návrat na blog

Strešné okná - na čo sa zamerať pred montážou

Dátum pridania: 10.11.2022
0

Ak chcete, aby bolo vaše podkrovie dobre osvetlené, musíte nainštalovať strešné okná. Aby plnili svoju funkciu a slúžili vám dlhé roky, je potrebné zamerať sa nielen na výber správneho modelu strešného okna. Mali by ste si tiež nájsť dobrých pokrývačov, ktorí sú kvalifikovaní na montáž strešných okien. Nezabudnite, že aj to najlepšie okno, ak je zle namontované, vám môže spôsobiť ďalšie problémy skôr, ako si myslíte. Zistite, ako sa tomu vyhnúť.

Aké sú výhody inštalácie strešných okien?

Okná v streche sú najjednoduchším spôsobom, ako dostať denné svetlo do podkrovia. Tento typ okna prepúšťa viac slnečného svetla ako okná zabudované v stene. Ich umiestnenie závisí najmä od vašej predstavy o celkovom dizajne. Môžete nainštalovať jedno veľké strešné okno alebo sa rozhodnúť pre niekoľko menších.

Okná v streche navyše umožňujú vetranie miestností v podkroví a poskytujú výhľad von. Ak sa rozhodnete pre strešné okno, môžete ho doplniť aj o príslušenstvo, ktoré ochráni interiér pred nežiaducim hmyzom alebo nadmerným slnečným žiarením. 

Keďže výrobcovia medzi sebou súťažia o nové riešenia na mieru, z množstva modelov a konštrukčných variantov strešných okien sa vám môže zatočiť hlava.

Strešné okná - najčastejšie vyberané modely

Strešné okná, ktoré sú dnes dostupné na trhu, sú vysoko kvalitné výrobky, ktoré sú mimoriadne odolné, energeticky úsporné a pohodlne sa ovládajú. Pri rozhodovaní o výbere konkrétneho modelu je potrebné zvážiť jeho funkčnosť a bezpečnosť. Okná dostupné na trhu sa líšia predovšetkým spôsobom otvárania a ďalej veľkosťou alebo estetikou. Oplatí sa dôkladne premyslieť typ inštalovaného okna, pretože ho budete používať dlhé roky. Pozrite si, z čoho si môžete vybrať:

  • Výklopné okná - tieto okná sa otáčajú na hornom okraji rámu. Zvyčajne sa zatvárajú pomocou kľučiek, ktoré sú umiestnené v spodnej časti otočného krídla. Čistenie výklopných okien by nemalo byť zložité, pretože sa dajú voľne nakláňať v oboch smeroch. Okno je chránené proti nechcenému zatvoreniu pružinami alebo pohonmi, ktorými je dodatočne vybavené.
  • Výklopné strešné okná - os otáčania krídla sa nachádza v strednej výške. Pri otváraní sa horná časť okna nakláňa dovnútra, preto je v tomto prípade veľmi dôležité namontovať okno v správnej výške, aby ste sa oň neudreli hlavou. Tento typ okien sa často vyznačuje najatraktívnejšou cenou, preto sú veľmi obľúbené. Okrem toho ich nainštalujete do striech so širokým rozsahom sklonu, od 15 až po 90 stupňov!
  • Výškové otočné okná - os otáčania sa pri týchto modeloch nachádza v 2/3 výšky krídla. Od otočných okien sa líšia tým, že ich možno pomocou pohonov zdvihnúť nad povrch strechy, čo rozhodne zvyšuje komfort pri pohľade cez ne.
  • Otočné  a výklopné okná - majú dve osi otáčania krídla, ktoré sa nachádzajú v strede rámu a v jeho hornej hrane. Prvý z nich umožňuje jednoduché otáčanie okna (napr. na pohodlné čistenie) a druhý umožňuje jeho naklonenie v uhle 35 až 45 stupňov. Veľkou výhodou tohto typu okien je komfort používania, ale oveľa vyššia cena znamená, že majú menej priaznivcov.

