návrat na blog

Stavba altánku: Akú krytinu vybrať na strechu?

Dátum pridania: 08.07.2020
7
5 minut

Či už ste sa rozhodli kúpiť, alebo postaviť altánok, istotne budete riešiť otázku: „Akú krytinu vybrať na strechu?“ V prvom rade by ste si mali určiť kritériá, ktoré sú pre vás najdôležitejšie – vzhľad, cena, odolnosť, náročnosť údržby či životnosť. Univerzálna odpoveď na túto otázku neexistuje, pozrite si však výhody a nevýhory jednotlivých materiálov.

Strešná krytina na altánok z bridlice

Hlavnou výhodou bridlicovej krytiny na strechu altánku je jej životnosť – s pravidelnou starostlivosťou môže zvládnuť viac ako 150 rokov. Tento materiál je odolný aj voči zvýšenému teplu i tuhým mrazom, poteší dobrými izolačnými vlastnosťami a minimálnymi požiadavkami na údržbu. Záujemcov však môže odradiť vysoká cena a pomerne náročný proces pokladania. Ak nepatríte medzi skúsených remeselníkov, s veľkou pravdepodobnosťou by ste mali počítať i so službami pokrývača.

 

Strešná krytina na altánok z plastu

Plastová strešná krytina na altánok ťaží najmä z obrovského množstva tvarov a farieb, ktoré dokážu kopírovať ostatné materiály – napríklad i bridlicu. Jej životnosť záleží od kvality vyhotovenia (napríklad, či má krytina UV filter), môže sa pohybovať v rozpätí od 30 do 100 rokov. Značným prekvapením môže byť dobrá odolnosť aj voči extrémnejších klimatickým podmienkam. Pri pokládke poteší nízka hmotnosť, naraziť však môže na iný  problém – práve kvôli menšej váhe je nutné prichytiť každý kúsok krytiny samostatne.

 

Strešná krytina na altánok z keramiky

Keramická krytina, alebo aj škridly, sa radia medzi drahšie materiály. Za vyššiu investíciu vás však odmenia dlhou životnosťou – až do 100 rokov –, výbornou odolnosťou voči vysokým teplotám a nízkymi nárokmi na starostlivosť. Problém sa môže vyskytnúť až pri manipulácii s keramickou krytinou, je totiž pomerne krehká a zároveň dosť ťažká, takže pri nešetrnejšej pokládke sa škridly môžu celkom jednoducho poškodiť. Tento materiál tiež nie je vhodný na každý sklon strechy altánku.

 

Strešná krytina na altánok z betónu

Betón je podobným materiálom krytiny ako keramika. Betónová krytina býva napustená špeciálnymi zložkami, ktoré výrazne predlžujú jej životnosť – tá sa pohybuje v rozmedzí od 70 do 100 rokov. Impregnačné prípravky tiež zvyšujú odolnosť betónu voči poveternostným podmienkam a naopak, znižujú náročnosť a periodicitu údržby. V porovnaní so škridlami je betónová krytina lacnejšia, dostupná v mnohých farebných i tvarových prevedeniach, a tak sa stáva čoraz vyhľadávanejšou. Nevýhodou môže byť vyššia hmotnosť spôsobujúca náročnejšiu manipuláciu s jednotlivými „škridlami“.

 

Strešná krytina na altánok z asfaltu

Asfaltovú strešnú krytinu vyhľadávajú kutili najmä pre jej nízku cenu, jednoduchému pokladaniu (vďaka nízkej hmotnosti a flexibilite materiálu) a dobrej tvárnosti. Tieto výhody sú však vyvážené viacerými nedostatkami: životnosť sa pohybuje v rozmedzí 20 až 50 rokov, v porovnaní s ostatnými materiálmi ide o krytinu s vyššou horľavosťou či tepelnou nestálosťou. Na trhu dnes nájdete množstvo farebných i tvarových variantov, ktoré môžu byť na prvý pohľad na nerozoznanie od „originálnych“ krytín.

 

Strešná krytina na altánok z plechu

Strešná plechová krytina spája v sebe atraktívnu cenu, vysokú životnosť – závisí od kvality vyhotovenia a starostlivosti, môže sa tak pohybovať od 50 do 100 rokov –, nenáročnú údržbu a taktiež je odolná voči extrémnym klimatickým podmienkam. Okrem toho domácich majstrov poteší jednoduchou montážou, nízkou hmotnosťou a pestrou paletou prevedení. Azda jedinou nevýhodou je, že pri silnejších vetroch počujete materiál pracovať.

 

Myslíte si, že plechová krytina na strechu altánku je pre vás najlepšou voľbou? Napíšte nám, radi vám ponúkneme naše viac ako 50-ročné skúsenosti v tejto oblasti a pomôžeme vám vybrať to najlepšie riešenie.

Komentáre