návrat na blog

Trapézový plech alebo plechová škridľa? Porovnajte si krytiny a vyberte si to najlepšie pre svoj domov!

Dátum pridania: 05.05.2023
0

Výber strešnej krytiny je jedným z najdôležitejších prvkov, ktoré musíte pri stavbe svojho vysnívaného domu zvážiť. Strecha totiž nie je len ochranou pred poveternostnými vplyvmi, ale aj dôležitým prvkom, ktorý ovplyvňuje estetiku a dodáva charakter celej stavbe. Na trhu je dnes k dispozícii široký výber strešných krytín, napríklad trapézový plech alebo škridla, čo môže sťažovať rozhodovanie. Aby sme vám uľahčili výber, zameriame sa na porovnanie týchto dvoch populárnych a obľúbených materiálov.

Trapézové plechy - aké sú ich vlastnosti?

Trapézový plech je typ strešnej krytiny vyrobenej z oceľových plechov s obdĺžnikovým prierezom. Jej hlavnými výhodami sú cena, pevnosť a jednoduchá montáž. Vďaka svojej univerzálnosti sa dá použiť na ploché aj šikmé strechy (najlepšie nie viac ako sedlové). Okrem toho sa trapézový plech ľahko čistí a je odolný voči poveternostným podmienkam, ako je dážď alebo sneh.

Ako napovedá názov, táto krytina má reliéf, ktorý v priereze vyzerá ako lichobežník. Trapézový tvar plechu je mimoriadne pevný a tuhý.

Výhodou trapézového plechu je jeho nízka hmotnosť. Vďaka tomu sa ľahko montuje a možno ho použiť na strechy s rôznym sklonom. Ďalším plusom tejto krytiny je jej atraktívny vzhľad, ktorý sa výborne hodí do moderných aj modernistických budov.

Trapézový plech alebo plechová škridľa

Škridlová strešná krytina - ako ju poznáte?

Ak práve začínate svoje dobrodružstvo so stavbou domu, na prvý pohľad bude pre vás ťažké rozlíšiť plechovú škridlu od tradičnej keramickej škridly. Ide o mimoriadne estetické riešenie, ktoré oceňujú mnohí investori. Škridla je v súčasnosti obľúbená strešná krytina, ktorá sa vyrába z pozinkovaného oceľového plechu. Okrem toho sa plech pokrýva ochrannými nátermi rôznej hrúbky, napr. polyesterom alebo plastizolom, vďaka čomu je trvanlivejší a odolnejší voči poveternostným vplyvom. 

Hlavnou výhodou plechovej strešnej krytiny - samozrejme, okrem jej nízkej ceny - je jej hmotnosť. Plechová škridla je veľmi ľahká krytina, ktorá nezaťažuje strešnú konštrukciu. Vďaka tomu vaša strecha nebude potrebovať špeciálne vystužený krov, ako je to v prípade hlinených škridiel.

Plechová škridla sa predáva v malých moduloch alebo sa vyrába na mieru, takže si môžete ľahko vybrať správne množstvo na pokrytie vašej strechy. Je tiež jednoduchšie ju položiť, ak sa rozhodnete pre zložitejšiu strechu.

Strešná krytina

Trapézový plech alebo škridloplech - najlepšie miesta

Obe strešné krytiny majú podobné vlastnosti. Trapézový plech však nebude všade vyzerať dokonale. Ak plánujete postaviť tradičný dom, napr. v štýle kaštieľa, lepšou voľbou bude pokryť strechu škridlou, ktorá bude dizajn dopĺňať. 

Plechové škridle sa budú viac páčiť aj viacschodovým strechám. Bude ideálna pre strechy so sklonom väčším ako 12%. Montáž trapézových plechov na komplikovanú strechu je pre pokrývačov problematická. Rezanie plechu je časovo veľmi náročné a vizuálny efekt sa môže výrazne líšiť od zamýšľaného, čo narúša estetiku budovy.

Trapézový plech je, naopak, ideálny pre modernejšie budovy, pri ktorých chcú investori znížiť náklady počas výstavby. 

Je vhodný aj pre všetky typy hál, garáží alebo veľkých skladov. Trapézový vlnitý plech je tiež moderným riešením fasád budov, ktorým dodáva modernistický nádych.

Trapézový plech alebo škridloplech - akú strešnú krytinu si vybrať?

Pred rozhodnutím, akú strešnú krytinu použiť na svoju strechu, je vhodné zvážiť niekoľko faktorov, ktoré vám uľahčia výber.

Trapézový plech aj plechová škridla sa vyznačujú pomerne nízkou cenou, a to tak pri kúpe materiálu, ako aj pri jeho montáži. Trapézový plech pritom vychádza dokonca lacnejšie ako plech. Nezabúdajte však, že v porovnaní s tradičnými keramickými obkladmi a dlažbami zostáva plechová krytina stále veľmi výhodným riešením, preto ju investori tak vysoko oceňujú. 

Ak zvažujete, či je lepšou voľbou trapézový plech alebo dlaždice, musíte okrem nákladov zohľadniť aj architektonický štýl, ktorý ste si pre svoj dom vybrali. Zatiaľ čo trapézový plech sa bude dobre hodiť pre modernejšie návrhy, plechová škridla bude lepšie vyzerať na streche tradičnej budovy, ktorá má aj zachovaný sklon.

Veľkú úlohu tu teda zohrávajú vaše estetické preferencie. Nezabúdajte, že si vyberáte strešnú krytinu na mnoho rokov, takže ju pravdepodobne nebudete môcť rýchlo meniť.

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia rozdiely medzi škridlou a trapézovým plechom nie sú výrazné. Vlastnosti týchto dvoch typov strešných plechov sú podobné a rozdiely často závisia od toho, ktorého výrobcu ste si vybrali a ako bolo vykonané ohýbanie a natieranie plechu. 

V praxi môže byť strecha pokrytá trapézovým plechom rovnako spoľahlivá, užitočná a vzduchotesná ako strecha pokrytá plechovou škridlou. Obe riešenia vám budú slúžiť dlhé roky a poskytnú vám stabilnú strechu nad hlavou. 

Strešná krytina len od osvedčeného výrobcu

Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre trapézový plech alebo škridlu ako strešnú krytinu, mali by ste dbať na kvalitu materiálu. Jeho výber je rozhodujúci pre trvanlivosť a bezpečnosť vašej strechy.

Oplatí sa dôverovať spoločnosti s dlhoročnými skúsenosťami, akou je napríklad Blachotrapez. Svoju úlohu si určite uľahčíte tým, že si budete vyberať len spomedzi strešných krytín najvyššej kvality. Strechu svojho domu ľahko prispôsobíte charakteru stavby a svojim individuálnym potrebám a preferenciám.
 

Komentáre