Okrem vyššie uvedených štandardných typov sú strešné okná k dispozícii v mnohých verziách, ktoré vyhovujú rôznym riešeniam a očakávaniam investorov. Bez ohľadu na to, aké okná si vyberiete, mali by ste mať na pamäti, že je potrebné ich zatvoriť, keď zaznamenáte zmenu počasia. Bohužiaľ, silný dážď alebo vietor môžu viesť k poškodeniu interiéru a nevzhľadným vlhkým škvrnám na stene. Pri montáži strešných okien sa však čoraz častejšie používajú špeciálne senzory, ktoré sú navrhnuté tak, aby reagovali na zmeny počasia a ušetrili majiteľom domov ďalšie starosti.

Na čo musíte myslieť pred montážou strešného okna?

Keď chcete presvetliť svoje podkrovie, určite vás zaujíma, v akej výške by mali byť strešné okná namontované? Koniec koncov je to veľmi dôležitý faktor na dosiahnutie požadovaného účinku. Výška sa najčastejšie volí individuálne, aby vyhovovala obyvateľom a aby im uľahčila pohľad z okna. Správna voľba výšky, v ktorej budú okná namontované, umožňuje aj voľné umiestnenie nábytku pod nimi.

Pri výbere strešných okien si môžete vybrať z jednokomorových, dvojkomorových a trojkomorových riešení plnených argónom alebo kryptónom rovnako ako pri typických fasádnych oknách. Výber závisí od vašich očakávaní týkajúcich sa tepelnoizolačných vlastností okna. Najlepšie parametre majú trojkomorové strešné okná plnené kryptónom. Jednokomorové strešné okná sa pomaly stávajú minulosťou, pretože sa výrobcovia snažia vyhovieť rastúcim požiadavkám stavebníkov.

Ako sa montujú strešné okná? Správna príprava 

Montáž strešných okien je najlepšie realizovať súčasne s pokrývaním strešného sklonu, ale keď si kúpite dom na sekundárnom trhu a chcete do domu vpustiť viac svetla, je možné nainštalovať okno aj do existujúcej strechy. Nemusíte sa tiež obávať, či typ vašej strechy bude vhodný na zabudovanie okien. Možnosti zabudovania strešných okien sú dnes široké a možno ich nájsť na šikmých aj plochých strechách.

Správna montáž strešných okien, ktorú najlepšie vykonajú odborníci, zaručí tesnosť strechy a životnosť okien na dlhé roky a dôkladnosť práce sa veľmi rýchlo preverí počas daždivého počasia. Okrem okien skúsení pokrývači vyberú aj správne lemovanie, ktoré sa hodí k typu strešnej krytiny, takže si môžete byť istí, že doplnky budú dobre ladiť so strechou.

Ak máte obľúbenú škridlovú strechu a zaujímate sa, ako do existujúcej strechy zabudovať strešné okno a či je to vôbec možné - naša odpoveď znie áno!

Ak však uvažujete o takomto postupe, je najlepšie poradiť sa so skúseným pokrývačom, ktorý vám pomôže overiť, či je zvolené miesto vhodné, pretože zasklenie by nemalo byť umiestnené príliš blízko strešných úžľabí. Pomôže to zabrániť záplavám spôsobeným dažďovou vodou a topiacim sa snehom.

Aby bolo možné okno správne umiestniť, pokrývač musí vopred odstrániť susedné plechy strešnej krytiny, aby nedošlo k ich poškodeniu. To mu tiež umožní voľnejší prístup na strechu.

Nezabudnite, že okná musia byť správne namontované a nastavené, aby plnili svoju funkciu. Bez toho bude aj to najdrahšie trojité zasklenie bezcenné. Preto túto úlohu zverte dobrému pokrývačovi, ktorý je kvalifikovaný na montáž strešných okien, aby ste mohli byť pokojní.
 

Komentáre