návrat na blog

Plechová krytina so stojatým zámkom – je aj naďalej populárna?

Dátum pridania: 04.01.2018
0
4 minuty

Plechová krytina so stojatým zámkom má v stavebníctve mnohoročnú tradíciu – storočia dopĺňala prestíž budov, na ktorých bola použitá. Preto bola tiež používaná na cirkevných budovách a verejných objektoch. Je populárna aj dnes? Aké sú výhody plechovej krytiny so stojatým zámkom?

Klasická elegancia

Tým, čo odlišuje plechovú krytinu so stojatým zámkom, je neobvykle estetický dizajn. Spája v sebe klasickú skromnosť a estetiku s modernosťou – je minimalistickým, ale veľmi estetickým riešením. V súčasnosti sa takáto plechová krytina používa v mnohých architektonických projektoch, nielen na strechách verejných stavieb, ale aj na obytných budovách.

Čo je plechová krytina so stojatým zámkom?

Je to plochý plech. Na rozdiel od klasickej plechovej škridlovej krytiny nemá charakteristické pretlačenie, ktoré je podobné klasickým škridlám. Vybavená je ale stojatým zámkom.

Dávnejšie boli strechy pokryté panelmi plochého pozinkovaného plechu. Aby sa získalo spojenie medzi jednotlivými panelmi, okraje susedných panelov boli zakladané a ohýbané na okraj druhého panelu – týmto spôsobom vznikol zámok.

V súčasnosti je najpopulárnejšou metódou pokrytie strechy plechom z role, i keď sú dostupné aj plechy vo forme panelov s hrúbkou 0,5, 0,6 alebo 0,7 mm. Panely sú z pozinkovaného plechu, pokryté ochrannou povrchovou vrstvou, ktorá má ale aj estetickú hodnotu. Osobitnú pozornosť si zaslúžia strešné panely so stojatým zámkom Blachotrapez, ktorých vstupný materiál zaručuje dlhoročné používanie. Príkladom môže byť vrstva ThyssenKrupp IceCrystal, ktorá chráni jadro aj rezané hrany pred pôsobením korózie.

Výhody

Plechový panel so stojatým zámkom má veľa výhod, vďaka ktorým je veľmi obľúbenou krytinou. Z výhod by sme mali spomenúť predovšetkým cenovú dostupnosť tejto krytiny. Je konkurencieschopná v porovnaní s plechovou škridlovou krytinou alebo keramickou škridlou. Ak chcete materiál, ktorý v sebe spája estetický vzhľad, praktickú a nízku cenu, je táto krytina ideálnym riešením.Veľkou výhodou plechov spájaných stojatým zámkom je tesnosť krytia. Okrem toho sa hodí na budovy s malým sklonom strechy, ktorý neumožňuje použitie škridiel alebo napr. šindľov. Plechová krytina so stojatým zámkom je ideálnou krytinou na strechu so sklonom už okolo 5°.

Ukladanie plechovej krytiny so stojatým zámkom nie je ťažšie než ukladanie plechovej škridlovej krytiny. Neexistuje ani dôvod na obavy z tesnosti či zabezpečenia antikoróznou úpravou v miestach spojov. Poslednou výhodou je vzhľad hotovej strechy. Elegantný, moderný, veľmi upravený – tak najjednoduchšie je možné opísať strechu pokrytú touto krytinou.

Estetický vzhľad, dokonalé úžitkové vlastnosti a dostupná cena znamenajú, že plechová krytina so stojatým zámkom je stále veľmi obľúbená pri výstavbe bytov aj verejných budov.

Komentáre