návrat na blog

Strechy z falcovaných plechov – nové poňatie tradičného

Dátum pridania: 14.10.2020
0

Súčasné trendy modernej architektúry sa stále častejšie vracajú k materiálom a stavebným postupom, ktoré používali pri stavbách už naši predkovia. Ide, samozrejme, o technologicky vylepšené a mechanicky oveľa odolnejšie materiály, ako boli tie predošlé. Avšak veľmi úzko nadväzujú na tradičné postupy v staviteľstve minulých desaťročí. Tomuto závanu architektúry minulých čias sa nevyhli ani naše strechy.

Čo je falcovaný plech?

Falcovaný plech sa vyrába špeciálnou metódou lisovania za studena z ocele najvyššej kvality, ktorá je povrchovo upravená a každý pás je ukončený na oboch stranách stojatým zámkom. Práve vďaka stojatému zámku je zaručená taká vysoká tesnosť spojov. Asi najväčšou výhodou použitia tohto plechu je možnosť falcovania zvitkového plechu priamo na mieste stavby, čo umožňuje vyrobiť strešné pásy v ľubovoľnej dĺžke, a tým eliminovať použitie priečnych spojov na krytine.

Spoločnosť Blachotrapez nadviazala na tradičné spôsoby pokrývania striech falcovaným plechom a vďaka novým technologickým vylepšeniam a skúsenostiam klampiarov priniesla na trh hneď niekoľko typov týchto strešných panelov.

Dvojposchodová obytná budova s falcovaným plechom bledosivej farby od spoločnosti Blachotrapez.

 

Strešný panel RETRO – jednoduchý a štýlový

Pokrývanie striech dlhými pásmi plechu môžeme ešte dnes vidieť na mnohých starých budovách či kostoloch. A či sa nám to páči, alebo nie, minulosť si k nám znova našla cestu. Aj tento tradičný spôsob pokrývania striech „na falc“ sa po mnohých rokoch znova dostáva do popredia hlavne pri rekonštrukciách starších historických či sakrálnych budov, ale aj nových a moderných stavieb súčasnosti. Plechová krytina so stojatým zámkom vznikla ako prepojenie moderných inovácií v kvalite a povrchovej úpravy plechu s dopytom po tradičných spôsoboch pokrývania striech. Jej minimalistický, no zároveň elegantný vzhľad, ktorý dostala do vienka, jej dáva možnosť využitia nielen na pokrytie striech, ale aj ako moderný spôsob riešenia fasády.

Dvojpodlažný bytový dom s falcovaným plechom od spoločnosti Blachotrapez.

Panel High-tech – prevratnosť vďaka detailom

Vylepšená konštrukcia tejto plechovej strešnej krytiny spoločnosti Blachotrapez minimalizuje napätie plechu a zaručuje jeho dokonalé priľnutie k podkladu. Vylepšené technické detaily tak plechovým panelom poskytujú oveľa väčšiu stabilitu a zmenšujú napätie pri montáži skrutkami. Vďaka špeciálnemu tvaru profilu sa tak strecha pri atmosférických zmenách nevlní, ale slobodne pracuje. Tieto konštrukčné detaily sú zárukou dlhodobého komfortu a vysokej tesnosti strechy.

Ploché strešné panely so stojatým zámkom sú ideálne nielen na strechy s nízkym uhlom sklonu, ale vďaka svojej vysokej tesnosti a jednoduchosti montáže aj na akúkoľvek rekonštruovanú či novú stavbu. Výber povrchovej úpravy a farebné prevedenia im umožňujú zladiť sa s okolím, ale vytvoria dokonalý kontrast aj s tradičnými materiálmi, ako sú drevo či kameň. Aj moderná strecha z falcovaných plechov teda dokáže vdýchnuť kúzlo minulosti každému typu domu v akomkoľvek prostredí a zároveň pôsobiť tak, akoby tam stála už dávno pred nami.

Moderná strecha z falcovaných plechov od spoločnosti Blachotrapez - detailný pohľad.

Komentáre