návrat na blog

Tesnenie strechy - ako k nemu pristupovať profesionálne?

Dátum pridania: 28.10.2022
0
5 min

Aby strecha plnila svoju funkciu, musí byť dobre zaizolovaná. Aj menšie nedostatky môžu viesť k veľkým škodám. Ale čo ak si začnete všímať mokré škvrny na strope alebo, čo je ešte horšie, začne vám kvapkať na hlavu? To potom znamená, že problém je už veľmi pokročilý a je potrebné konať rýchlo a nedovoliť, aby sa zatekajúca voda a vlhkosť dostali do krovu, ovplyvnili stabilitu konštrukcie a prispeli k rastu plesní a húb. 

Ak je vaša strecha už stará a proces opotrebovania je v pokročilom štádiu, mali by ste uvažovať o položení novej strešnej krytiny a strhnutí starej, ktorá už neslúži svojmu účelu. Ak je však poškodenie menšie, postačuje lokálne utesnenie strešnej krytiny.     

Čo by ste mali robiť, ak vám tečie strecha?

Ak si všimnete nevzhľadné netesnosti na stenách alebo strope, musíte rýchlo lokalizovať miesto, kde voda začala prenikať. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, zdroj úniku sa nemusí vždy nachádzať na rovnakom mieste ako mokré miesto na strope. Každá strecha má niekoľko horúcich miest, ktoré sú obzvlášť náchylné na únik, takže kontrola by mala začať tam. Na čo by ste si mali dať pozor ako prvé?

  • Spojenie medzi komínom a sklonom strechy - to je prvé miesto, ktoré by ste mali skontrolovať. Ak v tejto oblasti zistíte netesnosť, je dobré vymeniť staré plechové oplechovanie za nové. Okrem toho vám použitie špeciálnych strešných pások pomôže zbaviť sa prípadných netesností, ktoré sa vytvorili okolo komína. 
  • Strešné úžľabie - miesto, kde sa spájajú dva susedné svahy strmej strechy. Tu odteká dažďová voda a v zime sa tu hromadí sneh. Údolie musí byť preto veľmi tesné, aby sa zabránilo vnikaniu vody. Ak v tejto oblasti zistíte netesnosť, je najlepšie zavolať odborníkov, pretože oprava strechy v tomto prípade často vyžaduje položenie novej krytiny na túto časť.
  • Strešné okná - to je ďalšie miesto, kde môžete hľadať príčinu úniku. Niekedy sa stáva, že strešné okno bolo jednoducho nesprávne namontované alebo nedostatočne izolované, v dôsledku čoho začne prepúšťať vodu. Problém by malo vyriešiť zabezpečenie strešného okna novým lemovaním. 
  • Poškodená strešná fólia - ak ste nenašli príčinu v oblastiach uvedených vyššie, je možné, že strešná fólia, ktorá by mala byť bariérou proti vonkajším vplyvom, bola poškodená. Mohlo dôjsť k jeho roztrhnutiu ostrými hranami plechu alebo nástrojmi pokrývača vo fáze montáže. Ak sa vám podarí nájsť poškodenie, použite na jeho ochranu špeciálnu vysoko odolnú fóliu, ktorá je odolná voči vlhkosti. Nezabudnite ho nalepiť na starostlivo očistený povrch, aby ste zaistili dobrú priľnavosť a pevný spoj.  
  • Chybné odkvapy - pri poruche odkvapového systému môže dôjsť k premočeniu stien a omietky. Našťastie je ľahké nájsť upchatú alebo poškodenú časť odkvapu. Pomocou tlakového čističa ho môžete ľahko očistiť od lístia alebo rastúceho machu a vymeniť chybnú časť za novú. 

Keď sa vám podarí zistiť, odkiaľ voda do budovy zateká, musíte čo najrýchlejšie odstrániť zdroj problému. V tomto prípade je čas jednoznačne peniaz. Čím skôr zasiahnete, tým menšie škody utrpíte a tým menšie škody spôsobí voda, ktorá sa dostane do budovy. 

Ako si môžem sám zabezpečiť hydroizoláciu strechy?

Na opravu rôznych častí strechy by ste mali zvoliť správne opatrenia. V mnohých prípadoch, keď vaša strecha nie je stará a nie je potrebné ju úplne vymeniť za novú, mali by ste sa zaoberať takými špecifikami, ako sú:      

  • strešné tmely - spravidla ide o silikóny, ktoré sú odolné voči poveternostným vplyvom a sú vhodné na vyplnenie malých dutín, napr. pri odkvapovom systéme alebo komíne.
  • strešné pásky - môžete ich použiť na spájanie parotesných fólií. Vyznačujú sa vysokou pevnosťou, odolnosťou voči poveternostným vplyvom a teplotným rozdielom. 
  • strešná tesniaca hmota - často ide o membránový alebo polyuretánový náter, ktorý je vhodný na použitie na zložitých detailoch strešnej infraštruktúry, napríklad na strešných oknách, škridlách, komínoch, odvodňovacích žľaboch alebo odkvapoch. 

Ak je problém oveľa vážnejší a viete, že sa nezaobídete bez odbornej pomoci, neodkladajte opravu.

Ako môžem zabrániť poškodeniu strechy?

Pravidelné monitorovanie stavu strešnej krytiny vám umožní oveľa rýchlejšie prijať správne opatrenia, najmä preto, že prvé príznaky toho, že niečo nie je v poriadku, môžete v dome spozorovať oveľa skôr. Nevzhľadné netesnosti, nadmerná vlhkosť alebo výskyt plesní zvyčajne naznačujú problémy s hydroizoláciou strechy.

Príčin netesnosti strechy môže byť mnoho. Od nekvalitnej pokrývačskej práce, nedostatočného utesnenia kritických miest (napr. komínov alebo strešných okien) až po poškodenie membrány počas inštalácie alebo poškodenie spôsobené napríklad odhŕňaním snehu zo strechy príliš ostrým nástrojom.

Voda bude nemilosrdná, takže čas je veľmi dôležitý. Čím skôr lokalizujete problémovú oblasť a zistíte, prečo strecha preteká - tým menej nákladné budú opravy.

Komentáre