medené, červené alebo hnedé. Stredozemnomorský štýl predpokladá tiež použitie odtieňov zelenej a modrej farby.

Ako si vybrať farbu strechy k fasáde?

V prípade výberu farby strechy k fasády stojí za to pripomenúť, že je oveľa jednoduchšie a lacnejšie zmeniť farbu fasády než farbu strechy. Ak vyberáme vonkajšie farby pre budovu a strechu, farba strechy by sa mala považovať za nadradenú. Ako si správne vybrať farbu strechy, keď je už fasáda nafarbená? Oplatí sa riadiť nasledujúcimi tipmi:

  • Fasáda v bielej farbe - najuniverzálnejšia dostupná farba, celkom dobre pasuje s akoukoľvek farbou strechy, hoci najbežnejšou kombináciou je biela fasáda a červená strecha. Je to najobľúbenejšie spojenie, ktoré môžeme vidieť v Poľsku, a to ako v meste, tak aj na vidieku, kde veľa domov vyzerá rovnako. To však nie je jediná dobrá kombinácia. Vďaka vysokej univerzálnosti bielej farby si môžeme dovoliť akékoľvek kombinácie, aj keď by sme to samozrejme nemali preháňať, aby sme nenarušili estetiku.
  • Modrá a zelená fasáda – v prípade týchto farieb by sa povrch strechy mal vyberať veľmi starostlivo. Je veľmi ľahké prekročiť hranicu "gýču" a škaredosti. Veľmi dobrým riešením v kombinácii s odtieňmi zelenej farby sú plechové škridlové krytiny s odtieňom hnedej. Ideálna je ebenová alebo čokoládová farba strechy, ktorá v kombinácii s farbou fasády, zníži jej studenú farbu. Pre modrú fasádu budú ideálnym riešením svetlé odtiene šedej strechy.
  • Kamenná a tehlová fasáda – v prípade kamennej alebo tehlovej fasády domu, oplatí sa vybrať strechu, ktorej farba bude tlmená. Odtiene béžovej, žltej a hnedej farby sú na to ideálne. Projektanti si vyberajú takúto farebnú schému na udržanie expozície estetiky stavebného materiálu. Zaujímavým riešením je aj účinok starnutia plechovej škridlovej krytiny.
  • Fasáda v žltom odtieni – pre žltý odtieň farieb fasády je najvhodnejšia rustikálna plechová škridlová krytina v rôznych svetlých odtieňoch hnedej a červenej, ktorá veľmi dobre pasuje k budove a dáva budove veľmi klasický vzhľad, bez ohľadu na výzor budovy.

Ako vybrať farbu na strechu?

Napriek nepravdivým informáciám, ktoré nám poskytujú reklamy, maľovanie plechovej strechy farbou na kov je zlý nápad. Tento typ smaltov tj. emailových farieb je vystavený škodlivým podmienkam, čo môže viesť k nechcenému, škodlivému a nezvratnému poškodeniu materiálu, z ktorého je zhotovená strecha:

  • náchylnosť na mechanické poškodenie spôsobené sťahovaním a rozťahovaním sa plechu pod vplyvom vysokej alebo nízkej teploty,
  • praskliny a vyblednutie v dôsledku vystavenia farby dlhotrvajúcemu slnečnému žiareniu,
  • korózia v dôsledku kontaktu farby so snehom alebo dažďom.

farba strechy

V dôsledku poškodenia môže byť potrebná čiastočná výmena strechy, čo vytvára dodatočné náklady. Emailové olejné farby a chlórokaučukové farby, pretože o nich hovoríme, nie sú vhodné na maľovanie strechy. Akú farbu si teda vybrať? Akrilovú alebo polyvinylovú, ktoré sú na rozdiel od emailovej olejnej farby a chlórokaučukovej farby (chlórovanej gumy) odolné voči poveternostným podmienkam a vyznačujú sa oveľa väčšou trvanlivosťou voči sťahovaniu a rozťahovaniu sa plechu.

Výber farby fasády

Pri projektovaní domu sa oplatí pamätať na to, že je potrebné najskôr vybrať farbu strechy, a až potom k farbe strechy prispôsobiť farbu fasády budovy. Dôvod je jednoduchý. Je oveľa lacnejšie a jednoduchšie zmeniť (alebo obnoviť) farbu fasády než farbu strechy. Ako si správne vybrať farbu, ktorou budeme maľovať vonkajšiu stenu budovy, aby dobre pasovala ku farbe streche? 

  • Hnedá farba strechy – veľa závisí od odtieňa hnedej farby, avšak veľmi univerzálna farba, ktorá dobre pasuje ku všetkým hnedým farbám, je béžová alebo odtiene šedej. Biele, žltohnedé fasády a exponovaný stavebný materiál, kameň alebo tehla, tiež dobre ladí ku hnedej farbe strechy.
  • Čierna farba strechy – v kombinácii s čiernymi strechami veľmi dobre pasuje klasická biela, jej rôzne odtiene a tiež, podobne ako v prípade hnedých striech, béžová farba. S čiernou strechou veľmi dobre ladia všetky odtiene šedej farby.
  • Grafitová farba strechy – rovnako ako v prípade čiernych striech, aj tu skvelým farebným doplnením fasády k farbe strechy budú šedé farby. Za zmienku stoja aj odtiene modrej farby, najmä tie svetlejšie. Nielen azúrová farba, ale aj morská sú vhodným doplnením ku grafitovej farbe strechy. To dáva budove veľmi moderný vzhľad, ktorý je charakteristický pre predmestské sídliská.

farba strechy a fasady

Farba strechy a farba okien – taká istá alebo iná?

Keď si už vyberieme farbu fasády budovy k farbe strechy, stojí za to pripomenúť si veľmi dôležitú vec, ktorá má obrovský vplyv na vonkajšiu estetiku budovy, a tou je správny výber okien a dverí. V tomto prípade, rovnako ako pri výbere fasády, oplatí sa prispôsobiť farbu okien a dverí k farbe strechy. 

  • Čierna farba strechy: v tomto prípade by okná a dvere mali byť v šedej, čiernej alebo bielej farbe. Bežné je tiež použitie kontrastných farieb žltej alebo červenej, zdôrazňujúc krásu okolia domu.  
  • Grafitová farba strechy: tu bude najlepšou voľbou modernosť. Výber hliníkových okien v odtieňoch šedej a bielej.
  • Červená alebo medená farba strechy: najbežnejšou voľbou v tomto prípade je použitie farieb a materiálov napodobňujúcich tmavšie typy dreva.
     
Komentáre