návrat na blog

Plechový šindeľ Jánošík – inovatívny výrobok s neopakovateľným dizajnom

Dátum pridania: 16.08.2021
0

Je toho veľa, čo nám naši predkovia zanechali a na čo môžeme byť náležite hrdí. Mali sme a máme množstvo starých remesiel, národných pokrmov, ale tiež rôznych stavebných a architektonických prvkov, ktoré sú také typické pre túto krajinu. Aj tradičný drevený šindeľ bol pre rázovitú slovenskú obec tým, čo jej dodávalo na výnimočnosti a jedinečnosti. A hoci sú už tieto dávne časy nenávratne preč, to dobré z dedičstva našich predkov stále pretrváva.

Tradičný vzhľad a moderné technológie

Pokrok zasahujúci do všetkých oblastí nášho života so sebou prináša stále niečo nové a zatiaľ nepoznané. Od koní zapriahnutých v povozoch sme sa dostali ku koňom ukrytým pod kapotami. Naše domy sú postavené z materiálov, ktoré dokážu odolávať vlhku, zime či horúčavám stále lepšie a efektívnejšie. A strechy našich domov sú pokryté krytinami, ktorým moderné technológie dali do vienka nielen vysokú funkčnosť a kvalitu, ale tiež úchvatný a ohurujúci dizajn. A predsa sa tak často vraciame k tomu starému, tradičnému a všetkými možnými spôsobmi sa snažíme pretvoriť tieto jedinečné prvky ľudovej architektúry na pomery modernej doby.

Takýto triumfálny návrat zaznamenal aj tradičný drevený šindeľ. Jeho súčasná podoba, mechanické vlastnosti a dizajn sú však na míle vzdialené od  tradičného spôsobu výroby. A predsa položený na streche domu pôsobí veľmi prirodzene a svojím vzorom dokonale kopíruje originál. Presne takýto je plechový šindeľ Jánošík – inovatívny moderný strešný prvok s neopakovateľným dizajnom tradičného dreveného šindľa.

Plechový šindeľ je najnovším produktom spoločnosti Blachotrapez.

Keď môže byť plechová škridla, prečo nie šindeľ?

Možno nejak takto sa zamýšľali pri jeho tvorbe aj návrhári a produktoví špecialisti spoločnosti Blachotrapez. Plechový šindeľ je unikátny produkt vytvorený s dôrazom na autentický vzhľad svojho originálu, no oveľa bohatší na svoju použiteľnosť a tiež farebné variácie. Už ho nenájdeme len v horských oblastiach, zruboch či starých kultúrnych pamiatkach. Moderná architektúra dáva plechovým šindľom zelenú pri rôznych privátnych stavbách, ale veľmi vkusne pôsobí aj na strechách horských hotelov či penziónov. Vďaka svojmu tradičnému vzoru nepôsobí rušivo, práve naopak, prinavracia čaro dávnych čias aj stavbám s modernejším vzhľadom.

Plechový šindeľ je unikátny produkt vytvorený s dôrazom na autentický vzhľad svojho originálu - Blachotrapez.sk

Čím je plechový šindeľ Jánošík taký výnimočný?

Ak by sme chceli začať s vymenovávaním benefitov tejto plechovej krytiny, mali by sme začať pri pôvodných drevených šindľoch. Čím boli výnimočné a také obľúbené? V minulosti bolo drevo jednou z najdostupnejších komodít, aspoň čo sa týkalo hornatých a lesných oblastí. Drevo ako materiál bolo ľahko spracovateľné a svojou váhou nezaťažovalo jednoduché obydlia tamojších obyvateľov. A hoci jeho trvácnosť na streche domu nebola práve najdlhšia, bolo jednoduché a cenovo nenáročné poškodený kus šindľa vymeniť za nový.

Nízka hmotnosť však nie je benefitom len drevených šindľov! Patrí medzi popredné TOP vlastnosti aj pri plechových šindľoch, vlastne pri všetkých typoch plechovej strešnej krytiny. Táto vlastnosť je však v modernom prevedení šindľa asi tým jediným, čo majú spoločné. Kvalitatívne vlastnosti, ako je pevnosť, odolnosť voči vode a poveternostným vplyvom či rýchlosť a jednoduchosť montáže sú pri plechových šindľoch na úrovni, ktorá je neporovnateľne vyššia ako pri tradičných drevených.

Nadčasový šindeľ je dokonalým elementom na streche akéhokoľvek moderného domu - blachotrapez.sk

Nemusíme vlastniť horskú chatu ani zrub niekde v hornatej časti krajiny, aby sme si mohli dovoliť na svojom dome strechu z plechového šindľa Jánošík. Celkom postačí, ak bude náš projekt v súlade s okolitou architektúrou a tento moderný a nadčasový šindeľ bude dokonalým elementom na streche akéhokoľvek moderného domu.

Komentáre