návrat na blog

Strecha, ktorú vám bude každý závidieť

Dátum pridania: 23.03.2021
1

Moderné trendy výstavby a rekonštrukcie domov sa už dávno neuberajú len cestou funkčnosti. Preferujeme kvalitné stavebné materiály a architektonické riešenia stavieb už poznajú okrem štvorca oveľa viac tvarov a možností. A rovnako sú na tom aj strechy našich domov. Tie klasické z červených pálených škridiel pomaličky dopĺňajú aj iné farebné odtiene a materiály, ktorých kvalita ničím nezaostáva za ich dokonalým dizajnom. Klišé, že stačí si len správne vybrať, je však v tomto prípade holý fakt.

Tradičné domy, moderné riešenia 

Nezáleží na tom, aký štýl domu ste zdedili alebo ste mali to šťastie si ho sami postaviť. V každom prípade máte možnosť vlastného rozhodnutia, ako s ním naložiť, aby bol dokonalý. Je jedno, či to bude klasický štvorec alebo moderný bungalov, pretože jeho výsledný vzhľad máte vo svojich rukách. A keďže najdominantnejším prvkom celej stavby je jej strecha, dajte si na výbere vhodnej krytiny poriadne záležať.

Strecha domu by mala byť v harmónii s okolitou zástavbou, koloritom prírody, ale aj so samotnou stavbou. Voľbu vhodnej strešnej krytiny treba naozaj poradne zvážiť. Pri novostavbách s typom krytiny rátame už v samotnom projekte, horšie to je pri rekonštrukciách starších rodinných domov. Tu sa kvôli slabšej statike často možnosti výrazne redukujú. Našťastie plechová strešná krytina spĺňa tak kvalitatívne požiadavky, ako aj tie estetické. Navyše vďaka svojej nízkej hmotnosti nie je ani pre staršiu stavbu takou veľkou záťažou ako napríklad keramická krytina.

Plechová strešná krytina Blachotrapez

 

Ak si niekto myslí, že na tradičné stavby minulého storočia sa plech vôbec nehodí, veľmi sa mýli! Súčasná ponuka plechových striech môže byť na prvý pohľad nerozoznateľná od tých škridlových, či dokonca šindľových. A pokiaľ budete ešte odvážnejší, môžete schovať svoj dom pod strechu z trapézového plechu a stále bude pôsobiť veľmi prirodzene a štýlovo. Fakt, že aj keď ste si architektúru svojho domu nemali možnosť zvoliť hneď pri jeho výstavbe, vám dáva oveľa viac kreativity pri jej rekonštrukcii. Nezabúdajte, že aj ten najfádnejší dom zmení vhodne riešená strecha.

Strecha z trapézového plechu Blachotrapez

 

Novostavby – toľko možností, a každá je originál 

Áno, pri novostavbách je to oveľa jednoduchšie a pri výbere strešnej krytiny nemáte takmer žiadne limity. Ak sa vám páči klasická pálená škridla, môžete si ju dovoliť. No ak sú vaše plány odvážnejšie, môžete na strechu použiť veľmi moderný falcovaný plech a pokojne s ním plynule prejsť aj na fasádu domu. Získate tak kvalitnú a takmer bezúdržbovú strechu a originálny moderný šmrnc celej stavby.

Moderný falcovaný plech Blachotrapez

 

Ďalšou možnosťou je nechať domu tradičný vzhľad, ale s použitím moderných materiálov. Ani dom v horskej dedinke predsa nemusí byť pokrytý pravým dreveným šindľom! Plechové strešné krytiny imitujúce šindle či škridly nie sú také náročné na realizáciu a ich prirodzený vzhľad nijako nenarušuje ani vnímanie okolitej zástavby. Svojou životnosťou však dokážu hravo konkurovať ktorémukoľvek typu klasickej pokrývky strechy, a to aj v náročnejších poveternostných podmienkach. 

Tmavá strecha z trapézového plechu Blachotrapez. Pohľad zhora.

Ak ešte stále váhate, ako to vymyslieť, aby mal váš dom strechu kvalitnú, ľahkú a, samozrejme, najkrajšiu v celej ulici, možno by ste mali zvážiť možnosť strechy plechovej. Moderné technológie použité pri výrobe plechov im okrem dlhej životnosti dali do vienka aj veľmi originálny a moderný vzhľad. Máte možnosť vybrať si z množstva profilov, farebných prevedení, ale aj z ďalších doplnkov, ktoré vaša strecha musí zaručene mať. Buďte originálni a váš dom bude neprehliadnuteľný.

Komentáre